Göz göre göre bir tarih yok oluyor

Rize’de tahminen 400 yıllık konak birçok müracaat yapılmasına rağmen restorasyonu yapılamadığından yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.

KÜLTÜR 16.06.2021 11:31:44 96 0
Göz göre göre bir tarih yok oluyor

MÜCAHİD UZUN

PAZAR-Rize’de tahminen 400 yıllık konak, birçok müracaat yapılmasına rağmen restorasyonu yapılamadığından yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.

Rize’nin Pazar İçesi Cumhuriyet Mahallesi Uzunlar mevkiinde bulunan ve döneminde TAPU işlemlerinin yapıldığı bina olarak kurulan ve 400 yılı aşkın ayakta kalmayı başaran Konak yıkılmaya başladı.

Hane sahipleri tarafından birçok kez yapımı için başvurulan, başvuru üzerine konağın bulunduğu alana gelip keşif yapan görevlilerin de raporlarına rağmen hala yapımına başlanmadı.

40 yıl önce mahallesini terk edip, emekli olduktan sonra mahallesine dönen Mehmet Uzun(61) “ giderken daha derli toplu olan tarihi konağımız, geçen zamana ayak uyduramadı ve şuan köşe uçlarından yıkılmaya başlandı. Yoldan geçen araçlarında çarpması sonucu vermiş olduğu zararlarla bugün yıkılma tehlikesi yaşıyor” dedi.

Uzun, tedbir alınmadığından bir gece yıkılır ve yakınında bulunan evlerde bundan zarar görür” diye konuştu

Mahalle sakini Tacettin Uzun(59), “bir tarih yok oluyor. Yazık değil mi. Atalarımızın yadigârı bu konak için zamanında burada kullanılan taşlar sırtlarında taşınarak burada sanat haline getirildi.Konak için ilgililere yapılan müracaatlardan da şu ana kadar bir sonuç çıkmadı. Buradan gecenin bu saatinde tekrar ilgililere sesleniyorum.Lütfen gözler önünde yıkılmaya yüz tutan tarihimize sahip çıkın'  dedi.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı