Çamlıhemşin Amlakit Yaylası Koruma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mesut Hamit Okumuşoğlu, Yayla hakkında bilgiler verirken, sıkıntıları ve çözüm yollarını da ilgililere duyurdu.
Çamlıhemşin Amlakit Yaylası Koruma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mesut Hamit Okumuşoğlu, Yayla hakkında bilgiler verirken, sıkıntıları ve çözüm yollarını da ilgililere duyurdu.
Amlakit, Rize ilinin, Çamlıhemşin ilçesin bağlı bir yayladır. Yaylanın rakımı 1993-2400 ila 2500 metre arasında değişmektedir. Yayladaki ev sayısı 132 dir.
Çamlıhemşin İlçesinde 1993 rakımda bulunur. Varvator Şenlikleri ile ünlüdür. Yerel mimari örnekleri ile görülmesi gereken yaylalardandır.
Derneğin kurulması ve Faaliyet Alanı hakkında açıklama yapan Okumuşoğlu, Çevre Doğal Hayat Hayvanları Koruma Dernekleri, Çevre, Su ve Doğal Hayatı Koruma gibi birçok konularda duyarlı çalışmaları yanında Amlakit Yaylasında derneğe ait tesislerinde bu yıl işletmeciliğini yapıyor.
YAYLANIN ALT YAPISI
Altyapı çalışmalarımızı tamamlıyoruz. Kabloları yer altına indireceğiz. Gelenler kabloları görmeyecektir. Diyen Okumuşoğlu, “Yaylada alt yapı sorunlarını Rize valisi ve yardımcılarıyla yaptığımız görüşmelerle çözmeye çalışıyoruz.
YAYLADA HAYAT
Bu Yaylayı Çamlıhemşin’de 5 muhtarlık kullanmaktadır. Yaylamıza Mayıs ortası gibi çıkılır, Eylül Ekim aylarında ise inilir. Eskisi kadar olmazsa da kısmen büyük ve küçükbaş hayvancılık yapılmaktadır.” dedi
Devlet olarak da hayvancılığa destek verilmesini istiyoruz. dedi.
PANDEMİ SONRASI YAYLADA DURUM
Pandemiden dolayı çok fazla sıkıntı yaşamadıklarını aksine insanlar yaylaları daha güvenli gördüğünü ifade eden Okumuşoğlu, bu dönemde eski evler onarıldı. Daha modern yapılar yapıldı. Herkse evini sağlam tutmaya çalışıyor. Hatta dönüş yapanların bir kısmı da hayvancılığa başlıyor. Eskisi kadar olmasa da 1-3 hayvan alıp yaylaya geliyorlar.”
132 haneli bir yayla olduğunu söyleyen başkan Okumuşoğlu, Yaylamızda hakkı olanlar ev yaptırabiliyor. Dışarıdan kimse gelip ev yapamıyor. Yolumuzu kendi imkânlarımızla yaptık. Daha sonra devlet destek verdi.1998 den bu yana enerjimiz vardır” dedi.
İLETİŞİM SORULARININ ÇÖZÜLMESİNİ İSTİYOR
Okumuşoğlu, Sıkıntılarını belirtirken şunları dile getirdi. İletişim için telefonlarımız çekmiyor. Pokut sırtında baz istasyonu yok. Oradan temin de edemiyoruz yapılması gerekir. Pokut halkı buna biraz karşı çıktığından süreç de uzadı.Her türlü izinler de alındı. Burada pansiyon var. Gelen ziyaretçiler iletişim kurmakta sıkıntı çektiğinde kalmayı tercih etmiyorlar. Telefon ve internet olsa birçok insan Pandemiden dolayı buraya gelecek ve işlerini buradan sanal olarak idare edecektir. ifadelerini kullandı.