Geride bıraktığımız ve bilhassa çocuklar üzerinde iki yıldır yoğun bir stres ve sınırlama getiren salgının ardandan başlayan eğitim ve öğretimde kaybedilen yılların açığını kapatmak için çocuklarımız ve öğretmenler yoğun bir ders yılı yaşadı.

Ardından gelen tatil sezonunun başlamasıyla öğrenciler, öğretmenler veliler yaz tatilinin keyiflini çıkartmayı fazlasıyla hak ettiler. Bende bir dede olarak, torunum Seher Azra’nın; Dede artık tatil gelsin, artık tatil gelsin serzenişlerine şahit oldu. Seher Azra haftanın 3 günü, milli ve manevi değerlerini öğrenmek için, Rize İl Müftülüğün her yıl çocuklar için açmış olduğu yaz tatili kurslarına büyük bir sevinçle gidiyor, hafta sonu da ailesiyle birlikte denizin keyfini çıkarıyor.

Buradan tüm velilerin çocuklarını sadece oyun oynayarak, televizyon izleyerek ve internete girerek geçirmelerine göz yummalarını öneririm. Tatili devam eden öğrencilerin yaz dönemini daha iyi değerlendirebilmeleri için ilgili uzmanlarının vermiş oldukları ipuçlarını bilgilerinize aktarmış olayım. Bir kere yeni sene için hedefler belirlenmeli; veliler, öğrenciyle birlikte geçirilen sezonu genel hatlarıyla değerlendirerek tatile başlamalı. Bu değerlendirme üzerinden, bir sonraki seneye dair hedeflerin belirlenmesiyle birlikte, tatil döneminde buna nasıl zemin hazırlanabileceği konuşulup planlanabilir. Öğrencilerin kesin olarak tatile ihtiyacı olduğu unutulmamalı: yaz tatilinde fazla ders çalışan öğrencilerin okuldan erken sıkıldıkları gözlemleniyor bu nedenle yeni dönemden öğrenecekleri konulara Ağustos ayı itibaren hafif bir tempoyla başlamak yeterli olacaktır. Kitap okuma alışkanlığı kazanmak için en iyi zaman: Kitap okumak bir ders değil öğrencinin gelişimi ve hitabeti için dinlendirici bir hobi olmalıdır. Yaz aylarında öğrencileri kitap okumaya daha fazla yönlendirmek bunu bir alışkanlık haline getirmesi sağlanmalıdır. Ve öğrencilerin yatkın oldukları spor dallarında mutlaka zaman ayırmalı ve yaz sporlarına katılmaları sağlanmalıdır.

Bu yaşlarda farklı hobiler bularak öğrencilerimiz kendini keşfedebilir: öğrenciler var olan sanatsal ve sportif aktivitelere daha fazla zaman ayırabilir yeni hobiler deneyerek kendi potansiyellerini ortaya koymalarına imkan tanınmalıdır. Aile fertleriyle birlikte kontrollü beraber geçirilecek vakit arttırılmalıdır. Ailenin haberi olmadan arkadaşlarıyla birlikte gidilen denizde ve ya göletlerde, su kanallarında gidilen yüzmelerde ülke genlinde her yıl çok üzücü boğulma olaylarına şahit olmaktayız. Öğrencilerin, gençlerin yüzme bilmedikleri halde arkadaş çeviresiyle denize gitmelerinin sonucunda ülkemizin farklı bölgelerinden çok üzücü boğulma haberleri gelmeye devam etmektedir. Biri birini kürarayım derken o da arkadaşıyla birlikte boğulmaktadırlar. Ama bu noktada aileler çok dikkatli olsunlar.

Yaz dönemi farklı yerler keşfetmek, bölgemizin en önemli ekonomik ürünümüz olan çaylıklarımızı çocuklarımızın keşfetmesi, çay toplamayı öğrenmesi için en uygun zamandır. Kur’an kurslarının yaz eğitiminde çocuklarımız Allah’ın, peygamberini, yüce İslam dinini ve Kuranı kerim okumasını öğrenmeye fırsat tanımalıyız. Büyüklerine saygı, küçüklerine sevgi göstermeyi bu gibi manevi eğitim yerlerinde daha kolay öğrenirler. Ülke ve memleket sevgisini, bayrak sevgisini, ezan sevgisini öğrenirler. Tüm çocuklarımıza alileriyle birlikte, sağlıklı, mutlu ve huzurlu tatiller diliyorum.


ÇOCUKLARIN YAZ TATİLİNİ İYİ PLANLAMAK

Bayram Ali KAVALCI

18.07.2023 12:53:36

140