Bilen köyü(Tepan) hakkında bilinmeyenleri anlattı

Hemşin'e bağlı Bilen(Tepan) köyü çok eski bir yerleşim alanı.Bu köyde bulunan ve kar,kış ve doluya rağmen ayakta duran ecdat yadigarı Tarihi Bilen Köyü Cami ve köy hakkında bilinmeyenler....

KÜLTÜR 10.11.2014 11:51:18 266 2
Bilen köyü(Tepan) hakkında bilinmeyenleri anlattı
Kaçkar53.com(Özel haber)
 Hasan Coşkun,İş adamı Hemşin Bilen(Tepan) köyünde yaşıyor.Yaz ayında köyüne gelip kış olunca İstanbul'daki işinin başına dönüyor.Hemşin Badara köyü adeta Tarih Kokuyor.

Bu köyde bulunan ve en az 400 yıldır dimdik ayakta duran BİLEN KÖYÜ Cami yılların acımasız dönüşümüne ayak uydurmakta direnemedi.Bu köyede ikamet eden Hasan Coşkun ve birkaç kişi ilgilileri göreve davet etti.

Cami Restorasyonu yapılmaya başladı.Aslına uygun yapılmayan restorasyona köyün ileri gelenlerinde başta Hasan Coşkun olarak karşı çıkıp işi bıraktırdılar.

Köy Cami hakkında kaçkar53.com'a bilgiler veren Hasan Coşkun şunları söyledi.' Ben eski ismi Tepan yeni ismi Bilen köyünde ikamet ediyorum.

Orta mahallede mahmut oğlu 1947 doğumluyum.Bu köyün tarihi 600 yıla dayanıyor.

Osmanlı padişahlarına biat eden kişiler bizim yukarıda sırt var orada evleri vardı ve eski evleri hala o tarihi yapı duruyor.

O evden yönetiyorlardı.Derebeylik zamanında burdaki vergileri toplayıp sadrazama yani Tarbzon'daki Padişah temsilcisine gönderiyorlardı.

Evlerin üzerindeki tarihlere baktığınız da da görülecektir ki,bizim ev 243 yıllıktır.

Eski tarihi olan bir köydür.Şu anda bulunduğumuz cami yaklaşık 500 veya 600 yıllık bir camidir.

Ben burdan 20 sene önce caminin bir tahta parçasını alıp incelemeye İstanbul Üniversitesine götürdüm,200 yıl ağacın yaşını düştükten  sonra 500 veya 600 yıllık olduğunu teyit ettiler.

Öyle bir tarihi camide bulunuyoruz.Şu anda bir restorasyon yapılıyor ama iyi bir netice veremedi.Tamirata döndü.

Bir Prosfösör hocamız vardı.Buraya geldi.Camiye kesinlikle dokunmayın dedi.Ben buraya iyi bir iç mimar gönderip içini restore ettireceğim dedi.İnşallah yakın zamanda bu işi halleder.Bizde onu bekliyoruz.Bu caminin kimler tarafından yapıldığı belli değildir.Bu köyde 32 hane var.Kışın 3 veya 4 hane kalıyor.Eskiden hayvancılık yapılırdı.
Bu köyde ayrıca çok değerli iş adamlarımız var.BM Holding sahibi Bülent Kuyumcu burada kalıyor.Evi şu yukarıdadır'dedi.


kaçkar53.com paylaşan: ogunuzun
Anahtar Kelimeler:
maksut göral
5.06.2015 14:22:01
01 04 1955 bilen köyünde doğdum köyümü ve insanlarını cok özlüyorum colakların karşısındakı evde doğdum annemi adı gülsün colak köyümüzün kalkınmasında camımizin restore edılmesınde emeği geçen tüm büyüklerime abilerime teşekür ediyorum

Yagız
12.07.2019 23:31:20
Binaoğlukardanım var mı tanıyan

1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı