“Mutlu son kutlu hayatla gerçekleşir.”

“İbrahim de, Yakup da oğullarına şu tavsiyede bulundu:

Evlatlarım! Allah size en saf, en temiz inanç sistemi İslam’ı seçti. Öyleyse siz de Ona yürekten boyun eğen bir Müslüman olarak can verin!”(Bakara: 2/132)

Hayat başlangıçlar ve sonlar bütünüdür. Yaratılan her şeyin bir başlangıcı olduğu gibi bir de sonu vardır. Ezeli ve ebedi olan sadece Allah’tır.

Günün sonu, haftanın sonu, ayın sonu, mevsim sonu, yılın sonu, yolun sonu ve nihayet ömrün sonu…

Son an, son dakika, son saat… Son bakış, son gülüş, son haykırış, son pişmanlık, son nefes…

“Allah’ın zatı dışında her şey yok olucudur.”(Kasas: 28/88)

  1. dünya üzerinden
    Ömür bir nefes derinden
    Bak feleğin çemberinden
    Yolun sonu görünüyor. (Dursun Ali Akinet)

2023 yılının son düzlüğündeyiz. Müslümanlar olarak şu soruyu kendi iç dünyamıza bir fısıldayalım:

Bu yaşam şekli böyle devam ederse sonumuz nereye varacak?

Bu iman, bu ibadet hayatı, bu ahlak Yüce Mevla’nın yarattığı gayeye uygun mu? Bizden istenen böyle bir hayat mıdır? Bu gidişat bizi “korktuklarımızdan emin umduklarımıza nail” kılar mı?

Eğer imanımızı kuvvetlendirmezsek, ibadetlerdeki eksiklikleri, ahlaki zaaflarımızı düzeltmezsek “mutlu ve kutlu sona” ulaşmamız mümkün olacak mı?

“Akıbet/ mutlu son ancak muttakilerindir.”(Hud: 11/49)

Evet, herkes Yüce Mevla’nın takdir ettiği “ömrün sonuna” mutlaka varacak bunda şüphe yok. Son noktayı mümin olarak koyabilecek miyiz orası şüpheli…

“Ey iman edenler! Allah’tan nasıl korkmak gerekiyorsa öyle korkun ve Müslüman olarak can verin.”(Ali İmran: 3/102) (Tam teslim olmadan can verecekseniz sakın ölmeyin!)

Yusuf aleyhisselam bunu istemişti Rabbinden:

“… Ey göklerin ve yerin kusursuz yaratıcısı, dünyada ve ahirette benim (tek ve gerçek) Velim Sensin. Müslüman olarak benim hayatıma son ver ve beni salihlerin arasına kat”(Yusuf: 12/101)

Ulu’l Elbab: temiz akıl/derin kavrayış/akl-ı selim kullar da dualarında bunu istemiştir: “… Rabbimiz, bizim günahlarımızı bağışla, kötülüklerimizi ört ve bizi de iyilik yapanlarla birlikte öldür (iman ve istikamet üzerindeyken canımızı al).”(Ali İmran: 3/193)

Bir Müslüman “gelecek planlaması, kariyer basamakları, başarının sırlı yolları” gibi alanlarda kafa yorarken bir de “kutlu hayat mutlu son” konusunda da çalışmalar yapmalıdır.

Mümin ve Müslüman olarak gözlerini açtığı şu fani âlemden ayrılışı “mutlu sonla, müjdeyle, muştuyla, mümin ve Müslüman olarak, muradına ermiş, muhteşem bir zaferle” yapabilmenin apaçık yollarına ram olmalıdır.

Sonuç ve değerlendirme:

Günlük meşgaleler, lafazanlıklar, sonu gelmez tartışmalarla çölde bir dalda asılı duran ve rüzgârın insafına kalmış kalbinin geç direksiyon başına… Tövbe istiğfarla frenle kendini…

Yeni bir yılı daha ıskalama…

Yeni bir sayfa aç hayatına

“Nasıl yaşarsanız öyle ölürsünüz, nasıl ölürseniz öyle diriltilirsiniz”

Son not:

Müslüman “hayallerini haramlar üzerinde inşa etmez.” Şans, talih oyunları, at yarışı, milli piyango bileti, İslam’a ait olmayan kutlamalar, Müslümanlara soykırım uygulayan ve destek veren ülkelerin mallarını satın almak HARAM’ dır.

Gevşemek yok BOYKOTA devam…


Bir Düşünen
27.12.2023 12:08:11
Allah razı olsun hocam. Müslüman İslami hakıkı manada yaşarsa her yoluna girecek inşAllah.

YILIN SONU YOLUN SONU

Yusuf KAMBUR

19.12.2023 11:23:22

375