İLK KEZ TESPİTİ YAPILIP KAYIT ALTINA ALINDI

Araştırmacı Yazar Murat Ümit Hiçyılmaz 14 esere imza atarak Bölgenin tarihi ve kültürünün ön plana çıkarılmasında çalışmalarına aralıksız devam ediyor.

YAŞAM 15.12.2023 14:30:31 308 0
İLK KEZ TESPİTİ YAPILIP KAYIT ALTINA ALINDI

HEMŞİN-Murat Ümit Hiçyılmaz, Kendisinin Çay sektöründe çalışmasının vermiş olduğu zorluklara rağmen bu araştırmalarına devam ediyor.

Hiçyılmaz, Hemşin İlçesinde ilk kez farklı bir serende ve ev yapımını gündeme taşıdı. Günümüzde çok az yerde bulunan bu serende tipi evlerden Çamlıtepe köyünde de tek tük bulunduğunu tespit edip kayıt altına aldı.

Bu serende türü Hemşin bölgesinde sıkça kullanılan ama günümüzde az sayıda kalan Ahşap KÖRK’tür ifadelerini kullanan Murat Ümit Hiçyılmaz açıklamasında şunları söyledi:

“Baktığınızda hayvanlar için kışlık ot depolama yeridir gibi görünür. Bunlar bundan 500 sene önce Hemşin’de taşlardan serende ve ev yapma imkanları olmadığından evler ve serendeler bu şekilde yapılıyordu. Evler ahşapla yapılır, boşluklarda kuru çamurlarla kapatılırdı. Bu yörede en basit ilkel evlerde bu şekilde yapılıyordu. Bunlar o dönemdeki evlerin günümüze yansıyan mirasıdır.”


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI