Rize-Pazarlı Ömer Kaptan 38 yılını Kitaplaştırdı

Kaptan Ömer "Uzun yıllardır üzerinde çalışılarak büyük özveri ve emek harcanarak hazırlanan bu kitap Ülkemizdeki büyük bir açığı kapatarak çok değerli bir çalışma ortaya çıkmıştır".

KULTUR-SANAT 17.11.2019 16:43:16 60 0
Rize-Pazarlı Ömer Kaptan 38 yılını Kitaplaştırdı

Haber, Gülay Aksu, Yakup Asmalı

Ömer ASMALI tarafından yazılan gemi kurtarma operasyonları ve krız yönetimi isimli kitabı bizlere tanıtan Yakup Asmalı şunları söyledi

Melyatderesi Derneği , Kurucu üyesi ve 3 dönem Yönetim Kurulu üyemiz Sayın Ömer ASMALI , doğaya ve çevreye karşı olumlu bakışı ve duyarlılığını derneğimiz gibi benzer pek çok dernek ve çevre kuruluşuna katkıları ile göstermiş şahsi hayat görüşü dışında meslek hayatında da çevreci , doğayı koruyan , duyarlı , hassas , bir kişi , ebeveyn, yönetici ve eğitmen olarak hayatını sürdürmektedir.

Kendisi deremiz havzasında yer alan Kuzeyce köy nüfusuna kayıtlı olmakla birlikte aslen tam bir MELYATDERELİ’ dir.

Bir kaptan çocuğu olarak dünyaya gelerek doğuştan denizci olan Ömer KAPTAN lise yıllarından başlayan ve bugünlere ulaşan 38 yıllık mesleki deneyimini, eğitmenlik tecrübelerini, Kamu da ki gözlemlerini ortaya koyan GEMİ KURTARMA OPERASYONLARI VE KRIZ YÖNETİMİ adlı kitabını yayın hayatına sunmuştur.

Uzun yıllardır üzerinde çalışılarak büyük özveri ve emek harcanarak hazırlanan bu kitap Ülkemizdeki büyük bir açığı kapatarak çok değerli bir çalışma ortaya çıkmıştır.

Denizciliğin en hayati alanlarından biri olan kurtarma operasyonları üzerine hazırlanan bu kitabın özellikle denizcilik alanındaki akademik literatüre çok büyük katkılar sağlayacak nitelikte olduğu, ayrıca “Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği” eğitiminde de ders kitabı olacak niteliklere sahip olduğu görülmektedir.

Değerli Yöneticimiz, Ömer Asmalı, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünde görev yaptığı sürece yaşamış olduğu tecrübeleri, gemi teorisi ile birleştirerek zor bir konuya soyunmuş ve ülkemizde bu konuda yegâne kaynak olabilecek çalışmayı ortaya koymuştur.

“İyi dostlar, iyi kitaplar, bir de huzurlu bir vicdan: İşte ideal hayat.” Sözünden de yola çıkarak “Gemi Kurtarma Operasyonları ve Kriz Yönetimi” kitabının Başta Ülkemiz yayın hayatı olmak üzere, Denizcilik camiasına ve eğitim dünyamıza ve öğrencilerimize hayırlı olmasını diliyoruz. İyi bir kitapla, Bizleri ideal hayat beklentisine bir adım daha yaklaştırdığı için kendisini tebrik ediyor ve çalışmalarının devamı arzu ile başarılar diliyoruz” dedi.

Kitap okumak bir şeye yaramaz, çünkü kitap okumak çok şeye yarar!

O kadar çok şeye yarar ki neye yaradığını söylemek imkansızdır.

KİTAP HAKKINDA

Gemi limanda güvendedir, ama gemiler limanda beklemek için yapılmazlar. Her gemi amaç ve faaliyetlerine göre hareket eder bu esnada sebebi ve kaza türü ne olursa olsun bazı talihsizliklerde yaşayabilir. Kazazede gemilerin personelini hangi milletten olursa olsun, benzer koşuşturma içinde olduklarını görüyoruz. Herkes gemisini kurtarmak için çeşitli metotlar dener. Deniz acımasız, zaman çok önemli, şartlar değişkendir. Bu nedenle doğru zamanlama, doğru plan ve planı uygulama gemi ve personeli için hayati önem taşır.

