FINDIK HASADI BAŞLADI. SORUNLARININ ÇÖZÜMÜNE ÇARE ARIYORLAR

Trabzon’un Araklı İlçesinde Sivri ve yuvarlak fındıklar hasadı başladı

GÜNDEM 28.08.2021 10:27:31 81 0
FINDIK HASADI BAŞLADI. SORUNLARININ ÇÖZÜMÜNE ÇARE  ARIYORLAR

2021 yılı fındık alım fiyatları açıklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Giresun kalite fındığın kilosuna 27 lira, Levant kalite fındık için ise 26,5 lira ödeneceğini duyurdu.

Karadeniz’in en önemli besinlerinden biri ve dünyadaki üretiminde de lider konumunda olduğumuz fındık; üretildiği kaynağa, yere göre farklılıklar gösterebiliyor. Üreticiler uzun yıllardan beri, birbirinden görünüm ve tat olarak farklı olabilen bu fındıkları anlamak için ayırt edilmişler, hepsine farklı isimler vermişlerdir.

KESTANELİK MAHALLESİ HASADA BAŞLADI

Trabzon’un Araklı İlçesinde Sivri ve yuvarlak fındıklar hasadı başladı.

Kestanelik, Trabzon ilinin Araklı ilçesine bağlı bir mahalledir. Trabzon il merkezine 58 km, Araklı ilçesine 33 km uzaklıktadır.

800 haneli Kestanelik Mahallesi yılda 300 ton fındık hasadı yapıyor. Hayvancılığın da yapıldığı mahallede Sağlık ocağı bile var. Haftada 2 gün doktor gelerek mahalle sakinlerine hizmet veriyor. Belediye tarafından mahalleye yeni su hattı çekildi. Elektrik direkleri yenileniyor. Yollar iki aracın rahatlıkla yol verebileceği genişlikte yapılmış olup mahalle halkı genç ve dinamik muhtarından da son derece memnunlar.

FİYATLAR İYİ AMA BİZ AYNI FİYATLA SATAMIYORUZ

Mehmet Dedeoğlu tüm mahalle halkı gibi Fındık hasadının başladığı şu günlerde güneş çıkmadan tarlaya girerek hasada başlıyor. Yılda yaklaşık 1 ton fındık hasadı yaptığını ifade eden Mehmet Dedeoğlu, “Cumhurbaşkanımızın açıklamış olduğu fiyattan Fındık satacak muhatabımız yok. Araklı’da aracılara 23-24 TL den satıyoruz” dedi.

SORUNLARIMIZIN ÇÖZÜLMESİNİ İSTİYORUZ.

Sorunlarının çözülmesini talep eden Dedeoğlu ailesi, “biz Ankara’da oturuyoruz. Yaz aylarında memleketimize gelerek Fındıklarımızı topluyoruz. Aslında bu sene verilen fiyat iyi ama biz bu fiyatlardan “Fındıkları kime satacağız.” Onu da bilmemiz gerekir “diye konuştu.

Mahallede toplanan yaklaşık 300 ton fındık için sabah gün doğmadan başlayan tempo öğle saatlerinde biraz gevşeyip akşama doğru tekrar başlayıp gün kararıncaya kadar devam ediyor.

Dedoğlu, “Hasat işlemi yapılıyor. ”Ardından 10 gün fındıkları kurumaya bırakıyoruz. Kuruyunca PATOS aracı geliyor. Tonunu 300 TL den Patos yaptırıp çuvallara koyarak satılacak hale getiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Bölgelerinde en kaliteli Fındıkların mahallelerinde üretildiğini söyleyen Dedeoğlu” devlet fındığımızı Fiskobirlik aracılığıyla mı, yoksa farklı bir kurumla mı satın alacak bilemiyorum, ama mutlaka açıklanan fiyattan fındık satmak istiyoruz” dedi.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI