YENİ BİR PROJE İLE İSPANYA’DA BULUNAN EKİBİMİZ YURDA DÖNDÜ

Pazar Şehit Murat Naiboğlu Sivil Havacılık ve Teknik Anadolu Lisesi İspanya’dan yurda döndü.

EĞİTİM 3.10.2023 11:24:56 116 0
YENİ BİR PROJE İLE İSPANYA’DA BULUNAN EKİBİMİZ YURDA DÖNDÜ

İspanya’da Erasmus-Okul Eğitim Ka210 Projesi kapsamında bulunduklarını ve Proje çalışmaları ile neler gerçekleştirdiklerini okul idaresi tarafından yapılan bilgilendirmede özetle şunlar kaydedildi.

2022 YILINDA YAPILAN PROJEMİZLE HİBE HAK ETTİK

Erasmus+Okul Eğitimi Ka210 projesi kapsamında 2022 yılının ikinci teklif çağrısı döneminde yazıp İspanya koordinatörlüğünde sunmuş olduğumuz ve hibe almaya hak kazandığımız “Healty Eating, Active Living” isimli projemizin ilk hareketliliğini 16-24 Eylül tarihleri arasında İspanya’nın Motril şehrinde gerçekleştirdik.

PROJEMİZ OBEZİTE İLE İLGİLİ FARKINDALIK YARATTIK

Bu çağın önemli sağlık sorunlarından olan obezite konusunda farkındalık yaratmayı hedefleyen projemizin ilk hareketliliği kapsamında öğrencilerimiz birçok sportif faaliyete katıldı. Buna ek olarak katılımcı öğrenciler sağlıklı beslenmenin önemini içeren sunumlarını katılımcılar ile paylaştılar. Projenin ilk günü koordinatör okulun öğrenciler için hazırladığı “Flamenko workshop”ı ile başladı. İspanya’ya özgü olan bu dansın doğduğu topraklarda Makedon, Portekizli ve İspanyol öğrencilerle birlikte bizim öğrencilerimiz de öğrenmeye çalışıp dans ettiler. Sonrasında hareketli yaşama farkındalık çekmek adına Motril’in eşsiz sahilinde plaj voleybolu oynandı. İkinci gün Motril Belediye Başkanı Erasmus heyetini makamında ağırladı. Ziyaret esnasında orada bulunan basın mensupları katılımcılarla röportaj yaptılar. Belediye Sarayından ayrıldıktan sonra bölgenin bir zamanlar şeker kamışı tarımı ile ön plana çıkmış olması sebebiyle Motril’de açılmış olan Şeker Kamışı Müzesine ziyaret gerçekleştirdik. Müzedeki görevli şeker kamışının tarladaki bitki halinden soframıza gelinceye kadar olan hikayesi hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Ardından bir belgesel izledik ve bu belgeselde şeker kamışı tarımının ilk defa bu bölgede 10. yüzyılda yani Endülüs Emevileri Dönemi’nde yapıldığını öğrendik. Üçüncü gün sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekmek amacıyla taze meyve ve sebzelerin satıldığı belediye halini görme fırsatını yakaladık. Tropikal meyvelerin yetiştirildiği seralara geziler düzenlendi. Dördüncü gün Dünya Kültür Miras Listesi’nde yer alan ve her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği İslam mimarisinin en değerli eserlerinden biri olan Elhambra Sarayı’nın bulunduğu Granada’yı gezdik. Gezi programımızda Alhambra Sarayı ve sarayın içinde bulunan diğer bölümlerden Generalife, Nasri Sarayı, Aslanlı Fıskiye, Avlu, V. Carlos’un Sarayı ve Alcazaba’yı gezdik. Son gün ise katılımcılara ev sahibi kurum tarafından sertifikaları takdim edildi .

OKULUMUZ AÇISINDAN ÇOK YARARLI VE VERİMLİ GEÇTİ

Okulumuzdan 4 öğrenci ve 3 öğretmenin katıldığı hareketlilik her anlamda çok verimli geçti. Öğrenci ve öğretmenlerimiz İspanya’yı görme ve kültürünü deneyimleme fırsatı yakaladılar. Yeni bir kültürle tanışırken hem sosyallik hem de dil gelişimi açısından kendilerini geliştirdiler. Öğrencilerimizin hareketlilik programına Barselona ve Malaga’yı da ekleyen proje ekibimiz, bu sayede farklı dönemlerin farklı güzelliklerini içinde barındıran ülkenin Endülüs, Gotik, Rönesans ve Barok mimarilerini de görme fırsatı yakaladılar ve bu eserlere hayran kaldılar.

PROJEMİZ DEVAM EDECEK

Projemiz mayıs ayı sonuna kadar devam edecek olup proje ortakları proje amaçlarına uygun faaliyetleri gerçekleştirmek üzere sırasıyla kasım ayı içerisinde Portekiz’in Porto şehrinde, nisan ayı içerisinde Makedonya’nın Kumanova şehrinde ve son olarak mayıs ayı içerisinde bizim okulumuzda bir araya geleceklerdir.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI