3.TÜRKİYE ORMAN ENTOMOLOJİSİ VE PATOLOJİSİ SEMPOZYUMU GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

3.TÜRKİYE ORMAN ENTOMOLOJİSİ VE PATOLOJİSİ SEMPOZYUMU GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

İNSAN 11.05.2018 15:14:26 39 0
3.TÜRKİYE ORMAN ENTOMOLOJİSİ VE PATOLOJİSİ SEMPOZYUMU GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

Hayati Akbaş

ARTVİN-Artvin Çoruh Üniversitesinin ev sahipliğinde düzenlenen '3. Türkiye Orman Entomolojisi ve Patolojisi Sempozyumu’nun açılışı 10 Mayıs 2018 Perşembe günü gerçekleştirildi. Üniversitenin Nihat Gökyiğit Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen açılış törenine Rektör Prof. Dr. Fahrettin Tilki, Artvin Vali Yardımcısı Arif Oltulu, Belediye Başkan Yardımcısı Erkan Yazan, Şavşat Belediye Başkanı Ahmet Sinan Öztürk ve Üniversite Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Ölmez ile Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri ve akademisyenler katıldı.

Ülkemizden ve yurt dışından 25 farklı üniversiteden 100’e yakın akademisyenin katılımıyla düzenlenen sempozyumda, sürdürülebilir ormancılık adına, ormanları tehdit eden böcek ve hastalıklar ile orman ve bitki zararlılarına karşı mücadele yöntemleri tartışılıyor.

Rektör Prof. Dr. Fahrettin Tilki: “Sempozyum, Orman Zararlılarına Karşı Mücadelede ve Ormanların Korunması Yönünde Yeni Ufuklar Açacaktır.”

Programın açılışında bir konuşma gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Fahrettin Tilki, Artvin’de 1992’de kurulan Orman Fakültesinin bugüne kadar “Ulusal Ormancılık Sempozyumu”, “Uluslararası Kafkasya Ormancılık Sempozyumu” gibi çok önemli sempozyumlar gerçekleştirdiğini ifade etti. “3.'sünün Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştirildiği Orman Entomolojisi ve Patolojisi Sempozyumunun, orman zararlılarına ve hastalıklara karşı mücadelede yeni yöntemlerin benimsenmesinde önemli bir konumda yer aldığının” altını çizen Rektör Prof. Dr. Fahrettin Tilki, “Bugün Türkiye ormancılığı için önemli bir konuda Türkiye Orman Entomolojisi ve Patolojisi Sempozyumunu gerçekleştiriyoruz. Bu sempozyum yüzde 57’si ormanlarla kaplı olan Artvin’imiz başta olmak ülkemiz ve Kafkasya bölgesi ormancılığı için çok büyük önem arz etmektedir.

Sempozyumdaki sunum ve değerlendirmelerin, ormanların korunması, sürekliliğinin sağlanması, ormana zarar veren etmenlere karşı doğanın dengesini bozmayacak önlemler ve mücadele yöntemlerinin geliştirilmesi kapsamında yeni ufuklar açacaktır” dedi.

Prof. Dr. Bülent Sağlam: 'Ormanlarda Sürdürülebilirlik İlkesinin Sağlanması İçin Çözüm Önerilerinin Geliştirilmesi Önemlidir.'

Programın açılış konuşmasını yapan Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bülent Sağlam ise, dünya üzerinde 2 milyardan fazla insanını barınma, geçim, su, yiyecek ve yakacak odun sağlamak amacıyla ormanlardan yararlandığını söyledi.

Ormanları da içinde barındıran canlı ve cansız bütün unsurların bir denge içinde yer aldığını kaydeden Prof. Dr. Sağlam, “Bazı böcek ve hastalıkların ormanlar üzerindeki zararlı etkisi sadece ağaçların kurumasıyla sınırlı kalmamaktadır. Doğal dengeyi bozacak etki ya da müdahaleler sonucunda eko sistemde meydana gelen değişimler birçok açıdan olumsuzlukları da beraberinde getirebilmektedir. Bu olumsuzluklar çoğu zaman eko sistem elemanlarının sürekliliğini tehdit etmektedir.

Ülkemiz ormanlarını tehdit eden böcek zararları ve hastalıkların boyutlarının ve nedenlerinin tartışılması, bununla birlikte ormanlarda sürdürülebilirlik ilkesinin sağlanmasına katkı sağlayacak çözüm önerilerinin geliştirilmesi büyük önem arz etmektedir” diye konuştu.

Prof. Dr. Bülent Sağlam, sempozyuma 58 sözlü, 9 da poster olmak üzere toplam 67 bildirinin sunulduğunu dile getirdi.

Açılış merasiminde ayrıca Sempozyumun düzenlenmesine katkıda bulunan konuk protokol üyelerine ve akademisyenlere teşekkür plaketleri Rektörümüz Prof. Dr. Fahrettin Tilki ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bülent Sağlam tarafından verildi.

Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dilde 3 farklı salonda sunumların gerçekleştirildiği Sempozyumun ilk gün oturumlarında “Yıkıcı Etkileri Bulunan Hangi Ekzotik Türler Ormanlar Üzerinde Tahribata Neden Olacak?”, “Yabancı İstilacı Türler”, “Doğada Biyotik Zararlıya Karşı Ekolojik Müdahale Sorumluluğu”, “Belirli Zararlılara Karşı Kullanılan Feromen Tuzağı Tiplerinin Yakalama Üzerine Etkisi”, “Türkiye’de Feromen Tuzakları”, “Bitki Genetik Kaynaklarının Korunmasında İleri Teknolojik Yaklaşımlar”, “Bitki Ekosistemlerinde Biyoizleme Aracı Olarak Tek Hücre Jel Elektroforezi”, 'Estetik ve Fonksiyonel Amaçlarla Kullanılan İstilacı Türler”, “Milli Park Ormanları ve Ölü Ağaçlar” gibi birçok farklı konuda sunum gerçekleştirildi.

İki gün sürecek sempozyum, değerlendirme ve sonuç oturumunun ardından Cumartesi günü Şavşat’ta yapılacak arazi gezisiyle sona erecek


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI