AYAKKABI TAMİR MESLEĞİ NE DURUMDA!

AYAKKABI HASTANESİ İŞLETİYORUM DİYEN ARTVİNLİ USTA MESLEK İLE İLGİLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU.

KÜLTÜR 28.12.2013 20:52:52 70 0
AYAKKABI TAMİR MESLEĞİ NE DURUMDA!
Ayakkabı hastanesi’ olur mu?  Artık her mesleğin incelikleri çağımıza göre yeni konseptiyle Beken Kundura Tamirevi eskimiş ayakkabılarınıza hayat veriyor.

 08Haber’in bu özel röportajında son zamanlarda fabrikasyon ürünlere karşı yok olmaya yüz tutmuş ayakkabı tamirciliği mesleğini tanıtacağız. 20 yıllık ayakkabı tamir ustası, Artvin’de tek ve donanımlı teçhizatıyla bu mesleğini sürdürüyor.

Beken Kundura Tamirevi olarak hizmet veren Halit Beken(47) evli ve 4 çocuk babası. Yirmi yıl önce Samsun’da dayısının yanında çırak olarak başladığı mesleğe aralıksız devam ederken on yıl önce tekrar Artvin’e gelerek Gençlik Hizmetleri ve Spor il Müdürlüğünün karşısında büfenin altındaki küçücük ama işlevi büyük olan tamir atölyesinde mesleğini icra ediyor.
Halit Beken mesleğinin inceliklerini anlattı.
“Doğma- büyüme Artvinliyim. Liseden sonra iş için gurbete giderek Samsun’da dayımın yanında ayakkabı tamirciliğini öğrendim. Bu mesleği biz ailemizden devraldık.  Artvin’e, memleketime dönerek yaklaşık on yıldır kendi çabamla tek başıma küçücük büfe tarzı dükkanımda Artvin halkının ayakkabı,  çanta ve deri ürünlerinin tamirini yaparak mesleğimi sürdürdüğüm gibi evimin geçimini de bu meslekten sağlamaktayım.


Ayakkabı tamir için gerekli alt yapı malzemeleri; makine ekipmanlarını alarak daha kapsamlı tamir işleri yapmaktayım.

Müşterilerimiz bizden memnun, biz onlardan memnunuz. Bizleri tercih ettiklerinden dolayı müşterilerimize teşekkür ediyorum.”

AYAKLAR İÇİN UYGUN AYAKKABI
Tamir ustası Halit Beken, ayak sağlığı üzerine açıklamalarda bulunurken bayanların yüksek topuklu ayakkabı giymemelerini söyledi.
Beken açıklamasının devamında “Artvin coğrafik olarak engebeli bir il. Yüksek topuklu ayakkabılar bayanları zorlamakta, düşme riski var. Bayanların bu ayakkabıları giydikten sonra düştüklerinde yaralanmalarla beraber bazen kalıcı sakatlıklar oluşturmaktadır. Bedenimiz taşıyan en önemli organımız ayaklarımızdır.  Artvin’de ya yokuş çıkacaksın ya da yokuş ineceksin! Böyle bir coğrafyada yaşıyoruz. Bu nedenle müşterilerim sürekli ayakkabı vurmasından dolayı ayakkabılarını getirtip kalıba aldırtıyorlar. Ayak yapısı bozuk oldu mu geri dönüşümü yok. İnsana severek giydiği ayakkabı da olsa ızdırap veriyor. İnsanların yürüyüşleri değişiyor. Bu nedenle ayakkabı seçerken çok dikkatli olmaları gerekir.
Bu bilinçle, çocuk doğar doğmaz başladığımız ayakkabı kullanma bir lüks değil zarurettir. Ayakkabı herkesin, her kesimin bütçesine göre kullandığı vazgeçilmez aksesuarlardır.” açıklamasında bulundu.
MESLEK ŞU AN İÇİN NE DURUMDA

Halit Beken eskiden ayakkabı tamir ustalarının daha çok olduğu söylerken artık fabrikasyon ayakkabı imalatıyla da tamir işlerinin azaldığını, bu meslekteki önemli ustaların piyasadan çekilerek mesleklerini bıraktığına şahit olduğunu söyledi. Beken, “Bekli de tamir ustası olarak bizlerin de nesli tükenmektedir. Ancak mesleğimi severek yapıyorum ve 20 yıldır her gün kendimi yenileyerek, mesleğime yatırım yaparak, el emeği yordamıyla bugüne kadar geldim. Tek geçim kaynağım ayakkabı tamiri yapmaktır. Ev geçindiriyor, çocuklarımı okutuyorum. İnsanın geçimini sağlaması için mutlaka mesleği olması gerektiğini söylemek istiyorum. Özellikle gençlerin mesleki eğitimin önemni bilmelerini istiyorum. Yani sanatsız kalan bir insanı, kurumuş ağaca benzetiyorum.” dedi.
Beken Kundura Tamirevi sahibi Halit Beken, tamiratlarla ilgili bilgi verirken piyasada çok kalitesiz ayakkabıların satılmakta olduğunu, özellikle Çin malı malzemeden yapılan ayakkabılarda 15 günlük yeni ayakkabıların bile tamire getirildiğini söyledi. Beken “O kadar adi ki yapıştırıcı bile tutmamaktadır. Ayakkabı tamirler ücretleri 1TL’den başlayarak 20TL’ye kadar yükselmektedir. İşin inceliğine  ve hacmine göre  pençe tamir yapılmaktadır.  Ben tam donanımlı ayakkabı hastanesi neden dediğimi size anlatmak istiyorum. Küçücük iş yerimde taban dikiş makinası, sıcak bay bayan kalıp makinesi, dikiş makinası ile işlem yaparken sarf malzemesi olara tamamen Alman malzemesi kullanmaktayım. Boyadan yapıştırıcıya, spreye kadar ayakkabıyı baştan yaratarak en az iki yıl ömrünü uzatıyorum. Özellikle tamirde engelli çocuklar için özel ortopedik ayakkabıları da tamir etmekteyim. Tamiratta hiçbir sınır tanımıyorum. Bu çanta olur, ayakkabı, bot, deri mont hepsini yapabilmekteyim.” dedi.
EN ÇOK HANGİ SINIFTAN KİŞİLER GELİYOR.

Tamir ustası Halit Beken, “Tamire bayanlar daha çok ayakkabı getirmektedirler. Biliyorsunuz bayanlarda ürünler çeşitli modaya göre de şekillenmektedir. Malum Artvin’in engebeli şartları, ayakkabı kullanırken bayanları zorlamakta, ayakkabılar deforme olmakta yahutta ayakkabı numaralarından dolayı şikayetler artmaktadır. Müşteriler, ayakkabıyı kalıba çektirmek istemektedirler. Bir şekilde müşterinin rahatlaması için kendi tecrübelerime dayanarak tamir etmekteyim.” bilgisini verdi.  
HANGİ SEZONDA İŞLER İYİ GDİYOR.

Tamir ustası Halit Beken, “Tamirat işi bazı sezonlarda yoğunluk kazanmaktadır.” diyerek mesleğine yönelik mesajlarını şöyle sürdürdü: “ Özellikle kış ayı yağmurlu havalarda ayakkabılarda topuk, fermuar dikimi, kösele yenilenmesi,  dikişlerin açmasıyla ayakkabıda oluşan ve giyilebilmesi için mutlaka tamir edilmesi gereğini hissettikleri zaman müşterilerin aklına bizler gelmekteyiz. Yazın işlerimiz az olmaktadır. Ancak ayakkabı için gerekli, farklı, hazır malzeme,  tabanlık, bağcık, mest, kara lastik çeşitleri, çanta, kemer, tamir malzeme çeşitleri bulundurarak işletmemi işlevsel devamını sağlamaktayım. Artvin halkın içir haftanın altı günü sabah 7.30’dan akşama 06.00’ya kadar tamir evimi açık tutmaktayım.

Artvin halkını, yirmi yılı bu meslekte hizmet vermeye devam eden Beken Kundura Tamirevimi, yani tam donanımlı ayakkabı hastanemi ziyaret etmelerini bekliyorum. Yaklaşan yeni yılda tüm halkımızın ve müşterilerimizin 2014 yılının insanlığına barış, huzur, sağlık getirmesini, esnaflarımıza da bol bereketli, kazançlı bir yıl olmasını diliyorum.” dedi.
08Haber özel röportajında Beken Kundura Tamirevini ve 20 yıllık tamir ustası Halit Beken’i konuk etti. Unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden biri olan ayakkabı tamirciliği mesleğini, siz okuyucularımıza tanıtmaya çalıştı.  Bu mesleği yaşatmaya çalışan Halit Beken’e önümüzdeki yıllarda da bol kazançlı günler diliyoruz. 

Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı