PEPEÇURA TANITIMINA YOĞUN İLGİ

PEPEÇURA TANITIINA YOĞUN İLGİ

KULTUR-SANAT 18.12.2018 13:29:14 64 0
PEPEÇURA TANITIMINA YOĞUN İLGİ

HABAR: BAYRAM ALİ KAVALCI

Rize İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Rize Merkez Muhtarlar Derneği tarafından, Rize Belediyesi Tuzcuoğlu Memişağa parkında ilk kez gerçekleşen, yöresel siyah üzümden elde edilen pepeçura muhallebi ikramı yoğun ilgi gördü.

Rize’nin meşhur kokulu üzümünden elde edilen, Rize mutfağının önemli tatlılarından birisi olan ve birkaç yıldır Rize’de pastanelerinin vitrinlerini süsleyen pepeçura tatlısı, şekerli ve şekersiz çeşitleriyle vücuda kan yapıyor ve enerji veriyor. Şeker hastalığına önemli faydası olduğu da biliniyor.

Geçen hafta sonu, Rize Merkez Muhtarlar Derneği tarafından Tuzcuoğlu Memişağa Parkı'nda düzenlenen, yöresel Pepeçura Festivali kapsamında binlerce kişiye ücretsiz pepeçura muhallebisi ikram edildi. Festival şenliğinin müzik bölümü, makamında uğramış olduğu menfur saldırı sonucu şehit olan, Rize’yi ve Türkiye’yi üzüntüye boğan, rahmetli Rize Emniyet Müdürü Altuğ Verdi’nin şehit edilmesi nedeniyle iptal edildi. Pepeçura festival alanına, şehit Emniyet Müdürü Verdi'nin fotoğrafının yer aldığı bir afişe yer verildi. Rizeli vatandaşlar büyük bir üzüntü içerisinde şehit Emniyet Müdürü Verdi’nin fotoğrafıyla görüntü verdiler. Tuzcuoğlu Memişağa parkında kurulan bakır kazanda pepeçura şerbetinin pişirilerek binlerce kâseye doldurulan pepeçura tatlısın dağıtımı, Rize İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu, Merkez Muhtarlar Derneği Başkanı İrfan Kaya ve 30 merkez mahalle muhtarı katıldı. Vatandaşlar yörenin unutulmaya yüz tutmuş olan, insan sağlığı için D-C vitamin deposu olan Rize kokulu üzümünden elde edilen pepeçurayı kendilerine ikram eden ve gündeme taşıyan, Rize İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Rize Merkez Muhtarlar Derneğine teşekkürlerini ilettiler.

Unutulmaya yüz tutmuş yöresel tatları hatırlatmak istediklerini belirten Kaya, 'Unutulmuş bir tadı tekrar gündeme getirmek istedik. 30 muhtarla birlikte 15 gün boyunca mahallelerimizde vatandaşlarımıza 15 bin porsiyon pepeçura dağıtacağız.' dedi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu ise dünyada organik bir yaşama doğru gidildiğini vurgulayarak, pepeçuranın da bölgedeki doğal ürünlerden hazırlandığını kaydetti.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı