Rıdvan Şükür, Sümerbank Bakırköy Bez Fabrikasının tarihini yazdı

Rıdvan Şükür, Sümerbank Bakırköy Bez Fabrikasının tarihini yazdı

KULTUR-SANAT 29.03.2024 12:00:00 1402 0
Rıdvan Şükür, Sümerbank Bakırköy Bez Fabrikasının tarihini yazdı

Tarihçi Şükür, yaklaşık olarak 150 yıl boyunca Anadolu pamuğundan insanımız için İstanbul’da bez dokuyan ilk modern fabrikalarımızdan olan Sümerbank Bakırköy Bez fabrikasının üretim tarihini inceledi, hazırladığı çalışmasını kitaplaştırdı.

Fabrikanın tarihini inceleyen Şükür, Bakırköy sahilinde kurulan, Pamuktan Çeşitli ölçü, desen ve renklerde her yıl milyonlarca metre bez dokuyan Sümerbank Bakırköy Bez fabrikasının 1934 yazında tepeden aşağıya yenilendiğini, erken Cumhuriyet döneminde o dönem  Avrupa’nın en modern dokuma fabrikalarından birisi haline getirildiğini söyledi.  Ayrıca Şükür, daha sonraki dönemlerde fabrikanın bu yenileşme, modernleşme ve değişim sürecini tam olarak yaşamadığını ifade etti.

Bu fabrikanın daha sonraki yıllarda hazır giyim üretimi yapan fabrikaya dönüştürüldüğünü, Sümerbank tarafından işletilen Bakırköy bez fabrikasının özelleştirme sürecinde kapatıldığını belirten Şükür, kitabın içeriğinde bu fabrika ile ilgili sosyal ve rakamsal bilgilerin oldukça fazla olduğunu, dönemi ve üretimi, anlatan bol miktarda fotoğraf kullandığını dile getirdi. Şükür, 07 Eylül 2004 tarihinde satışı gerçekleştirilen bu fabrikanın ülkemizin pamuklu dokuma sektörü içinde ki yerinin 150 yıllık geçmişiyle doldurulamaz olduğunu belirtti.


 


1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI