2013 YILI DIŞ YARDIMA DAMGA VURDU.

Asya'dan Afrika’ya, Amerika'dan Avrupa'ya birçok bölgede faaliyet yürüten TİKA, gerçekleştirdiği projelerle 2013'e damgasını vurdu.

KÜLTÜR 31.12.2013 18:13:13 19 0
2013 YILI DIŞ YARDIMA DAMGA VURDU.
Ali Öztürk/Haydar Hadi'nin haberi:

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), dünyanın dört bir yanındaki çalışmalarını bu yıl da hız kesmeden sürdürerek, restorasyondan tadilata, maddi yardımlardan eğitim desteğine kadar birçok çalışma ve projeyle göz doldurdu.

Güney Asya ülkelerinden Myanmar’da, TİKA Başkanlığı tarafından temin edilen 4 traktör ve çeşitli tarım ekipmanı, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun katıldığı törenle Myanmar Tarım Bakanlığı’na teslim edildi.

TİKA, Kırgızistan'da ise köylerin içme suyu sorununa çözüm yolları bulurken, kuzeydeki Issık Göl eyaletine bağlı 3 binden fazla kişinin yaşadığı ve Sovyetler Birliği zamanından kalan ve kullanılamaz halde olan su dağıtım sisteminin bulunduğu Tepke ve Kurbu köylerinin sağlıklı içme suyu ihtiyacını karşılayacak proje, tamamlanarak hizmete açıldı.

TİKA tarafından ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri’nin en batısında yer alan Oregon’da yaşayan Kızılderililere 200 bin dolarlık yardım yapıldı.

Pigmelere eğitim ve üretim desteği

Orta Afrika yağmur ormanlarının çağdaş dünyadan uzakta bulunan zor şartlarında yaşayan Pigme halkıyla Türkiye’nin ilk teması, TİKA Başkanlığı tarafından sağlandı.

TİKA, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ndeki projesi kapsamında Pigmelere eğitim ve üretim desteği sağlayan FEMODER adlı sivil toplum kuruluşuna malzeme desteğinde bulundu. Kadınlara okuma yazma, erkeklere tuğlacılığın da öğretileceği projeden 3 bin Pigme yararlanacak.

Bosna Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç’in, Bosanski Şamac şehrindeki doğduğu ev, TİKA tarafından restore edildi.

Osmanlı dönemine ait birçok eserin onarım ve yenileme çalışmalarını yapan TİKA, Cezayir’in başkentinde bulunan tarihi Keçiova Camisi’nin restorasyonunu gerçekleştirilecek.Risale haber
 

Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı