Göç başladı.Sıkıtı da peşinden geliyor.

Yaylalarda Karlar kalktı.Göç artık sahilden yukarılara, buralardan da zirvelere başladı.Kış boyu ahırlarda hazır beslenen hayvanlar'da bu göç ile özgürlüklerine kavuşuyorlar.

YÖREDEN HABER 19.05.2017 18:08:35 193 0
Göç başladı.Sıkıtı da peşinden geliyor.
Kaçkar53.com
Yaylalara göç, mal sahipleri tarafından sevinç meydana getirirken,hayvancılık ile uğraşanların her yıl olduğu gibi bu yılda Çoban sıkıntısı büyük dert olarak ortada duruyor.
Rize-Çamlıhemşin Yaylalarında hayvancılık yapanlar oldukça azaldı.Kalanlar da çoban sıkıntısından ne yapacaklarını düşünüyorlar.

Hayvancılıkla iştikal eden Mehmet Telatar ' 600 küçükbaş hayvanım var.3 bin tl maaşla çoban bulamadım.Gençler bırakın çobanlığı, yaylalara dahi çıkmak istemiyor' dedi.

Orta Yayla köyünden Bekir Altun ve Şenol Başalmaz ise ' Birkaç kişi kaldık.Hayvancılık yapan.Biraraya gelerek ortak çoban tutmaya çalışıyoruz.Köyde pek fazla sıkıntı olmasa da 2000 üstü rakımlarda çoban bulmak oldukça zor.Çünkü İnek ve tosunları ayırdığımızdan dolayı tosunlarımız yüksek rakımlara çıkıyor.Buradan akşam dömüyor.Orada kalıyor.Çobanımızda çadır da kaldığından bu işi yapmak istemiyorlar.Aslında hayvan başına ücret alan Çobanlar yaklaşık 5 bin tl aylık alıyor.Biz bunlara sosyal güvenlik ve yiyeceği da temin ediyoruz.Buna rağmen çoban bulamıyoruz.Valilikler çobanlık için kurs açtı.Katılanlar olmadı.Olanlarda yine bizim önerdiğimiz kişiler oldular.İleride setrifikası olmayan çobanlarda çalışamayacak' dediler.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI