GELENEKSEL EL SANATINDA DEDEDEN ÖĞRENDİĞİ MESLEĞİ YENİ KUŞAKLARA TAŞIYOR

Rizeli, Ağaç El Sanatları sanatkârı Şahin Çolak’ın yıllardır çeşitli ağaç türlerinden ürettiği eserler göz kamaştırıyor.

KULTUR-SANAT 20.04.2018 07:16:38 34 0
GELENEKSEL EL SANATINDA DEDEDEN ÖĞRENDİĞİ MESLEĞİ YENİ KUŞAKLARA TAŞIYOR

Bayram Ali Kavalcı

RİZE-Rize’de geleneksel el sanatlarında en çok tanınan, yaptığı ağaç eşyayalar en çok beğenilen, ağaç oymacılık el sanatları sanatkarı Şahin ÇOLAK, “1975 yıllarda genç bir öğrenci iken, rahmetli dedemin yanında çırak olarak öğrendiğim ve bu yaşıma kadar aralıksız yürüttüğüm bölgemizin bu önemli sanatını, ben den sonra da yürütecek olan yeni kuşak genç sanatçılar yetiştirmeye çalışıyorum. ”dedi.

Ana malzemesi, Rize yöresinde yetişmekte olan, kızılağaç, ıhlamur, kayın, şimşir, ceviz, armut, kestane vs. türü ağaçları kurutma sistemiyle elde ettikten sonra torna tezgâhımda şekil veremeye başlıyor. Gençlik yıllarında dedesinden öğrenmiş olduğu yörenin geçmişte meslek olarak önemli bir el sanatları mesleği olan, ağaçları işleyerek eşyaya dönüştüren, Rize’nin Fındıklı ilçesinden olan Sanatkar Şahin Çolak, serbest gazeteci-yazar B.Ali Kavalcı’ya mesleğinin zorluklarını ve önemini konuştu.

Rizeli, Geleneksel El Sanatları Sanatkarı Şahin ÇOLAK, “İlkokula başladığım yıllarda ilçemizin en önemli el sanatkar ustası olan dedemin isteği ve benimde merakımla bu mesleği seçmiş oldum. Çocukluk ve gençlik yıllarımda rahmetli dedemin bana öğrettiği ağaç sanatları mesleğini, severek ve hemen her gün torna tezgâhımın başımda yeni eserler üreterek ve yetiştirdiği yeni kuşak öğrencilerime mesleğimi öğreterek sürdürüyorum. Dedelerimiz yarım asır önce yöresel ev mutfak eşya ihtiyaçlarını o yıllarda saç hızarla ve baltayla elde ettikleri kurutulmuş ağaç çeşitleriyle yapmaya başladılar. Hızarcılık ve ağaç el sanatları o yıllarda bölgemizde çok önemli bir sanat mesleğiydi. Bu sanatımı yaşadığım bölgedeki başta çok iyi bir yöre sanatkarı olan dedem ve diğer büyüklerimin yanında çok genç yaşta onların tecrübeleriyle yaptıkları çok çeşitli objelere merakla bakarak, sorarak ve sonrasında çırakları olarak öğrenmiş oldum. O yıllarda bir yandan eğitimime devam ederken, bir yandan da bu sanatı günümüze taşımaya ve öğrenmeye karar verdim. Rize İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz tarafından geleneksel el sanatları sanatkarı olarak şahsım fark edilince, Ankara’ya Kültür ve Turizm Bakanlığına gönderildim. Bakanlıkla, kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatları ahşap oyma sanatkarı olarak belgelendirildim. Bu benim sanatkarlık tescilimle birlikte sanatımda isteklendirme olarak da manevi desteğim oldu. Emekliliğimden sonra, kendimi tamamen bu işi sevenlere öğretmeye adadım. Halen Rize Halk eğitim Müdürlüğü ve Rize Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünün açmış olduğu kurslarda çırak yetiştirmek ve bu eski geleneksel kültürü gelecek kuşaklara taşımak için uğraşmaktayım. Ürettim geleneksel el sanatları ürünlerimi gerek Rize’mizde, gerekse Türkiye’nin değişik illerinde farklı tarihlerde düzenlene Rize günlerinde, Rize’nin de yer aldığı her çeşit fuar ve etkinliklerinde katkı sağlamak için sergilemekteyiz.” dedi.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI