Aşık Gülhani'den Şiirlar

Artvin’in tanınmış âşıklarından Âşık Gülhani’nin uzun yıllardan beri yazıp, biriktirdiği şiirleri kitap haline getirildi.

KÜLTÜR 27.09.2014 10:03:58 441 0
Aşık Gülhani
Artvin’de yaşayan “Âşık Gülhani” mahlasıyla tanınan Kasım Okkan, 2011 yılında Kültür Bakanlığı sanatçısı oldu.

Artvin Çoruh Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde Halk Edebiyatı Ana Bilim Dalı Başkanı olan Yrd. Doç Sedat Bahadır tarafından hazırlanan eser, titizlikle incelenerek yaklaşık bir yılda tamamlandı. Daha önce Artvinli Âşıklar hakkında birçok yazı kaleme alınmıştı ancak böyle kapsamlı bir eser icra edilmişti.

417 sayfalık eserde, Âşık Gülhani´nin söylediği; maniler, koşmalar, karşılıklı hece ölçüsü ile yazılan mektupların yanı sıra Artvin’in yetiştirdiği bilinen ya da yakın zamanda unutulan âşıklar da unutulmadı. Ciddi anlamda geniş hacimli olan eserde; şiirlerin açıklamaları ve incelemeleri de yapılmış olup, şiir kitabından ziyade halk edebiyatı severlerine kaynak mahiyetinde bir eser ortaya çıkarıldı

Ayrıca kitabın tasarım ve basım aşamasında Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin büyük destek sağladı. Âşık Gülhani ve Yrd. Doç. Sedat Bahadır Belediye Başkanı Eyüp Aytekin’e minnettar olduklarını söyleyerek teşekkür ettiler.

Hazırladığı kitaba yönelik açıklamada bulunan Yrd. Doç. Sedat Bahadır şunları kaydetti: “ Artvin´e geldiğim iki yıl oldu. Bunun bir yılını bu kitabı hazırlamakta harcadım. Artvin kültürel anlamda bakir kalmış bir bölgemiz olup, daha gün yüzüne çıkaracağımız birçok eserimiz var. Ömrümüz vefa ettikçe Artvin’e hizmet etmeye devam edeceğim ve bu hizmetlerimin karşılığında maddi bir kazanç elde etmek gibi bir beklentim de olmayacak. Artvin halkına hizmet ederken, sanki kendi doğduğum şehir olan Hatay’a hizmet ediyor gibi duygular içerisindeyim. Bu eseri hazırlarken bana desteklerini esirgemeyen. Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Mehmet Duman Bey’e ve Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin Bey’e teşekkürlerimi sunarım. Ayrıca benimle beraber saha çalışmasında emeği geçen bütün arkadaşlarıma teşekkürlerimi gazeteniz aracılığıyla iletirim.”

Kendi kitabı hakkında değerlendirme yapan Âşık Gülhani ise ; “Uzun yıllardır Türkiye´nin birçok ilinde âşıklık yarışmalarına katıldım. Onlarca derece aldım ama ne yazıktır ki elimden tutan olmadı. Sağ olsun Sedat Hocam, öğrencisi olan Sıddık Dalkılıç tarafından bana ulaşıp, üniversiteye davet ettiler. Sonrasında bana “ Gülhani Abi, senin kitabını evellallah hazırlayacağız. Lakin bu hazırlama süreci biraz uzun olacak. Eserlerin dillerden dillere, nesillerden nesillere ulaşması için ince ve titiz bir çalışma süreci olacak. Sende sabır edip beklersen bu kitabı en iyi şekilde sana ulaştırırız.” dedi. Bende mecburen sabırla bekledim. Kitabın hazırlama aşamasında çıkacağına dair olan umudumu da yitirdiğim olmadı değil ama kitabı görünce bu sürenin bile az olduğunu anladım. Beklediğimden çok güzel olduğunu dile getirmek isterim. Ve kitabın yapım aşamasında bana daha önceden verdiği sözü yerine getiren Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin’e teşekkür ederim. Ayrıca kitabımı hazırlayan Yrd. Doç. Sedat Bahadır Hocama da cani gönülden şükranlarımı sunarım.” 08 Haber
 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI