Karadeniz’de yağışların sık sık meydana getirdiği SEL ve HEYELAN” larla ilgili birçok kez Televizyon kanallarında canlı yayına katılarak tehlikenin boyutlarına dikkat çeken Rize-Pazarlı Uzman Mühendis Mustafa Babal, yeniden meydana gel
PAZAR-Karadeniz’de yağışların sık sık meydana getirdiği SEL ve HEYELAN” larla ilgili birçok kez Televizyon kanallarında canlı yayına katılarak tehlikenin boyutlarına dikkat çeken Rize-Pazarlı Uzman Mühendis Mustafa Babal, yeniden meydana gelen heyelan ve sellerin getirmiş olduğu maddi ve manevi acılar üzerine tekrar açıklamalarda bulundu.
Karadeniz bölgesinde meydana gelen heyelan ve sellerde hayatını kaybeden hemşerilerine başsağlığı, yakınanlarına ise geçmiş olsun dileklerinde bulunan Emekli Daire Başkanı ve İnşaat Yüksek Mühendisi Uzman Mühendis Mustafa Babal, Bir süre önce canlı yayınına katıldığı bir televizyon kanalında “Şehirlerin doğru alanlarda kurulmadığını” vurgulamıştı.
Mustafa Babal, yaptığı açıklamada, “yerleşime açılacak alanların her yönüyle incelenmesi gerektiğini, çok dikkat edilmesi gerektiğini, bütün mühendislik disiplinlerinin ve çevresel etki değerlendirme dahil ve yağış ve etkileri durumu da dahil göz ününde bulundurularak kararlar verilmesi gerektiğini” söyledi
Karadeniz’de arsa kıtlığının olduğunu bu nedenle de zorunlu olarak şehirlerin eski zamanından beridir bu alanlarda kurulduğunu ifade eden Uzman Mühendis Mustafa Babal,
“Yerleşim yerlerinin tespitinin, mühendislik dallarından birçok mühendisin bir araya gelerek bilimsel bulgularla heyet halinde karar verilmesi gerektiğini, bunu ifade ederken Kamu kurumlarından ve gerekirse sivil toplum kuruluşlarından kastettiğini” ifade etti.
Babal, İmara açılacak alanlarda dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında ise,
-Zemin yapısı- geoteknik durumu,
-Yağış havzalarından meydana gelebilecek heyelan- taşkın risklerine karşı değerlendirilmesi,
-Çevresel olarak insan, hayvan ve doğanın dengesi bakımından irdelenmesi,
Bu çalışmalardan elde edilecek sonuçlara paralel bilimsel kararlar verilmesi gereklidir dedi.
İnsana, hayvana ve doğaya hizmet etmeyecek veya kötü sonuçlar getirecek ekolojik dengeleri bozacak hiçbir proje doğru değildir” dedi.
Dere Islahları adında yapılan duvar çalışmalarının doğru yapılmadığını, derelerin yok edilerek kanal haline getirildiğini savunan Babal, “Oysa kanalların, sadece su miktarının kesin belli olduğu ve artma ihtimalinin olmadığı su yapılarıdır. Derelerin heyelan etkisiyle meydana gelecek olan feyezan debisinin hesap edilememesi nedeniyle dereler kanala dönüştürülmemelidir, dere olarak kalmalıdır. Bir zaman sonra da bazı şehir içlerinde dere kenarlarında inşa edilen duvarların üzeri kapatılarak derenin borudan geçirilmesine çalışılmaktadır. Bu şekilde üzeri kapatılınca meydana gelen caddenin adı da Dereboyu Caddesi adı verilmektedir. Sel hadiseleri meydana gelince de bu cadde haberlerde sıkça anılmaktadır” diye konuştu.
Babal, dere havzalarının, normal rejimdeki dere yatağı genişliğinin herkes tarafından bilindiğini diyerek,
Sözlerini “ayrıca en yaşlılarımızın bile bildiği ikinci kademe bir genişliğinin olduğunu, bir de binlerce yıl önce oluşmuş üçüncü kademe genişliklerinin olduğunu vurgulayarak; özellikle birinci ve ikinci kademe dere yataklarında yerleşim yerleri olmamalı, üçüncü kademede ise geniş düzlüklerde bütün tedbirler alınarak kısmen imara açılabileceğini” öne sürdü.
İnşaat Yüksek Mühendisi Uzman Mustafa Babal, “İmara açılmasına karar verilen yerlerde tüm riskleri izole edemeyecek duvarların inşa edildiği, bunun kanıksandığı, daha sonra da bu duvara kadar yapılaşmanın devam ettirildiği, hali ile dere taşkınlarında riskin arttığını belirtti. Özellikle konut bölgelerinin, yaşam alanlarının çok dikkatli seçilmesi gerektiğini belirterek burada mühendislere, ilgili Kamu kurum ve kuruluşlarına, sivil toplum kuruluşlarına ve Belediye meclislerine büyük görevler düştüğünü” belirtti.
ÖZ GEÇMİŞİ
Mustafa BABAL
İnşaat Yüksek Mühendisi- İTÜ
Demiryolu Uzmanı
• Pazar, 1962 doğumludur. İlk- Orta- Lise Öğretimini Pazar ve Rize’de tamamladı.
Matematik Öğretmenliği bölümünü okurken mühendisliğe geçti. İstanbul Teknik Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği mezunudur. Yüksek İnşaat Mühendisidir.
• Mezuniyetten sonra özel şirketlerde çalıştı.
- 1988 yılında T.C. Devlet Demiryollarında memuriyete başladı,
- TCDD’nin tüm teşkilatında birçok teknik yöneticilik yaptı,
- 2.Bölge Müdürü görevini yaptı.
- İlk Hızlı Tren Yapım Dairesi Başkanlığını kurarak Daire Başkanlığı görevini yaptı. İstanbul, İzmir, Bursa, Konya ve Sivas hızlı tren projelerini yürüttü. Konya ve İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) hatlarını bitirdi. Toplam 20 yıl yöneticilik yaptı.
- 2013 yılında kamudan emekli oldu. UĞURSAL İnşaat A.Ş. sahibidir.
- Halen, Taşyapı İnş. A.Ş. ‘nde Demiryolu ve Ulaşım konusunda yöneticilik yapmaktadır.
Bölge Müdürlüğü görevinde, 9 Vilayet bölgesinde sorumluluk ve Ankara İl protokolü ve Koordinasyon Toplantıları üyeliği yaptı.
Başkanlığı görevinde; Hızlı tren demiryolu inşaatında, trafiği düzenleyen sinyal sistemlerinden dünyada sadece 4 ülkede kullanılan Level2 teknolojisinin, yine Boğaziçi Üniversitesi ile müşterek gerçekleştirilen çalışma ile dünyada henüz üç ülkede kullanılan ortalama 10 saniye önceden Deprem Erken Uyarı Sistemi ile trenleri acil duruşa geçiren projenin öncülüğünü yaptı.
• Üç adet Dernek kurdu. Mesleki, kültürel ve sosyal sorumluluk içerikli ve Rize ile ilgili birçok dernekte başkan ve yönetim görevlerinde bulundu. Ankara Rize Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı görevini yaptı. Pazar-Çayeli- Hemşin topraklarında bulunan Melyatderesi’ndeki 14 köyün çöpü, çöp kamyonu temin edilerek çöp toplama (daha sonra Rize köylerinin tümüne yaygınlaştı) ve dere tertemiz olduktan sonra kırmızı benekli alabalık çoğaltma projesinin öncülüğünü yaptı.
• Görev Aldığı Sivil Topluk Kuruluşları:
Teknik Elemanlar Derneği Genel Merkezi Yön. Kur. Üyesi (Türkiye Genelinde 33 Şubesi ile Mühendis Odaları Seçimi Komisyonu Başkanı ve Karadeniz Bölgesi Şubelerinden Sorumlu olarak görev aldı),
Türk Dünyası (Türkiye) Mühendisler Mimarlar Birliği Derneğinin Genel Merkezi Kurucu Genel Sekreteridir,
İnşaat Mühendisleri Derneği Kurucu Yön. Kur. Üyesi,
Ankara İnşaat Mühendisleri Odası Yön. Kurulu Adayı,
İTÜ Yüksek Mühendisler Birliği Derneği Üye,
TCDD Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi,
Demiryolu Sevenler Derneği Bşk. Yrd,
Türkiye Halter Federasyonu Kongre Üyesi,
Pazarlılar Derneği Başkanı,
Rizeliler Derneği Danışma. Kur. Üyesi,
Ankara Demirspor Yön. Kur. Üyesi,
www.melyatderesi.com Kurucu Başkanı,
Melyatderesi Derneği Kurucu (Pazar- Çayeli- Hemşin Bölgesindedir),
Deprem Derneği Üye,
Ankara Rize Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı.
• Ankara- Pazarlılar Derneği Başkanlığı sırasında, Pazar’da muhtarlar dahil tüm yönetici kitleleri kapsayan ‘Arama Konferansları’ düzenlenerek, yöremizde gerçekleştirilebilecek projeler tespit edildi ve diğer sonuçlar ortaya çıkarılarak Pazar’ın tüm otoritelerine rapor sunulmuştur.
• Bir çok üst düzey yöneticilik, halkla ilişkiler, iletişim teknikleri, NLP ve teknik eğitimleri aldı.
• ABD(3 kez), Çin(3 kez) ve Asya, Afrika ve Avrupa’da 18 ülkede eğitim, toplantı ve teknik amaçlı görevlerde bulundu.
• Yayınlanmış birçok yazı ve makaleleri mevcuttur.
• İngilizce az biliyor.
• Evli ve dört çocuk babasıdır.
• Ankara’da yaşıyor