Denizi okumakla veya görmekle anlayamayız denizi öğrenmek için onunla yaşamalı onunla aynı havayı solumalıyız. Alışık olunmadığı olaylar her zaman insanı stres içine sokar ve bütün bildiklerini unutturabilir. Bu kitap ülkemizde bilinen sanılan bilinmeyenlerin anlatıldığı kendi türünde ilk kitaptır. Kitap, teknik bilgiler olduğu kadar yaşanmış olaylardan kesitler sunulmakta, kazazedelerin duygu ve düşünceleri ile kurtarmacıların verdiği mücadeleler, yaşadığı sevinç ve sıkıntılar da anlatılmaktadır.

Denizde çalışanlar başta olmak üzere, öğrenciler, denizcilik firmaları ve denizle ilgilenen kurum ve kuruluşlar için denizde acil durumların farklı açılardan bakılarak okuyucuya farkındalık yaratması gayesi ile hazırlanmıştır.

KİTAP İÇİN KİM NE SÖYLEDİLER

Sayın kaptan Ömer Asmalı’nın yazmış olduğu “Kurtarma Operasyonları ve Kriz Yönetimi” kitabını okudum ve çok beğendim. Büyük bir ihtiyaca cevap vereceğini düşünüyorum. Denizde çalışanlara, gemi işletmecilerine, deniz avukatlarına ve sigortacılara tavsiye ederim. Müh. Kaptan Refik AKDOĞAN (YDO 1948)

Konusu deniz ve gemi olan güzel dilimizde yayınlanmış kitap sayısı maalesef çok fazla değil. Roman ve anı türü eserleri saymaz isek olanların çoğunluğu deniz hukuku üzerine. Bu kitapta değerli kardeşim kaptan Ömer Asmalı, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünde görev yaptığı sürece yaşamış olduğu tecrübeleri, gemi teorisi ile birleştirerek zor bir konuya soyunmuş ve ülkemizde bu konuda yegâne olabilecek “Gemi Kurtarma” kitabı ortaya çıkmıştır. Denizcilerimize, Deniz Ticaret sektörüne böylesi değerli kitabı kazandırdığı için tüm denizciler adına kendisine teşekkür ederim. Kaptan Levent AKSON (YDO 1973)

Ömer Kaptan, kitabınızı çok merakla ve büyük bir zevkle okudum. Gerek profesyonel görüşleriniz, tecrübeleriniz, gerekse senelerin size yüklediği mesuliyet ve görev aşkınız bu çok değerli kitabın her sayfasında ışıl ışıl parlıyor. Değerli meslektaşım Ömer Kaptan, gerek şimdiki kesime gerekse gelecek nesillere çok güzel bir ders konusu olan paha biçilmez gayretinizle hazırladığınız bu eseriniz için çok teşekkür ediyorum. Yararlanabileceğimiz bu çok güzel kitabınızı bir an önce edinmek isterim. Capt. Behzat ESİNDUY (YDO 1966, Consultant)

40 yıllık kurtarmacı ve bunun 20 yılını birlikte geçirmenin onurunu yaşadığım bir abi, bir hoca, bir meslek duayeni. Yaşadıklarını, tecrübelerini, gelecek nesillere aktarmak için mükemmel bir kitap hazırladı ve bu kitabıyla Türk gemi kurtarmacılarına referans ismi oldu. Çok başarılı olan bu kitabın sektörümüze önemli katkıları olacak. Kaptan Arslan DEDE (KEGM Deniz Hizmetleri Dairesi Başkanı)

Elinizde tuttuğunuz bu kitap, akademik olmanın ötesinde ortalama bir gazete okurunun anlayacağı bir netlikte ve pratikte de uygulanabilirliği mevcuttur. Benim gözümde, deniz ile ilgili olan herkesin olmaz ise olmazı kendi dalında bir başyapıttır. Kaptan Bülent DANDİN (YDO 1983)

Denizcilik mesleği yapısı gereği birçok disiplini içeren bir yapıda olduğundan risk analizi ve değerlendirmesi daha da önem kazanmaktadır. Yazar, kitabında gemi kurtarma operasyonunun tüm hususlarını ayrıntılı bir şekilde ele alarak oldukça kapsamlı, detaylı ve faydalı bilgileri akıcı bir dille vermiştir. Ayrıca kitapta kurtarma operasyonlarına ilişkin hesaplamalar, uluslararası hukuk ve düzenlemeler, IMO Sözleşmeleri, Türk ve Dünya Hukukunda kurtarma konuları ile ilgili birçok örnek olay yer almaktadır. Söz konusu kitabın denizde ve arama kurtarma operasyonlarında çalışanlar, denizcilik ve lojistik sektör uzmanları ile çalışanları, denizcilikle ilgili kurum ve kuruluşlarda çalışanlar, denizcilik eğitimi veren akademisyenler, lisan/ön lisans/yüksek lisans düzeyinde denizcilik eğitimi alan öğrenciler için oldukça yararlı olacağını düşünmekteyim. Ayrıca, gemi kurtarma operasyonları ve kriz yönetimi konusunda önemli bir kaynak ihtiyacını karşılayacak, sektör, ilgili kurum ve kuruluşlar ile denizcilik eğitimine katkı sağlayacak bu değerli kitabı kaleme almasından dolayı Sn. Kapt. Ömer Asmalı’yı tebrik ederim. Doç. Dr. Nur Jale ECE (Mersin Üniversitesi Denizcilik Fakültesi)

Öncelikle yazar Kaptan Ömer Asmalı’nın eline, emeğine sağlık. Meslek alanımızla ilgili tecrübe sahibi isim yapmış kişilerin özellikle de tecrübelerini barındıran bu ve benzeri kitaplar hazırlamasını ben çok olumlu buluyorum. Kitap bence bir seri olabilecekken yoğun bilgi ile derlenmiş tek kitap haline gelmiş. Eminim ki bu işe ilgi duyacak kişiler için İngilizce kaynakların bile çok sınırlı olduğu alana özgü Türkçe bilgi kaynağı olacaktır. Şimdiden hayırlı olsun. Doç. Dr. Yusuf ZORBA (Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi)

Denizciliğin en hayati alanlarından biri olan kurtarma operasyonları üzerine Türkçe kaynak bulmak oldukça zordu. Sn. Ömer Hocam, ülkemizdeki bu açığı kapatarak çok değerli bir çalışmayı ortaya koymuş, gerek kitabın içeriği gerekse yararlandığı kaynaklar açısından alanındaki en başarılı çalışmalardan birine imza atmış. Denizcilik öğrencilerine çok faydalı olacağını düşünüyorum. Tüm öğrenciler adına teşekkürlerimi sunuyorum. Furkan GAZİ (İTÜ Denizcilik Araştırmaları Kulübü Kurucu Başkanı)

Kitap, gemi kurtarma uzmanlığı olarak yeni tanıtılan bir yeterlik düzeyi için kaynak kitap olma perspektifini içerecek şekilde ele alınmış çalışmalardan oluşmaktadır. Tabiatı gereği çok disiplinli bir çaba gerektiren gemi kurtarma operasyonu için tanımlanmış bir derece, akredite edilmiş bir eğitim metodu veya bir kurs içeriğinin mevcut olmamasının yanında tek başlık altında bu alanın ticari denizcilik uygulamalarını içeren bir kaynak da mevcut değildir. Değerli kaptanımız Ömer Asmalı’nın 40 yıllık tecrübesini ve bilgi birikimini yansıttığı bu eserin, gemi kurtarma alanında bilgilenmek ve çalışmak isteyenlerin başvuru kaynaklarından birini oluşturacağına inanıyorum. Prof. Dr. Oğuz Salim SÖĞÜT (İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı)

Bazıları tarihe kayıt düşürmek, bir iz bırakmak ve ileride anılmak arzusunu taşır. Bunların bazıları beste, bazıları tablo, bazıları da kitap bırakırlar arkalarında. Hepsi bu dünyada edindiği entelektüel sermayeyi değere dönüştürme çabasındadırlar. Öte yandan ürettikleri bu değerden kendilerinin çok da fazla faydalanamayacağını da bilirler. Bunu bilerek bir değeri üretiyor olmak, karşılıksız vermekten başka bir şey değildir aslında. Saygınlığı ve masumiyeti de buradadır. Kaptan Ömer Asmalı da kendi tecrübelerini kitaba dökmek, başkalarının faydalanacağı bir eser bırakmak, yaşadığı topluma değer kazandırmak amacıyla bu güzel eseri hazırlamıştır. Bu kitabın özellikle denizcilik alanındaki akademik literatüre çok büyük katkılar sağlayacak nitelikte olduğu, ayrıca “Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği” eğitiminde de ders kitabı olacak niteliklere sahip olduğu anlaşılmaktadır. Büyük bir bilgi ve tecrübenin çıktısı olduğu anlaşılan “Gemi Kurtarma Operasyonları ve Kriz Yönetimi” kitabının denizcilik camiamıza hayırlı olmasını diliyor, bu büyük emeği camiamıza kazandıran Kaptan Ömer Asmalı’yı tebrik ediyorum. Prof. Dr. Selçuk NAS (Dokuz Eylül Üniversitesi DF Deniz Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı)

Bilgiye ulaşmak için onu aramak gerekir. Bulduğumuz bilgiyi ise yaşadıklarımız ile sentezlemek ve diğer insanlar ile paylaşmak yeni bilgiler türetir.

Denizciliğin gölge sahnesinde yer alan Romörkör/Yedekleme/Gemi Kurtarma sektörleri içerisinde yer alan tüm nicel konular hakkında bilgilere ulaşmak için senelerdir emek vermeye çalışıyorum.

Ulaştığım bilgileri, yaşadıklarım ile sentezleyerek tekrar gelecek nesiller ile paylaşmak en büyük dileğim ancak ülkemizde bu sektörler hakkında bilgiye ulaşmanın çok zor olduğunu belirtmeliyim.

Sektör içerisinde sorgulayan bir insan olarak merak ettiğim konular hakkında herhangi bir yazılı kaynak ihtiyacım da, ya bulamıyorum veya yabancı kaynaklardan yararlanmak zorunda kalıyorum.

İşte tam bu noktada Yüksek Denizcilik Okulu 1981 Mezunu Kaptan Ömer Asmalı’nın yazdığı ve yeni yayınlanan Kitabı “Gemi Kurtarma Operasyonları ve Kriz Yönetimi” kitabından bahsetmek istiyorum.

1986 yılından 2003 senesine kadar Kurtarma romörkörlerinde çalışmış ve yaşadıkları ile büyük tecrübeler edinmiş. Sonrasında Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğü Kurumu, Kurtarma Başuzmanlığı, Romörkaj Başenspektörlüğü görevlerinde bulunmuş. Eğitimler vermiş, edindiği bilgileri tecrübeleri ile sentezlemiş ve çok yararlı bir kitap haline dönüştürmüş. Her Denizcilik şirketinin Kütüphanesinde kesinlikle bulunması gereken, Denizcilik okulların da Ders kitabı olarak gelecek nesillerimizin eğitiminde kullanılmasının çok yararlı olduğunu düşündüğüm bu değerli kitabı kesinlikle edinmeli, okumalı ve okutmalıyız diye düşünüyorum.

İçerisinde Deniz Kazaları, Gemi İnşaa Temel Bilgileri, Gemi Kurtarma Faaliyetleri, Arama Kurtarma Faaliyetleri, Batık Çıkartma, Yedekleme(Çeki) Operasyonları, Çevre ve Deniz Kirliliği, Risk yönetimleri, Kurtarma Hukuku, Sigorta, Medya İlişkileri ve Kaptan Ömer Asmalı’nın anılarından gelen tecrübelerini paylaştığı bu özel kitap niş sektörümüz için çok önemli bir eksikliği dolduracaktır. Hepimiz her bir birey olarak çok özeliz. Ulaştığımız bilgileri ve yaşadığımız tecrübeleri paylaştıkça büyütebiliriz.

Daha çok Araştıralım, Okuyalım, Yazalım… Kaptan Ali Burçin Eke

DENİZLERE ADANMIŞ BİR ÖMRÜN BAŞ KAHRAMANI ÖMER ASMALI:

ÖZGEÇMİŞİ

Ömer Asmalı, 1958 Pazar/Rize doğumludur. İlköğretimine İstanbul’da başlayıp 1981 yılında Yüksek Denizcilik Okulu Güverte (İTÜ Denizcilik Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği) bölümünden mezun olmuştur. 1981-1986 yılları arasında DB Deniz Nakliyatı gemilerinde görev yapmış ve bu süre zarfında Yedek Subaylık görevini askeri gemilerde 2. Komutan olarak tamamlamıştır. 1986 yılında kaptan olarak şimdiki adıyla Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünde göreve başlamıştır. 2003 yılına kadar kurtarma gemilerinde kaptan olarak görev yaptıktan sonra bu tarihten itibaren kurum personeline STCW sertifikasyon eğitimi verme görevini üstlenmesi nedeni ile karada görev almıştır. Bilahare Kurtarma Başuzmanlığı, Kurtarma ve Römorkaj Başenspektörlüğü, Tahlisiye Başenspektörlüğü vb. görevlerde bulunmuştur.

Uzakyol Kaptanı ehliyetine haiz olup gerek kurtarma gemisi kaptanı, gerekse kurtarma uzmanı olarak 300’e yakın farklı olaylarda gemi kurtarma operasyonları görevinde bulunmuştur. Kendisini tam bir eğitim gönüllüsü olarak tanımlayıp, eğitimi her zaman ülkemizin kalkınmasının olmazsa olmaz düsturu olarak tanımlayıp bu çerçevede hareket ederek denizcilere yardımcı olmuştur.

Okul yıllarından itibaren başta Türkiye Denizcilik İşletmeleri çalışanları olmak üzere farklı kesimlerden birçok denizciye ehliyet yükseltme ve denizcilik eğitimleri vermiştir. 1987-2005 yılları arasında Beykoz Barbaros Anadolu Denizcilik Meslek Lisesinde, 2006-2017 yılları arasında İTÜ Denizcilik Fakültesinde lisans düzeyinde, 2008-2017 arasında da İÜ Deniz Bilimleri İşletmeciliği Enstitüsünde yüksek lisans öğrencilerine öğretim görevlisi olarak ders vermiştir. 2003 yılından bu zamana kadar adliyelerde bilirkişi olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca İBB Kocasinan İtfaiye Okulunda da gemi ve deniz yangınları ile ilgili itfaiye teşkilatına eğitim vermiştir.

İstanbul Boğazı, Çanakkale Boğazı ve bu limanlara ait kılavuz kaptan ehliyeti, Gemi Trafik Operatörlüğü ehliyeti, Petrol ve Diğer Zararlı Maddelerin Sebep Olduğu Deniz Kirliliğine Müdahale Seminer Eğitmeni, Denizcilik Okulları denetçisi, Kalite Standartları Denetçisi ve Denizcilik Eğitmeni belgelerine haizdir. Evli ve bir çocuk babasıdır.

Kitabı online olarak almak için;

https://urun.n11.com/siir/gemi-kurtarma-operasyonlari-ve-kriz-yonetimi-P380299537

https://urun.gittigidiyor.com/kitap-dergi/gemi-kurtarma-operasyonlari-ve-kriz-yonetimi-486787745

https://www.bkmkitap.com/gemi-kurtarma-operasyonlari-ve-kriz-yonetimi

https://kidega.com/kitap/gemi-kurtarma-operasyonlari-ve-kriz-yonetimi-323503/detay


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı