İlçemizden her ne kadar Yavuz Bahadıroğlu gibi ulusal tarihçiler çıkmışsa da, sadece yöremiz üzerine tarih ve kültür araştırmaları yapan insan sayısı çok azdır. Herkes az çok tarihini ve geçmişini merak eder ama bu merakını düzenli bir çalışmaya dökebilen ve araştırmalarını dergi ya da kitap gibi neşriyatta yayınlayabilen çok az kimse vardır. Çünkü bu tip araştırmalar, hem müthiş bir fedakârlık esasına dayanır, hem de belirli bir yetenek ister. Bu yüzden ilçemiz Pazar’da bu anlamda öne çıkmış ya da tanınmış değerli insan sayısı yeterli düzeyde değildir. Apsolu İhsan Topaloğlu, Mermenatlı Muzaffer Arıcı, Meleskurlu Veysel Atacan, Abdoğlulu Orhan Bayramoğlu, Nohlapsolu İsmail Avcı, Kostanivatlı Esat Sarı, Başköylü Özcan Baştopçu, Apsolu Rıfat Hacıfazlıoğlu, Haçapitli Hikmet Haberal, Larozlu Faruk Tunçsan, Kuzikalı Cafer Topçuoğlu, Haçapitli İbrahim Karaca… Belki bu alanda ismi duyulmayan ama bu sitenin sahibi Abdullah Uzun gibi çok önemli çalışmalar yapan ya da Adil Çatan ve Abdullah Arabacı gibi bazı çalışmalara kritik katkılarda bulunan birkaç isim daha sayılabilir, o kadar.

Bu mühim şahsiyetlerin bir kısmı belirli bir program içerisinde faaliyet ederken, bir kısmı bireysel çalışmalar yapmış olan amatör kimselerdir. Ama bunlar içerisinde bir isim vardır ki, bireysel yaptığı çalışmalardan ziyade, kendisinden sonra yetişen araştırmacılara yaptığı yardım ve destekleriyle öne çıkmaktadır. Bu isim adeta ömrünü Rize kültürüne adamış olan Veysel Atacan’dan başkası değildir. Kendisi, yeni kuşak araştırmacılara her daim ağabeylik yapan; yazılı, görsel ve sanal medyayı olabildiğince kullanıp araştırma ve öngörülerini ilgililere sunan önemli bir değerdir. Gelin Veysel Atacan’ın 63 yıllık ömrüne bir kez daha kısa bir seyahat yapalım ve Pazarlı değerlerimizi unutmamak ve unutturmamak için görevimizi yerine getirelim.

Veysel Atacan, Pazar’ın Hemşinli köylerinden olan Ortayol (Meleskur) köyünden olup, Körhânoğlu akrabasındandır. 1951 yılında dünyaya gelmiştir. Eğitimini ve askerlik görevini ifa ettikten sonra, gurbet hayatına atılmış ve 1973 yılında “Mastar Makine” unvanlı işletmesiyle iş hayatına başlamıştır.
Veysel Atacan, hayatı boyunca sosyal aktiviteler içerisinde bulunmuş olup, sadece Rize ile ilgili değil, bütün Türk Kültür ve Sanatının yaşatılmasına ve gelecek nesillere taşınmasına gönül vermiştir. Bu alanda birçok dernek ve vakıfta görev almıştır. Yöremizle alakalı olan hemen hemen bütün organizasyonlarda yer almıştır. İlk olarak “Rize Pazar Ortayol Köyü Derneği”ni kurmuş ve bu derneğin kurucu başkanı olmuştur. Keza “Rize Kültür ve Tanıtma Derneği”nin de kurucu başkanlığı görevini üstlenmiştir. Bu tip kültürel faaliyet yapan derneklerin yanı sıra ticaret ile alakalı oluşumlarda da yer almış ve “Ankara Karadenizli Sanayici ve İşadamları Derneği”nin (KASİYAD) Genel Sekreterlik görevini ifa etmiştir.  Bu tip sosyal faaliyetlerine ara vermeden devam eden Atacan, “Pazar Eğitim Vakfı”nın Ankara Şubesinin kurucu Genel Sekreterliği, “Türk Folklor Kültür Sanat Vakfı” kurucu Başkanlığı ve “Çamlıhemşin-Hemşin Vakfı” ( ÇAHEV) kurucu Genel Sekreterliği görevlerini icra etmiştir.
Son olarak “Türk Halk Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı” kurucu Genel Sekreterliği görevlerini yerine getirmiştir. Bu vakıf aracılığı ile yayınlanan birçok kültürel çalışmaya iştirak etmiştir. Vakfın 27. Yayını olarak “Rize Hemşin Yöresi Osmanlı Mezar Taşları ve Kitabeleri” adlı eseri 2001 yılında Hemşinli Mehmet Serdar Bekâr ile müşterek olarak hazırlamıştır. Atacan’ın bu eseri, Rize araştırmaları içerisinde mezar taşları üzerine yapılan ilk çalışma olup, kendisinden sonraki mezar taşları ile ilgili birçok çalışmaya zemin hazırlamıştır.
Kültürel ve ticari faaliyetlerin yanı sıra, siyasetle de meşgul olan Veysel Atacan, 1999 seçimlerinde Anavatan Partisi’nden, Ankara Milletvekili adayı olmuştur. “Toplumcu Demokrat Parti”nin kuruluşunda kurucu Genel Sekreterlik görevinde bulunmuştur. Bir dönem sporla da iştigal olan Atacan, 1987-1993 yıllarında Rizespor yöneticiliği ve klubün Ankara temsilciliği görevlerinde bulunmuştur.
Bugüne kadar Yazarlık, Yayın Kurulu üyeliği ve finansörlük olmak üzere toplam 47 kitaba katkıda bulunmuştur.Karadeniz’in Sesi” gazetesinin İmtiyaz Sahibi olan Atacan, uzun süre bu gazetenin yayıncılığını yapmıştır.  Ayrıca Ankara’da “Karadeniz’in Sesi” radyosunun ve “Ankara Yeşil Karadeniz Basın Yayın A.Ş.” firmasının kuruculuğunu üstlenmiştir. Çay TV televizyonunda 3 yıl boyunca “Ankara Gündemi” adıyla kültür ve siyaset içerikli programlar gerçekleştirmiştir. Şu anda Ankara’da Otomotiv ve Sigorta sektörlerinde ticaretle uğraşmaktadır. Evli ve 4 çocuk babasıdır.
Veysel Atacan, halen daha “Türk Halk Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı”   Başkanı olup, Halk kültürü ve bölge tarihi konusunda araştırma ve yazarlığa devam etmektedir.
Görüldüğü üzere yaptığı çalışmalar ve yer aldığı sivil toplum kuruluşlarının çokluğu, kendisinin ne derece önemli bir değer olduğunun ispatıdır. Pazarlı değerlerimize daha fazla sahip çıkabilmek ümidiyle… 

eyüp
29.04.2014 18:44:00
çok değerli kardeşim murat.sizi tebrik ediyorum.bu il ve ilçeye ne kadar katkı sağladığımnızı biliyorum.deneyimlerinizi size yer vererek önünüzü açan abdullah abiyede teşekkür ederim.habercilik bu olsa gerek diye düşünüyorum.saygı vesevgilerimle izmir

OSMAN
29.04.2014 18:45:10
bu millet asparagas haberleri daha sever.fuuu dersin o haber kaybolur.ama ya sizin ki işte bu emektir.kaybolmaz.tebrik ediyorum.umarım bu çalışmalar kitap haline gelir

Mehmet GURHAN
2.05.2014 17:08:05
sayin veysel atacani iyi tanirim hanesi herkese açik mekani adeta bir degeh her gelenin yiyip içip konuşmalarindan fez aldiği bir mekan süekli okuyan okunuğunu anlayan ve anlatme yeteneği olan bir kişi yolu açik olsun

ANKARADAN PAZARLI
29.11.2016 09:57:46
sayin murat bey veysel amca ben ve benim gibi̇ onlarca rizli oğrecinin okumasina katki sağlamiş çok çok değerli bir büyüğümüzdür. onun zamaninda burs alan arkadaşlar arasinda vekil olanlar bile var yeri asa asala dolmaz. Allah razi olsun

tuncalp emin
17.08.2017 11:59:57
hayirli işler dilerim.ben sürmene mezar taşlarini inceledim elimde dökümanlar var ama henüz kitab olarak basamadik. inşaAllah basariz.tanişmak dileğiyle.

Karadeniz ve yöremiz sevdalısı Veysel Atacan

Murat Ümit HİÇYILMAZ

27.04.2014 20:03:17

105