USTA ÖĞRETİCİLER DESTEK BEKLİYOR

Milli Eğitim Müdürlüğü Halk Eğitim Merkezi usta öğreticileri sorun ve taleplerini dile getirdi

İNSAN 19.12.2020 16:23:56 19 0
USTA ÖĞRETİCİLER DESTEK BEKLİYOR

Hayati Akbaş

ARTVİN-Usta öğreticiler pandemi sürecinde zor durumda kaldığını vurgulayarak yetkililerden destek bekliyor.

Usta Öğreticiler yaptığı açıklamada, “Kadrosuz Usta Öğreticiler: Milli Eğitim Bakanlığı, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı Halk Eğitim Merkezlerinde kısmi zamanlı olarak ek ders ücreti karşılığı (Haftalık en fazla 40 saat,saat ücreti 21,62 TL, net ele geçen 16,50 TL olmakla beraber Usta Öğreticilerin birçoğuna haftalık 15ile 30 saat arasında ders kısıtlaması yapılmaktadır) çalışan ücretli öğretmenler olarak hizmet veriyor.

Şu anda yaklaşık 90 bin kişi olan usta öğreticiler 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda belirtilen kendi alanları ile ilgili bütün sorumlulukları yerine getirmekte olup, ancak devlet memurlarına verilen haklardan yararlanamıyor.

Usta Öğreticiler görev alacakları kursun öğretim programında belirtilen şartlara göre ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite mezunu olabiliyor.” şeklinde ifadelerinde bulundu.

Karşılaşılan Sorunlar

Usta öğreticiler yaşadıkları sorunlara da değinerek“ Haftalık ders saatleri Halk Eğitim Merkezlerinin imkânları çerçevesinde belirlenmekte olduğundan elde edilen ücretler geçim standartlarının çok altında kalıyor. Usta öğreticilerin SGK Primleri düşük olduğundan gün sayıları primlerinin 98,10’a bölünmesi ile elde edilen rakam oluyor. Haftalık 30 saat ders okutan bir usta öğreticinin aylık SGK prim günü 27 veya 28 gün oluyor. Halk Eğitim Merkezlerinde çalışan kadrosuz usta öğreticilerin sigorta priminden işsizlik sigortası kesilmediği için kursları bittiğinde işsizlik maaşından yararlanamıyor. Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliğine göre usta öğreticiler 1 yılda

11 aydan fazla çalışamadıkları için kıdem tazminatından yararlanamıyor. Yukarıda yazılan olumsuzlukları giderebilmek için usta öğreticilere ödenen ücretlerin Destekleme ve yetiştirme kurslarında olduğu gibi ders saati ücretlerinin iki katı şeklinde ödenmesi, kadrolu öğretmenlere ve kadrolu usta öğreticilere verilen özlük haklarından yararlandırılmaları için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması, kadrosuz usta Öğreticilerin SGK Prim gün sayılarının arttırılması için gerekli yasal düzenlemelerin yapılarak 30 saat ders okutan bir usta öğreticinin aylık 30 gün SGK primi yatırılmasının sağlanması, usta öğreticilerin de işsizlik sigorta primine dahil edilerek işsiz kaldıklarında işsizlik maaşından ve kıdem tazminatından yararlanabilmeleri için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Meslek Eğitimcileri Usta Öğreticiler Federasyonu olarak usta öğreticilerin yukarıda sayılan sorunlarının giderilerek özlük haklarının iyileştirilmesi ve unvan verilmesi için tarafınızca gerekli çalışmaların yapılmasını talep etmekteyiz.” şeklinde konuştu.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı