Ayakkabı tamirciliği mesleği, bitiyor mu?

Ayakkabı tamirciliği mesleği, bitiyor mu?

KULTUR-SANAT 9.10.2019 11:47:45 204 2
Ayakkabı tamirciliği mesleği, bitiyor mu?

Ali Akyıldız

PAZAR-Rize’nin Pazar İlçesinde uzun yıllardır ayakkabı tamirciliği yapan Kemal Kılıç, ayakkabı tamirciliği işinin eskiden ne kadar önemli olduğunu, bugün ne durumda olduğunu ve yarın ne duruma geleceği ile ilgili düşüncelerini paylaştı.

Kılıç, 40 yıldır ayakkabı tamir ettiğini söyleyerek, “bugün ayakkabı tamircisine gelen müşteri sayısının, eski dönemlerde gelen müşteri sayısıyla kıyaslanamayacağını ve eskiden çok önemli bir iş olan ayakkabı tamirciliğinin, bugün önemini yitirdiğin”i ifade etti.

Kemal Kılıç, yaptığı işin kaybolan meslekler arasına girdiğini ve maliyeti düşük, ucuz ayakkabıların piyasaya sürdürülmesinden sonra ayakkabı tamirciliği işinin yok olduğunu kaydetti.

Sabahtan akşama kadar kendi dükkanında oturduğunu belirten Kemal Kılıç, “Eskiden, diğer il ve ilçelerden mal getirttiğimiz bile oluyorken şuan ki durumda, malı hem alamıyoruz hem de satamıyoruz. Eskiden tamirciliğin yanında, özel ayakkabı üretip satıyorduk, ancak şimdi herkes hazır ayakkabı alıyor. 20 TL’ye, 30 TL’ye alınan hazır ayakkabılar suni deri olmakla beraber ayaklara ciddi zararlar da verebiliyor. Fakat biz tasarımında kullandığımız malzemeler ile oldukça sağlam ve sağlıklı ayakkabılar ortaya çıkarıyoruz. Ayakkabı tamirciliği mesleğine 16 yaşımda bu iş yerimde çırak olarak başladım 40 yıldır bu mesleğin içindeyim. Yani şuan bitmiş durumda olan bu meslek, benim çırak olduğum zamanlar en önemli meslekti ve çoğu kişi bu mesleği yapmak istemişti. Eskiden çocuklarını ayakkabı tamirciliği mesleğini öğrenmesi için tamirciye para veren aileler şimdi ise çocuklarını bu işe yanaştırmıyorlar bizde çırak bulamıyoruz. Çömlekçilik ve kalaycılık mesleklerinin, yavaş yavaş kaybolan meslekler arasına girmesi gibi ayakkabı tamirciliği de giriyor. Benim yaptığım bu meslek bittikten sonra herkes hazır ayakkabısını alacak ve yıpratınca çöpe atacak.” dedi.


Anahtar Kelimeler:
Evlat
9.10.2019 22:19:10
Aslan babam gurur duyuyorum seninle Allahım zer zeval vermesin

Evlat
9.10.2019 23:31:03
Aslan babam gurur duyuyorum seninle Allahım zer zeval vermesin

1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı