Balık tutanların dikkat etmesi gerekir.

Gölde, deniz kenarında oltayla ya da kayıkla hobi amaçlı balık tutanlar da dahil bakanlıktan izin alacak. Bunu ihlal edenler 200 lira para cezasına çarptırılacak.

KÜLTÜR 13.11.2013 15:29:29 22 0
Balık tutanların dikkat etmesi gerekir.


GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı balıkçılara ve balıkçı teknelerine yönelik kuralları sil baştan belirledi. Hazırlanan tasarıya göre 18-60 yaş arasındaki kişilerin spor veya dinlenme amaçlı balık avcılıkları bakanlık iznine bağlanacak. Gölde, deniz kenarında oltayla ya da kayıkla hobi amaçlı balık tutanlar da dahil bakanlıktan izin alacak. Bunu ihlal edenler 200 lira para cezasına çarptırılacak.

GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, balıkçılara ve balıkçı teknelerine yönelik kuralların sil baştan belirlendiği “Su Ürünleri Kanun Tasarısını” tamamladı. Tasarıya göre, 18-60 yaş arasındaki kişilerin spor veya dinlenme amaçlı balık avcılıkları Bakanlık iznine bağlanacak. Gölde, deniz kenarında oltayla ya da kayık ve teknelerle hobi amaçlı balık tutanlar önce Bakanlıktan izin alacak. Bunu ihlal edenler 200 lira para cezasına çarptırılacak. 1971′de çıkarılan Su Ürünleri Kanunu’nun ardından 42 yıl sonra sil baştan yeniden yazılan kanun tasarısı taslağında, “su ürünleri ve avcılık” ile ilgili izinleri düzenleyen 5′inci madde, balıkçılıkla ilgili yeni bir tartışmayı da alevlendirdi.

Söz konusu maddenin üçüncü fıkrasında, “Ticari olmayan dinlenme ve spor amaçlı su ürünleri avcılığı yapacak olan 18 ile 60 yaş arasındaki kişiler Bakanlıktan izin almak zorundadır” ifadesi yer alıyor. Söz konusu madde genel olarak “hobi amaçlı balık tutmayı” ifade ettiği için deniz kenarı ya da göl gibi yerlerden olta sallayarak balık tutanların da bu kapsama gireceği ifade ediliyor. Buna göre Boğaz’da, Haliç’te oltayla balık tutanlar da Bakanlık’tan izin belgesi almak zorunda kalacak.

DİPLOMALI BALIKÇI DÖNEMİ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın getireceği yeni kanun tasarısında dinlenme ve spor amaçlı balıkçılık yapacak kişilere verilecek izin belgesi, belli bir süre eğitim karşılığında olacak. Temel balıkçılık eğitimini alacak kişiler, izin belgesi ile istedikleri yerde avcılık yapabilecek. Bakanlık bürokratlarından edinilen bilgiye göre, düzenlemenin esas amacı balık türlerinin kayıt altına alınması ve korunmasını sağlamak. Bakanlık belge ve eğitimlerin içeriğini ayrı bir yönetmelikle düzenleyecek.

Gemi sahiplerinin en az ön lisans düzeyinde eğitim almış personeli gözlemci olarak istihdam etmesi zorunlu olacak. Su ürünleri avcılığı yapanların av faaliyetleri ve avladıkları su ürünlerine ilişkin kayıt defteri veya elektronik kayıt cihazını bulundurma, doldurma zorunluluğu getirilecek. Dinlenme ve spor amaçlı su ürünleri avcılığı yapacak olan 18-60 yaş arasındaki kişiler Bakanlık’tan izin almak zorunda olacak.

KURALA UYMAYAN BALIKÇIYA 100 BİN LİRAYA KADAR CEZA

Elektrik şoku yöntemi ile avcılık da tamamen yasaklanırken, her türlü patlayıcı, zehirleyici uyuşturucu maddeler ve sönmemiş kireç de balık avcılığında kullanılamayacak. Van Gölü hariç iç sularda ticari su ürünleri avcılığı veya dalyan kurarak ticari su ürünleri avcılığı yapılabilmesi için kiralama yapmak suretiyle izin alınacak. Su ürünleri ile yaşam alanlarını kurutarak bu alanları doldurana 100 bin liraya kadar para cezası verilecek. İç sularda izinsiz ticari su ürünleri avcılığı yapanlara 5 bin lira, denizlerde ticari su ürünleri avcılığı yapanlara ise 20 bin lira idari para cezası verilecek. Ticari olmayan dinlenme ve spor amaçlı su ürünleri avcılığı yapanlara 200 lira idari para cezası verilecek.

 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI