ÖĞRENCİLER BİLİM İNSANLARIYLA BULUŞMAYA DEVAM EDİYOR

ÖĞRENCİLER BİLİM İNSANLARIYLA BULUŞMAYA DEVAM EDİYOR

KULTUR-SANAT 17.11.2018 10:29:30 39 0
ÖĞRENCİLER BİLİM İNSANLARIYLA BULUŞMAYA DEVAM EDİYOR

Artvin İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirilen ‘’Okuyucu Yazar Buluşmaları’’ projesi çerçevesinde bu kez Araştırmacı, Yazar, Yüksek Fizik Mühendisi Taşkın Tuna’yı konuk ettik.

Hayati Akbaş

ARTVİN-Artvin Çoruh Üniversitesi Nihat Gökyiğit Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen konferansta ‘’Uzay, Zaman ve Yaratılış ‘’ konuları ele alındı.

Taşkın Tuna; ‘Evren sahnesinin perdesi açıldığından bu yana varız. Hem izleyicisi hem de oyuncusu olduğumuz bu sahnede bizden önce olanlar ve bizden sonra olacaklar üzerine pek çok teori ortaya atıldı. Bunlardan biri de 'Hubble'nin ortaya attığı genişleyen evren modeli, hayali ve soyut bir tez değil; aksine fizikteki Doppler olayına dayanan, matematik değerlere bağımlı, şaşırtıcı fakat kesin ve çarpıcı bir gerçektir. Doppler olayı bir dalganın, örneğin bir ses dalgasının bizden uzaklaşması halinde, dalga uzunluğunun artacağı esasına dayanır ve yüzlerce kez test edilmiş, doğrulanmış ve kesinleşmiş bir fizik kaidesidir.

Genişleyen evren modeli, bize Evren'in her geçen gün büyüdüğünü anlatır. Bu gerçeğe göre Evren geçen yıl, bu yıla göre daha küçüktü. Bu yargıdan hareketle, evrenin bin yıl önce, bir milyon yıl önce, bir milyar yıl önce, bir önceki döneme göre daha ufak olduğu sonucuna ulaşılır. Bu kesin sonuç, bizi 14 milyar yıl geriye götürür ve evrenimizin yaratılış anı ile baş başa bırakır' diyerek hiçbir şeyin tesadüf dâhilinde olmadığı, evrende var olan her şeyin bir ölçü ve düzen içerisinde hareket ettiğine değindi.

Programda öğrencilerden gelen soruları da cevaplayan Tuna; ‘Her şeyin merkezinde soru sormak ve araştırmak olmalıdır. Sadece sorgulayan bireyler evrenin sırlarını keşfedebilirler.’ diyerek öğrencilere, araştırıp öğrenmeyi bir hayat felsefesi haline getirmeleri konusunda tavsiyede bulundu.

İl Milli Eğitim Müdürü Abdulcelil Kahveci’nin teşekkür konuşması ve hediye takdiminin ardından Taşkın Tuna’nın imza töreniyle devam eden programa öğrenciler büyük ilgi gösterdi.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI