Üzerine Kar Yağan Tek Çay Türk Çayı: En güzel zirvelere yakışıyor

Türkiye’de çay tarımı Doğu Karadeniz’de Artvin’den başlayarak Ordu ilinin Fatsa ilçesine kadar olan kuşakta yapılıyor. Bu bölge içerisinde başta Rize olmak üzere Ordu, Giresun, Trabzon ve Artvin illerinde çay yetiştiriliyor.

SAĞLIK 7.01.2024 11:21:00 549 0
Üzerine Kar Yağan Tek Çay Türk Çayı: En güzel zirvelere yakışıyor

Çay içmekten maksat bir demde muhabbet etmektir. Dost ile muhabbet edip gönlünü demlemektir. Haydin gelin doğada bir çay içelim. Çay'ı haram kılmayan Rabbim şükürler olsun...

Mutluluğu fokur fokur kaynatarak tadını çıkartmak bu olsa gerek…

 

 

 

Çaysız bir dünya nasıl olurdu acaba? Çay keşfedilmeseydi, çaydanlık, çay fincanı, kaşığı, işyerlerinde çay paydosu, şehirlerarası otobüslerde çay molası olamazdı. Şükür ki çay milattan önce 2737 yılında büyük Çin İmparatoru Shen Nung tarafından tesadüfen de olsa keşfedildi.

Çay bugün dünyada sudan sonra en çok içilen içecektir. Avrupa'ya gelişi 1610 yılını buldu, başlangıçta da ilaç muamelesi gördü. Hâlbuki o yıllarda çay Orta Asya'da o kadar değerliydi ki çay balyaları ticarette para yerine geçebiliyordu.

Çayın içinde bulunan polyphenoller, kanserli hücrelerin büyümesini durduruyor. Çayda, sebze ve meyvelerden daha çok antioksidan olduğunu belirten Tayvanlı bilim adamları günde bir bardak çay içmenin akciğer, prostat ve mide kanserine yakalanma riskini azalttığını belirtti. Uzmanlar çayın 70 dereceden daha sıcak içilmemesi için uyarıyor.

 

GEZGİNLER YORGUNLUKLARINI ZİRVELERDE ÇAY İÇEREK GİDERİYOR

Rize Kaçkar Dağlarıyla çevrilmiş bu özelliğiyle yerli ve yabancı ziyaretçilerin her mevsim ilgi odağı olmuş bir ildir.

Hafta sonu günübirlik gezilerden tutunuz, kamp kurmak için yüksek rakımlı yayla ve dağlara çıkanların ilk işi ÇAY içerek yorgunluk atmaktır.

Gezginler yola çıkarken çantalarına ilk olarak ÇAY içmek için malzemelerini yerleştirir. Çay yoksa o gezi mutlaka yarım kalmış demektir. O yüzden araçlarla gidilebilecek yere kadar giden gruplar, burada tabana kuvvet diyerek yüksek rakımlara sırt çantalarını alarak çıkar. Burada ya bir dağın eteğinde veya bir doğal gölde mola verilip çantalar açılır. Çaylar; olan olmayana servis yaparak yudumlanır. İşte bu anı tarif etmek çok zordur. Ancak yaşayanlar bunu bilir.

 


1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI