FRANSA’DAN ENGELLİ BİREYLERİ DAHA İYİ ANLAYARAK DÖNDÜK

Pazar Şehit Murat Naiboğlu Sivil Havacılık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Fransa’da dolu dolu bir etkinlik yaşayarak Pazar’a döndüler

EĞİTİM 20.03.2024 11:53:00 403 0
FRANSA’DAN ENGELLİ BİREYLERİ DAHA İYİ ANLAYARAK DÖNDÜK

Yurt dışından birçok sosyal projelerin içinde bulunan ve Avrupa’da birkaç ülkeyi bu proje kapsamında ziyaret eden Pazar Şehit Murat Naiboğlu Sivil Havacılık Mesleki Lisesi bu kez “dezavantajlı öğrencilerin etkinlikleri katılmak üzere 1-10 Mart tarihlerinde Fransa’ya gittiler.

8 Öğrenci,2 öğretmen ve 2 idari personel ile Fransa’ya gidenlerin etkinlileriyle ilgili okul idaresinden yapılan açıklamada özetle şu ifadeler yer aldı.

TOPLAMDA 12 KİŞİ KATILDI

Romanya Koordinatörlüğünde devam etmekte olan ‘Dezavantajlı Öğrencilerin Eğitimi ile Daha Güçlüyüz” isimli 6 ortaklı Erasmus+Ka 220 projemiz kapsamında 1-10 Mart tarihleri arasında okulumuzdan 8 öğrenci, 2 öğretmen ve 2 idari personelin katılımı ile Fransa ,Grenoble hareketliliğini gerçekleştirdik.

PROJE DUYGULARIN TİYATROSU İSMİ İLE HAYATA TAŞINDI

Fiziksel engeli olan öğrenciler dahil olmak üzere tüm dezavantajlı öğrencilerin stres ve depresyonla başa çıkma ,kendilerini okula ait hissetmelerini sağlama ve bu konuda öğretmenlerin iyi uygulamaların değişimi ile onlara  yardımcı olmalarını  sağlayacak yeni yöntem ve teknikleri öğrenmelerini hedefleyen  projemizin Fransa hareketliliğinin alt tema başlığı “Duyguların Tiyatrosu” ismini taşımaktaydı.

Bu hareketliliğin spesifik amacı ;öğrencilerin engelli veya dezavantajlı bireylere karşı empati duygularını geliştirmek, stresle başa çıkmalarını sağlamak ,özgüven duygularını geliştirmek, kişilerle etkileşimlerinde duygularını kontrol etme becerilerini geliştirmekti.

BİZDE DEZAVANTAJLILARLA AYNI DUYGULARI YAŞADIK

Bu spesifik amaçlar doğrultusunda engelliler için tekerli sandalyede hokey ,bastonla gözleri bağlı bir şekilde yürüyüş, ağaç parkuru , stresle başetme için yoga ve masaj ,jest ve mimiklerle kelime oyunu ,duyguları ifade için resim yapma ,görme engelliler için yakan top gibi birçok etkinliğe dahil olduk. 

Etkinlikler grup ya da takım çalışması şeklinde gerçekleştirildi. 

5 GÜN BOYUNCA DERNEK EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Grenoble,Voiron kasabasındaki ev sahibi okul etkinliklerin dizaynını oradaki Engelliler Derneği ile işbirliği yaparak gerçekleştirmişti. 5 gün boyunca süren etkinliklerde bu derneğin üyeleri ev sahibi kurum ile birlikte  bizlere rehberlik yaptılar.

HAZİN HİKAYELERİ DİNLEDİK

Derneğin başkanı olan bayan yürüme engeli olan tekerlekli sandalye kullanan bir bayandı. Bu bayanın bir dağ tırmanışı esnasında kaza geçirerek ayaklarını kaybettiğini öğrendik. Daha sonra bu derneğin kuruluş hikayesini biz katılımcılarla paylaştı. Onun hayat dolu ,enerjik ve sürekli tebessüm eden bir kişi olması bizleri çok etkiledi.

HAYAT HER ŞEYE RAĞMEN GÜZEL

Hayatın her şeye rağmen güzel olabileceğini ,engellerin  yaşam sevincimizi elimizden alamayacağını onun hayata pozitif bakış açısı ile öğrenmiş olduk. Buna ilaveten; bastonla gözlerimiz bağlı bir şekilde gerçekleştirdiğimiz engelli yürüşü ,tekerlekli sandalyede hokey yarışması  kendimizi engelli bireylerin yerine koymamızı sağladı ve böylece hayatın bu bireyler için hiç de kolay olmadığının  daha iyi farkına vardık ve sokakta bu kişilerle karşılaştığımız zaman onlara yardımcı olmamız gerektiği çıkarımında bulunduk. 

TELEFERİKLE KUŞ BAKIŞI SEYİR ZEVKİ YAŞADIK

Ev sahibi kurum, kültürel gezi programı çerçevesinde 70 kişilik proje ekibini 20 km uzakta bulunan Grenoble şehrine götürdü. Orada telefriğe binerek şehri kuş bakışı görme fırsatını yakaladık.

SETRİFİKALAR TAKDİM EDİLDİ.

 Son gün katılım sertifikaları ev sahibi kurum tarafından bizlere takdim edildi. Fransa hareketliliğimizin ilk iki gününü Paris şehrinde ,son bir gününü de Lyon şehrinde geçirerek 10 Mart günü İstanbul’a ardından Rize’ye dönüş gerçekleştirdik.

MAYIS AYINDA PROTEKİZ LİZBON’A OLACAĞIZ

Projemizin bir sonraki ayağı 8 öğrenci ve 4 okul personelinin katılımı ile 12 -18 Mayıs tarihleri arasında Portekiz ,Lizbon şehrinde gerçekleşecektir.


1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI