RİZE-ÇAMLIHEMŞİN KALE KÖYÜ ŞEBEK KÖPRÜSÜ

Yöreyi turizm bölgesi yapan tarihi yapılar ortadan kalkacak olursa, gelecek kuşaklara miras olarak hiçbir tarihi varlığımızı bırakamayacağız.

KULTUR-SANAT 20.08.2019 13:47:48 90 0
RİZE-ÇAMLIHEMŞİN KALE KÖYÜ ŞEBEK KÖPRÜSÜ

Ali Akyıldız (Kaçkar53.com)

Köprülerin yükseklikleri ve uzunlukları, inşa edildikleri vadi yatağının genişliği ve akarsu yatağının boyutlarıyla orantılı olarak değişir. Büyüklükleri ise yerleşim alanlarında yaşayan nüfusa ve bölgenin ekonomik kapasitesine göre farklılıklar gösterir. Çok sayıda insanın yaşadığı vadilerdeki köprüler büyük, az sayıda nüfusa ve konuta sahip alanlardakiler ise küçük boyutta inşa edilmişlerdir. Köprülerin enleri yaklaşık 2,5-3 metre civarındadır. Bunun en önemli nedeni, üzerinden sadece insan, kervan ve hayvanların geçmesidir. Dik dağ yamaçlarına birbirinden oldukça uzakta inşa edilmiş evlerde yaşayan insanlar, konutlarına dar patikalarla ulaşabilmekte ve yüklerini ancak katır, eşek, gibi hayvanlar aracılığı ile taşıyabilmekteydiler.

KALE KÖYÜ ŞEBEK KÖPRÜSÜ

Rize-Çamlıhemşin Başyayla, Yazlık Köyü, Kale Köyü ve Yaylası hatta birçok yürüyüş ve geçiş yollarının bulunduğu, gezi ve fotoğraf tutkunlarının mutlaka uğradığı, üzerinde fotoğraf çektiği, bu tarihi yapılar yöre turizmi için çok önemlidir.

Bu yöreyi, turizm pazarına sunan, tanıtımına yardımcı olan üzerinde tulum çalınan fotoğraf çektirilen, tarihi yapılar mutlaka koruma altına alınmalı ve özelliği bozulmadan onarılmalı ve geleceğe taşınmalıdır.

Bu tarihsel yapılar yöremizin sembol yapılarıdır, birçok insanın üzerinden gelip geçtiği, yaşam kültürümüzü yansıtan yapıları korumak ve geleceğe taşımakla yöremiz ve ülke turizmine çok önemli katkı yapmış olacağız.

Hemşin yaylaları ve köyleri kale köyü ve yaylaları Yazlık köyü ve yaylaları ve dağlarından başlayıp Karadeniz’e dökülen, Fırtına deresinin ana kollarının en önemli dereleri olan bu dereler üzerindeki bazı köprüler onarılmıştır.

Ama şebek mevkiindeki kemer köprü ile kale köyündeki baş yayla köprüsü ne yazık ki zamana karşı direnememiştir. Zaman içinde birkaç kez haber yapmamıza rağmen hale kaderi ile baş başa kalmıştır. Bu köprüler mutlaka aslına uygun onarılmalıdır korunmalıdır geleceğe taşınmalıdır. Yöreyi turizm bölgesi yapan tarihi yapılar ortadan kalkacak olursa, gelecek kuşaklara miras olarak hiçbir tarihi varlığımızı bırakamayacağız.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI