CİHA KALESİ İLGİ BEKLİYOR

Rize'nin Hemşin ilçe yolu üzerinde bulunan ve Rize Pazar ilçesine 7 kilometre uzaklıkta yer alan Ciha Kalesi, ilgi görmeyi bekliyor.

KÜLTÜR 12.11.2014 15:26:29 210 5
CİHA KALESİ İLGİ BEKLİYOR
KAÇKAR53.COM(ÖZELHABER)
Hafta sonu gezi ekibiyle Hemşin Kantarlı köyüne giderken tarihi CİHA kalesini ziyaret ettik.Daha önce yapılmasına karar verilen restorasyon çalışmasının hala yapılmadığını görünce Kaçkar53.com olarak ilgililerin dikkatini çekmek için haber yapmayı uygun gördük.

Rize turizmine kazandırılmayı bekleyen CİHA Kalesi konumu itibarıyla ilgi çeken bir mevkide bulunuyor.

Hemşin karayolundan da görülebilen Yücehisar köyündeki Ciha Kalesi’nin onarımı Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Müzeler Müdürlüğü tarafından yapılacak. 


Rize'nin Pazar İlçesi'ne 7 kilometre mesafedeki Hemşin Deresi'nin doğusunda yer alan Yücehisar köyündeki Ciha Kalesi 14. yüzyılda Cenevizliler tarafından gözlem ve haberleşmeyi sağlamak amacıyla çevreye hakim bir tepede inşa edilmiş.

Kale’nin bölgeye yeni bir turizm hareketliliği kazandırmasını planlanıyor.

Dairesel bir plana sahip kalenin giriş kapısı kuzey doğusundadır ve iki kule ile desteklenmiştir. Ortada ise yine daire planlı bir kule daha vardır.

Kaleden, bugüne sadece sur kalıntıları ulaşabilmiştir. Tarihi mekanları merak edenler tarafından muhteşem doğa manzarası ile Ciha Kalesi keşif tutkunları tarafından görülmeye değer alanlar arasında yer almaktadır.









Anahtar Kelimeler:
lazika kolkhis
13.11.2014 11:01:17
kale cenevizlilere falan ait değil, kale lazların kalesidir, eski devletleri olan(kolkhis-lazika) devletlerinden, lazların kalelerinden bir tanesidir, cixa-ciha( lazcada kale demektir) resmi ideolojinin uydurma haberlerini yayınlamayın , gerçekçi olun, gerçek tarihi araştırın insanlara onları anlatın , artık yeter insanları kandırdıkları..

13.11.2014 11:06:49
cixa - lazcada kale demektir , pazar ve diğer bölgelerdeki hiçbir cixanın cenevizlilerle alakası yoktur, kolkhis ve lazika dönemlerine ait kalelerdir bunlar..araştırın gerçekleri yazın lütfen,

Muteber BOZACI
16.11.2014 14:55:11
ciha kalesi̇ kuzeyinde bulunan şentepe köyü sinirlari i̇çi̇nde ayni zamanda..bilgilerinize....

Emine Gümüş
6.11.2016 15:14:43
Cixa Ğulivat topraklarında olup Yüce Hisar köyüne de çok yakındır. Kale Lazlara aittir kolins krallığı döneminde yapılmıştır. Cixa kale demektir. ..

Yılmaz şahingöz
6.11.2016 15:18:20
Bu ülkede cenevizlilere Lazlar dan daha kıymet li .. Niye Cenevizliler ta İtalya'dan gelemez buraya ama Lazlar hala burda. Ve Nasıl asimile ederisin lazları lazlara ait olanları onların değilmiş gibi sunarak ...

1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı