Rize İlçelerinin Seyahatnameleri Kitaplaşıyor

KULTUR-SANAT 4.12.2019 13:23:28 24 0
Rize İlçelerinin Seyahatnameleri Kitaplaşıyor

Son yıllarda Rize üzerine yayınladığı eserlerle adını duyuran Rize Araştırmaları Vakfı (REVAK), bünyesinde oluşturduğu REVAK Yayınları’ndan ilginç bir projeye imza atarak ilçelerin teker teker seyahatname çalışmalarını yayınlıyor.

Bir kaç gönüllü Rizelinin çatısını oluşturduğu Rize Araştırmaları Vakfı, Rize ve Doğu Karadeniz konulu çalışmaları kitaplaştırıyor. Şimdiye dek birbirinden değerli 28 eserin basımını üstlenen REVAK, Türkiye’de ilçe bazında örneği olmayan bir çalışmaya imza atarak ilçelerin seyahatname çalışmalarını yaptırıyor.

Rize Pazarlı Araştırmacı-yazar Murat Ümit Hiçyılmaz tarafından yapılan seyahatname çalışmasında, programlı olarak bir ilçenin bütün mahalle, köy ve mezraları dikkatlice gezilerek ciddi bir saha çalışması yapılıyor. Yazar, gezi esnasında karşılaştığı tarihi nitelikteki tüm eserleri inceliyor, bunlar hakkında teknik ve tarihi bilgiler veriyor. Ayrıca o yörede yetişmiş ve topluma mal olmuş siyasetçi, sanatçı, sporcu veya kanaat önderlerinin biyografilerine de yer verinden çalışmalar, modern bir seyahatname niteliği taşıyor. Üstelik çalışma köylülerle yapılan söyleşilerle ve fotoğraflarla renklendiriliyor.

İlk olarak Fındıklı ilçesinde denenen projenin saha çalışması 10 günde tamamlanmış. Gezi notlarının ilave araştırmalarla seyahatname kitabına dönüşmesi ise yaklaşık 1 yılı almış. Peşi sıra Çamlıhemşin ilçesinin seyahatnamesi hazırlanmış bu projenin saha çalışması ise coğrafyanın büyüklüğü ve kültürel zenginlikten ötürü 20 gün sürmüş. Kitabın hazırlanması ise yazarın iki yılına mal olmuş. En son olarak Güneysu ilçesini hazırlayan yazar, bu ilçede gezisini 7 günde tamamlamış.

Yaklaşık 1 ay önce yayımlanan Güneysu Seyahatnamesinde, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın köyüne de uğrayan yazar, burada Cumhurbaşkanının aile geçmişine de ışık tutarak, birçok spekülatif habere de bir nevi cevap vermiş. Kitapta tarihi belgeler ışığında Cumhurbaşkanımızın soy ağacını da yayımlayan yazar, iddialı birçok bilgiye de okuyuculara sunuyor.

Rize Araştırmaları Vakfı Başkanı Ömer ERDOĞAN, yeni yayınlanan bu eserle ilgili; “Güneysu Seyahatnamesi'ni İstanbul Rize Günleri'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunduk. Çok memnun ve mutlu oldu. İsteği dışında böyle bir çalışma olması, kendisini mutlu etti” diye konuştu.

Yazar Murat Ümit Hiçyılmaz, “ Seyahatname” adı altında şu ana kadar 3 eserim okuyucularla buluştu. Sırada Çayeli ve Kalkandere ilçeleri var. Talep geldiğinde tüm ilçelerimizin Seyahatnamelerini yazmaya hazırım” dedi.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI