HOPA İLE CİZRE ARASINDA KARDEŞLİK KÖPRÜSÜ KURULDU

HOPA İLE CİZRE ARASINDA KARDEŞLİK KÖPRÜSÜ KURULDU

GÜNDEM 5.10.2018 13:05:12 10 0
HOPA İLE CİZRE ARASINDA KARDEŞLİK KÖPRÜSÜ KURULDU

Hopa Ticaret ve Sanayi Odası ile Cizre Ticaret ve Sanayi Odası arasında oluşturulan “Kardeşlik Köprüsü” projesi kapsamında Cizre’ye giden Hopa heyeti sıcak ilgi ile karşılandı.

Hayati Akbaş

CİZRE-Hopa Ticaret ve Sanayi Odası ile Cizre Ticaret ve Sanayi Odası arasında oluşturulan “Kardeşlik Köprüsü” projesi kapsamında Cizre’ye giden Hopa heyeti sıcak ilgi ile karşılandı.

Cizre Ticaret ve Sanayi Odası ile Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Dicle Kalkınma Ajansı`nın desteklediği “Kardeşlik Köprüsü” projesi kapsamında Cizre’ye gelen 19 kişilik heyeti Cizre Ticaret ve Sanayi Odası Başkan ve Yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılandı.

Hopa TSO ve Cizre TSO heyetleri odanın toplantı salonunda gerçekleşen görüşmede ticari ve turizm konularında somut adımlar atılması noktasında kararlar alındı.

İlk olarak Cizre TSO’da gerçekleşen görüşmede, yönetim Kurulu Cizre TSO Başkanı Salih Sefinç yaptığı konuşmada Hopa Ticaret Odasını Cizre’de ağırlamaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Bu ziyaretlerin kaynaşmaya neden olacağını anlatan başkan Sefinç, “Bu toprakların kardeşleşmeye ihtiyacı var. Biz bunun savunucusu olarak işimizi yürütüyoruz. Bir taraftan ticaretimizi yaparken, bir taraftan da Türkiye’nin birliği ve bütünlüğü için mücadele ediyoruz. Üstümüzden çok büyük yükler var. Bu yükleri hafifletmek ve insanları bir birine kaynaştırmak için çaba gösteriyoruz. Ülkemizde ve coğrafyamızda zıt kutuplarda olan insanlar var. Bu insanları bir araya getirmek bizlere farzdır. Dışarıdan bakınca burada neler olup bittiğini idrak edemeyen insanlarımız var. Bu tarz projelerle insanlarımızı bir araya getirip, bir birleriyle tanışmasına vesile oluyoruz. Aynı hamurun aynı coğrafyanın inşaları olduğumuzun beyanını ortaya koyuyoruz. Bu kapsamda bu ziyareti çok önemsiyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Burada açıklamalarda bulunan Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Akyürek’te, bu ülkenin kardeşlik köprüleriyle barış ve huzur ülkesi olmasını arzuladıklarını söyledi.

Akyürek, “ Bunun içinde ticaret odaları olarak iş adamlarıyla bir araya geliyoruz. Ticarette ne kadar başarı sağlanırsak o kadar refah artacaktır. Artan refahta huzura katkı sağlayacaktır. Sadece burada bir araya gelmek ve bir birimize bir şeyler söylemek için değil, Hopa’dan Cizre’ye, Cizre’den Hopa’ya nasıl ticareti geliştirebiliriz. Bunları konuşacağız. İki oda arasında kardeşlik hukukunu kurarken bunun sadece kâğıt üzerinde kalmaması için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

Hopa limanın uluslararası ticarette en makul fiyatlarla Cizreli iş adamlarının kullanımına açık olduğunu kaydeden Akyürek, iki oda arasında ticaretin gelişmesi için düşünce fikir alt yapısının sağlam olduğunu kaydetti.

Akyürek“ Sarp kara hudut kapsısı ülkemizin en çok yol giriş çıkışı yapılan kapılarından biri. Yıllık 7,5 milyon insan geçiyor. Bize en yakın sınır kapsısı Kapıkule orada da 4 milyon civarında bir yolcu girişi çıkışı var. Bu değerlerimizle iki oda arasındaki ilişkiler daha çok gelişir ve ticaretimizin artmasına vesile olur.” ifadelerine yer verdi.

Toplantıda yapılan görüşmelerin ardından Cizre TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Sefinç tarafından Hopa TSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akyürek’e plaket takdim edilirken, Meclis Başkanı Ömer Faruk Yıldırım tarafından da Hopa TSO Meclis başkanı Gökhan Bıyıklı ’ya plaket takdim edildi.

Hopa TSO başkanı Osman Akyürek ve Hopa TSO Meclis Başkanı Gökhan Bıyıklı tarafından Başkan Sefinç’e Hopa`nın simgesi haline gelen oyuncak organik Hopa Bebeği ile Laz böreği hediye edildi.

Cizre heyeti arasında bulunan HOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin Özer’de yapılan görüşmeler sırasında Hopa Limanının Bölge İş dünyasına hizmet vermeye hazır olduğunu söyledi.

Aynı gün heyet yönetim kurulu üyelerimizle birlikte birlikte Habur Sınır kapısını gezdi.

Sınır kapısının Gümrük Ticaret İşleri Müdürü Ali Ulvi Bey Hopa ekibini sıcak bir karşılama ile Habur’da ağırladı.

Temaslar kapsamında Şırnak Valisi Mehmet Aktaş ile Cizre Kaymakamı ve Belediye başkanı Faik Arıcan Şırnak TSO Başkanı Osman Geliş makamında ziyaret edildi. Burada yapılan sohbetlerde kardeşlik vurgusu ve karşılıklı diyalog ve iletişim konuları ele alındı.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı