Yok, mu bu köprüye sahip çıkacak bir makam

Rize Tarihi köprüleriyle adeta bir köprüler şehridir.

KULTUR-SANAT 14.09.2023 13:33:35 191 1
Yok, mu bu köprüye sahip çıkacak bir makam

ALİ AKYILDIZ

ÇAMLIHEMŞİN-Özellikle Çamlıhemşin ilçesi tarihi köprülerle diğer ilçelerden de bir adım önde bulunuyor. Bazı köprüler ilgililerce onarımı yapılarak yıkılmaktan kısmen kurtulmuş olmasına rağmen, bazıları da kaderine terk edilmeye devam ediyor.

Bunlardan biri de ne yazık ki; Çamlıhemşin ilçesi kale köyü çıkışında bulunan ve yazılı kaynaklara göre 19 yy da Cenevizliler tarafından yapıldığı yazılan, yaklaşık 300 yıldır Hemşin köyleri yaylaları ile kale ve yazlık köyleri, yaylaların derelerinin kesiştiği noktada bulunan ”ŞEBEK” adıyla bilinen bu köprü bakımsızlıktan adeta kaderine terk edildi.

Kale köyü, Varoş, Yazlık köyü ve Kale-i Bala gibi tarihi mekana geçiş sağlayan bu köprünün yanında yapılan ve görüntü kirliliği oluşturan, yörenin dokusuna hiç yakışmayan betonarme ek köprü ise, ucube gibi durarak bugün ulaşım bu yerden sağlıyor.

İpek yolunun geçiş güzergahında olduğu da söylenen bu köprü, yıllardır doğanın her türlü acımasız hava koşullarına meydan okuyarak, bugün ki mühendislik sanatının da en güzel örneklerinden biri olmaya devam ediyor.

Yöre vatandaşları köprünün restore edilmesini ve turizme açılarak ziyaretçilerinin hem bölgeye hem de bu yerde ikamet edenlere de ekonomik katkılar sağlayacağını dile getiriyorlar.


Anahtar Kelimeler:
ADAK53
14.09.2023 19:05:16
TRABZON KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU MÜDÜRLÜĞÜ’nün yetki kapsama alanında Rize ili de var.

1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI