KARADENİZ BÖLGESİ İHRACATINI 2019 YILINDA TRABZON İLİ SIRTLADI

KARADENİZ BÖLGESİ İHRACATINI 2019 YILINDA TRABZON İLİ SIRTLADI

GÜNDEM 31.01.2020 10:25:35 26 0
KARADENİZ BÖLGESİ İHRACATINI 2019 YILINDA TRABZON İLİ SIRTLADI

Hayati Akbaş

TRABZON-2019 yılında 18 ilin yer aldığı Karadeniz Bölgesinden gerçekleştirilen 4.359.645.005 $ tutarındaki ihracatın, %27 sine tekabül eden 1.160.522.314 $'ı Trabzon ili tarafından gerçekleştirilmiş oldu. Trabzon ilinden gerçekleştirilen ihracatta bir önceki yıla oranla %21 oranında da artış yaşandı. Karadeniz Bölgesi illeri içinde en fazla ihracat gerçekleştiren İl olan Trabzon ili, ihracatını 1 Milyar Dolar üzerine çıkararak, Karadeniz illeri arasında ihracatını 1 Milyar dolar üzerine çıkaran tek İl oldu.

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, geçtiğimiz yıllarda da olduğu gibi Karadeniz Bölgesinin en fazla ihracat gerçekleştiren İli olan Trabzon'un; 2019 yılında da bu başarısını sürdürerek ihracatını tekrar 1 Milyar dolar üzerine çıkararak, Ülkemizden en fazla ihracat gerçekleştiren 16 incı İl olduğunu belirtti. Bunun yanında Ülkemizden 1 Milyar Dolar üzeri ihracat gerçekleştiren İller arasında Trabzon ilinin yer aldığını belirten DKİB Başkanı Kalyoncu, Doğu Karadeniz alt Bölgesi olarak da Doğu Karadeniz Bölgesi ihracatının %59 unu tek başına Trabzon ilinin gerçekleştirdiğine vurgu yaptı.

DKİB Başkanı Kalyoncu, güçlü kurumsal yapı ve ihracatçılarımızla sürdürülen uyumlu çalışmalar, kentte var olan ihracat kültürü ve bilincinin her geçen gün gelişmesi paralelinde Trabzon ili ihracat artışının sürdürülebilir hale geldiğini ve yaklaşık 20 yıl içinde Trabzon ili ihracatı 6 kat artış göstererek 1 Milyar Dolar sınırı üzerine ulaştığını ifade etti.

Ülke çeşitliliği olarak da Trabzon ilinden ihracat yapılan Ülke sayısının her geçen yıl arttığına vurgu yapan Kalyoncu, 2019 yılında Trabzon ilinden 119 Ülkeye ihracat yapıldığını ve ihracat yapılan Ülke sayısı itibariyle de Bölge içinde Trabzon ilinin birinci sırada yer aldığını belirtti.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı