Ulusal Çay Konseyi Toplantısı Gerçekleştirildi

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin de katılımları ile Rize Ticaret Borsasında Ulusal Çay Konseyi toplantısı gerçekleştirildi.

GÜNDEM 5.09.2020 10:54:21 17 1
Ulusal Çay Konseyi Toplantısı Gerçekleştirildi

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin de katılımları ile Rize Ticaret Borsasında Ulusal Çay Konseyi toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıya Rize Valisi Kemal Çeber, Gümrük ve Ticaret Eski Bakanı Rize Milletvekili Hayati Yazıcı, Gençlik ve Spor Eski Bakanı Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak, Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, Çay Konseyi üyeleri ve ilgililer katıldı.

Toplantı öncesinde basına açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yerli üreticinin çayı hasat etmesi ile birlikte çayın kalitesinin arttığını vurgulayak; “Türkiye'nin çay üretiminde dünyada beşinci, Avrupa'da birinci sırada. Buna rağmen yürünecek çok daha yolumuz var. “dedi

“Kaçak çay sorunun çok önemli olmadığını düşünüyorum”

Kaçak çay konusuna da değinen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bunun çok önemli bir sorun olmadığını ifade etti. ÇAYKUR'un gelişime açık yönlerinin bulunduğunun altını çizen Pakdemirli, şöyle devam etti: 'Fabrikalardaki üretim süreci, paketleme ve depolama sorunları, çok minimal miktarda da olsa kaçak çay sorunundan bahsedilebilir ama bunların bir önemi olmadığını düşünüyorum. Pazarlama sorunları en büyük sorunumuz. Kimyasal gübre halen sorun olmaya devam ediyor. Tabi ki bahçelere bakım yapılması, bitki zararlıları ile mücadelenin iyi yapılması, yaşlanmış çay bahçelerinin rehabilitasyonu, budamaların yapılması, müstahsilin çay toplarken standart dışının önüne geçilmesi gerekli.' Dedi.

- 'Paramız ülkemizde kaldı, çayın kalitesi arttı'

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bu sene bir musibet yaşandığını ve halen daha maskelerle dolaşıldığını belirterek, 'İster istemez hastalığın yayılmaması için Gürcistan'dan gelen işçileri engellemek zorunda kaldık. Ama bu musibet bir hayır da getirdi, paramız ülkemizde kaldı, şu an çayın kalitesi arttı. Bugün fabrikalara gelen çayın kokusunda bile bir değişik hava var, kalitenin artışını kokudan bile hissedebiliyorsunuz. İster istemez kendinize ait olmayan bir işi yaptığınızda çok daha geniş davranıyorken, kendinize ait çaylıklardan çay topladığınızda çok daha iyi bir sahiplenme oluyor.

Pandemi döneminde yönetilmesi gereken bir süreç vardı özellikle toplamayla ilgili. Şehirlerden buraya gelmek isteyen müstahsille alakalı. Bu süreci de bölgemizdeki bakanlarla, milletvekillerimizle, il başkanlarımızla ve ÇAYKUR'un da katkılarıyla iyi yönettiğimizi düşünüyorum. Çünkü ister istemez tarımsal üretimin artması gerekiyor. Bu süreçte de Allah'a şükür ilk iki çeyrekte de tarımsal üretimimiz yüzde 4 büyümüş durumda. Türkiye'de diğer sektörler bunun çok gerisinde olmasına rağmen, tarımsal üretimde büyümemiz oldu. Bunda pandemi sürecince müstahsilin de evine kapanmamasıyla ilgili Bakanlıkça, diğer kurumlarla birlikte aldığımız tedbirlerin önemi olduğunu düşünüyorum.” Dedi.

- Çay Kanunu çalışmaları

Çay Kanunu'nun konuşulan bir konu olduğunu dile getiren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 'Ben kanunları amaç değil de araç olarak görüyorum. Ana amacımızı tespit ettikten sonra araç olarak o kanunlara ihtiyaç varsa bunları da ortaya koymakta fayda var.” Dedi.


Anahtar Kelimeler:
Salim Çatan
5.09.2020 15:57:14
Özel sektöre mahkumetmeyın ve çay kanununu çıkarın devlet fıyat açıklıyor ama özel sektör bildiği telden çalıyor gene buna onlem alın bıranonce

1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI