TARİHİ DOKUSUYLA HAYRAN BIRAKIYOR

TARİHİ DOKUSUYLA HAYRAN BIRAKIYOR

KULTUR-SANAT 27.08.2019 11:19:56 33 0
TARİHİ DOKUSUYLA HAYRAN BIRAKIYOR

Hayati Akbaş

ARHAVİ-Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en gözde kentleri arasında yer alan turizm cenneti  Artvin’de, yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri haline gelen Ortacalar Köyü Camii tarihi dokusuyla ziyaretçilerini hayran bırakıyor.

Artvin Valiliği de Ortacalar Köyü Camii’ni “Turizm Portalı” adı altında Artvin ve ilçelerindeki doğa harikası yerleri tanıtan Artvin Valiliği Ortacalar Köyü Camii hakkında bir dizi açıklamalara yer verdi.

Artvin Valiliği tarafından yapılan açıklamada; “Ortacalar Merkez Camisi, Artvin’in Arhavi ilçesine bağlı Ortacalar Köyü’nde bulunmaktadır.1757 yılında (Hicri 1170) yapılmıştır. Caminin minber ve tavan süslemeleri dikkat çekmektedir.

Kitabesine göre yapı Hicri 1170 (M. 1757) yılında inşa edilmiştir. 1908 yılında, ahşap tavanla birlikte, ahşap minberi yapılmıştır. 1955’te minaresi eklenirken, 1964 yılında son cemaat yeri bugünkü şekle getirilmiştir. Kısmi onarımlar geçiren camii, ibadete açık durumdadır.

Kuzeyden güneye doğru alçalan meyilli bir alan üzerinde bulunan yapının kuzeyinde, iki katlı son cemaat yeri, kuzeybatı köşesinde minaresi bulunmaktadır. Yapının tümü dıştan kırma çatıyla örtülmüştür. Ana mekanın üstü düz ahşap tavanlıdır. Orta yerinde sekizgen biçiminde, zengin süslemeli göbek süsleme bulunmaktadır. Yapı, cephelerinden ziyade, minber ve tavan süslemesi yapının önemini artırmaktadır. Halen Cami olarak işlevini sürdürmektedir” ifadelerine yer verildi.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI