RTEÜ AKADEMİSYENLERİNİN YENİ BİR OTSU ENDEMİK BİTKİ TÜRÜNÜ KEŞFETTİ

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Akademisyenlerimiz Yeni Bir Otsu Endemik Bitki türünü keşfetme başarısını elde ettiler.

YÖREDEN HABER 17.01.2024 10:05:00 456 0
RTEÜ AKADEMİSYENLERİNİN YENİ BİR OTSU ENDEMİK BİTKİ TÜRÜNÜ KEŞFETTİ

RTEÜ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Makbul, Dr. Öğr. Üyesi Seher Güven, araştırma görevlileri ve çok sayıda lisansüstü öğrencisinin dahil olduğu çalışma grubu tarafından dünyada sadece Kars Çıldır Gölü etrafında yayılış gösteren yeni bir otsu endemik bitki türü keşfedildi.

HABER: BAYRAM ALİ KAVALCI

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Akademisyenleri, "Vincetoxicum anatolicum" adı verilen bu yeni bitki türü uluslararası hakemli bir dergide yayımlanarak bilim dünyasına yeni endemik bir tür olarak tanıtıldı. Ülkemizin farklı yörelerinde ''zilasur, dağ biberi, Ögavur biberi" olarak bilinen Vincetoxicum cinsine mensup bu yeni türe, yayılış gösterdiği Anadolu topraklarına atıf yaparak "anatolicum" ismi verildi. Bu türün mensup olduğu bitki grubu üzerinde yapılan araştırmalar bu bitkilerin anti-mikrobiyal, anti-bakteriyel, anti-fungal ve anti-kanserojen gibi etkileri bulunduğunu ortaya çıkardı. Yeni tür olarak tanımlanan bu bitkinin tıbbi bitki olma potansiyelinin yüksek olduğu düşünülmekte ve bu konuda araştırmalar devam etmektedir.

RTEÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Araştırma Laboratuvarı’nda yürütülen çalışmalar ile ülkemizin bitki biyoçeşitliliğine önemli katkılar sağlanırken, tıbbi açıdan değerli olduğu bilinen bitki taksonları üzerinde yapılacak biyokimyasal araştırmalara da yeni doğal bitki kaynakları temin edilmektedir. Kaynak: RTEÜ Basın Büros


Anahtar Kelimeler: RİZE RTEÜ YENİ ENDEMİK TÜR
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI