TARİHİ ARTVİN CAMİLERİ BELGESELİNİN GALASI BEĞENİ TOPLADI

TARİHİ ARTVİN CAMİLERİ BELGESELİNİN GALASI BEĞENİ TOPLADI

KULTUR-SANAT 4.10.2018 08:23:35 8 0
TARİHİ ARTVİN CAMİLERİ BELGESELİNİN GALASI BEĞENİ TOPLADI

Artvin'de, Camiler ve Din Görevlileri Haftası etkinlikleri kapsamında 'Medeniyetimizin Aynası Tarihi Artvin Camileri' adlı belgesel filmin galası yapıldı.

Hayati Akbaş

ARTVİN- Artvin'de, Camiler ve Din Görevlileri Haftası etkinlikleri kapsamında 'Medeniyetimizin Aynası Tarihi Artvin Camileri' adlı belgesel filmin galası yapıldı.

Vali Ömer Doğanay önderliğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla hazırlanan belgeselin yönetmenliğini Turhan Muharrem Turhan, yapımcılığını Süleyman İnal, yapım koordinatörlüğünü Bayram Sarayoğlu, fotoğrafçılığını ise Muammer Yavuz üstlendi.

Artvin'de, taş ve ağaç kullanılarak yapılmış tarihi eserleri ön plana çıkarmayı amaçlayan belgeselde, Karadeniz, Kafkas ve Anadolu kültürünün etkisiyle yapılmış 13 tarihi cami tanıtıldı.

Artvin Valisi Ömer Doğanay, geleceğini turizmde arayan bir şehir olarak kentin tanıtımının gayreti içinde olduklarını söyledi.

Artvin’in yaylaları, doğası, bitki örtüsü, kara gölleri, fauna ve florasının yanı sıra tarihi camileriyle de muhteşem bir doğa ve kültürel zenginliğe sahip olduğunu kaydeden Doğanay, 'Ben Borçka Muratlı’da ki tarihi camiyi gördüğümde bu belgesel filmine karar verdim. Artvin’de tanıtmaya, anlamaya, anlaşılmaya değer çok sayıda tarihi camimiz var.' dedi.

Belgesel filmi için 6 ay süren çekimlerde kentin değişik yerlerinde 13 ayrı tarihi caminin tanıtımının yapıldığını kaydeden Doğanay, 'Bu çekimlere yöre halkı çok büyük destek oldu ve güzel bir eser vücuda geldi. Atalarımız bize böyle camiler bırakmış, bizde bu camilerimizi gelecek kuşaklara aktaracağız. Cami dediğimiz şey bizde bir medeniyettir, insanlıktır.' diye konuştu.

Belgeselin yönetmeni Turhan Muharrem Turhan da yaptı konuşmada belgeselin yolun başında planladığından çok daha farklı bir yere gittiğini ve güzel bir neticeler aldıklarını söyledi.

Ormanlarıyla meşhur Artvin'de, ahşap camilerin yapılışına, içlerindeki ahşap işçiliğine ve renkliliğe hayran kaldığını dile getiren Turhan, 'Artvin camilerini özel kılan, Kafkasya, Anadolu ve Karadeniz etkisini hem mimaride hem de işçilikte beraber görmemizdir. Bölge itibarıyla malzeme genelde ahşap olduğundan sanatta bu yönde gelişmiştir. Çektiğimiz belgesel, tarih, sanat tarihi, mimarlık ve el işçiliği gibi alanlar içinde dev arşiv işçiliği değeri taşımaktadır. Belgeler kaynaklar akademik bir tez hassasiyeti sorumluluğunda hazırlanmıştır.' ifadelerine yer verdi.

Belgeselin yönetmeni Turhan Muharrem Turhan ise, çekimlerin 6 ay sürdüğünü ifade ederek, 'İklimin ve mevsimlerin değiştiği zamanlar, doğanın güzelliğiyle çekimlere yansıdı. Bu sayede Artvin'in doğal tanıtımı da yapılmış oldu.' diye konuştu.

İl Müftüsü Hasan Güneş de 2011 yılından beri her yıl farklı bir tema ile kutlanan Camiler ve Din Görevlileri haftasının bu yılki temasının Camiler ve Din Hizmetine Adanmış Ömürler” olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından belgesel filmi beyaz perdede izleyici ile buluştu.

Program, belgesel filminin gösteriminin ardından belgesel yapımcılarına plaket verilmesiyle sona erdi.

Galaya Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, Diyanet İşleri Başkanlığı başmüfettişleri Bekir Fındık ve Sadullah Aksoy, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı