KİTAPLARI TAKDİR TOPLUYOR

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN’ın, Çeviri ve İnceleme kitaplarından olan, Ebu Bekir Er- Razı, Ruh Sağlığı Kitabı (et-Tıbbu’r-ruhani) eseri bir hayli beneği topluyor.

KULTUR-SANAT 17.04.2018 07:04:47 9 0
KİTAPLARI TAKDİR TOPLUYOR

RİZE-İz Yayımcılık tarafından basılan, İslam Klasikleri Dizisinin 444 kitaplarından olan 144 sayfalık, Ebu Bekir Razi “ruh sağlığı” et-Tıbbu’r-ruhani isimli bu önemli ahlak kitabını Arapçadan, Türkçe ’ye tercüme eden, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN, “İnsanlık tarihine baktığımızda büyük medeniyetlerin öncesinde tercüme faaliyetlerinin olduğunu görmekteyiz. Dolayısıyla günümüzde de yeniden bir medeniyet kurulmak isteniyorsa ve felsefi faaliyetler bu medeniyetin motoru ve öncüsü olacaksa, yararlanılabilecek bütün kaynakların Türkçe ‘ye çevrilmesi gerekmektedir. Bu anlamda son yıllarda ülkemizde İslam felsefesinin klasik kaynakları ile ilgili olarak bazı çalışmalar yapılmakta ve bu çevrede Kindi, Farabi, İbn Sina gibi ilk dönem filozoflarının çeşitli eserleri Türkçe ‘ye kazandırılmaktadır. Bu tür çalışmaların, İslam felsefesinin temel disiplinlerinin gün ışığına çıkmasına yardımcı olduğu ve Türkiye ‘deki araştırmacılara İslam felsefesinin klasik kaynaklarından daha kolay bir şekilde istifade etme imkânı verdiği için önemli olduğu kanaatindeyiz. Biz de bu yöndeki çalışmalara katkıda bulunmak amacıyla, ‘tabiat felsefesi’ akımının kurucusu ve en önemli temsilcisi olarak ifade edilen Ebu Bekir Muhammed b. Zekeriya er-Razi’nin, İslam felsefesi, özellikle de ahlaki felsefesi açısından önemli olan et-Tıbbu’r-ruhani isimli eserini dilimize çevirmeye çalıştık.” şeklinde konuştu.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN kimdir?

1972’de,Trabzon ilinin Şalpazarı İlçesi’nin Dorukkiriş Köyü’nde doğdu. İlköğrenimini Dorukkiriş Köyü’nde, ortaokul ve liseyi Vakfıkebir İmam Hatip Lisesi’nde (1989), Üniversiteyi Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde okudu (1994). 1995 yılında KTÜ Rize İlahiyat Fakültesi İslâm Felsefesi Anabilim Dalı’nda Araştırma Görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1994 yılında başladığı Yüksek Lisansını, Nurettin Topçu’da Ahlâkî Düşünce isimli çalışmayla 1996 yılında tamamladı. 1996 yılında Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı İslam Felsefesi Bilim Dalı’nda başladığı Doktora öğrenimini Muhammet b. Zekeriya er-Razi’de Ahlâk Felsefesi isimli teziyle 07.01.2002 tarihinde bitirdi.

2004 yılında Yardımcı Doçent, 2008’de Doçent ve 2013 yılında Profesör olan Karaman, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcılığı, Rektör Danışmanlığı, Senato Üyeliği ve İslam Felsefesi Anabilim Dalı Başkanlığı görevlerinde bulundu. Halen Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörlüğü yapmakta olan Karaman Arapça, Fransızca ve İngilizce bilmektedir. Prof. Dr. Hüseyin Karaman’ın çeşitli yayınevleri tarafından basılmış kitapları, farklı dergilerde yayınlanmış makaleleri ve gerek ulusal, gerekse uluslararası sempozyumlarda sunulmuş bildirileri bulunmaktadır. Evli ve dört çocuk babasıdır.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI