Geçen ay İstanbul’da 23’üncüsü düzenlenen, Dünya Enerji Liderleri, geleceğin Enerji Liderleri ve Enerji üçlemi zirvesinde, Liderler geleceğin enerjilerinin rüzgâr ve güneşten oluşacağına dikkat çektiler. Yaşadığım güzel memleketim Rize’miz, ülkemizin doğa olarak en sağlıklı ve en zengin coğrafyasına sahiptir. Malumunuz Rize olarak güneşle fazlaca müşerref olabilme acısından fakirizdir. Fakat rüzgârımız fena sayılmaz. Rüzgâr enerjisine dağlarımız ve tepelerimiz, kısacası coğrafyamız müsaittir. Üstelik çevreye ve doğaya hiç bir zararının da olmadığını biliyorum. Eski yel değirmenleri gibi, tepelerde dönen motoru güçlü pervaneler ülkemizin birçok ilinde biraz tepelerde 24 saat dönerek çevreye ve doğaya her hangi bir zarar vermeden enerji üretmektedirler.
İTO Gazetesinden kaynak olarak aldığım ve okuduğum haberde, Dünya Enerji Konseyi’nin raporunda, rüzgâr ve güneş enerjisi yatırımlarının büyük bir ivme kazandığına dikkat çekildi.
‘Düzensiz Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Sistemlerine Entegrasyonu 2016’ başlıklı rapora göre geçen yıl dünyada yenilenebilir enerji yatırımları için 286 milyar dolar harcandı.
Rapor, dünya çapındaki kurulu rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesinin yaklaşık yüzde 90’ını oluşturan 32 ülkeye ilişkin durum incelemeleri baz alınarak kaleme alındı. Buna göre 2015’te 154 GW yenilenebilir enerji kapasitesi için yapılan toplam 286 milyar dolar yatırım (yüzde 76’sı rüzgâr ve PV olmak üzere), toplam 97 GW kapasiteye sahip konvansiyonel enerjiye yapılan yatırıma büyük fark attı. Yenilenebilir enerji toplam kurulu enerji üretim kapasitesinin yüzde 30’unu, toplam elektrik üretiminin ise yüzde 23’ünü oluşturur hale geldi.
Son 10 yılda rüzgâr ve güneş enerjisi yıllık bazda, yüzde 23 ve yüzde 50 arttı. Ancak bu iki kaynağın küresel elektrik üretimindeki payı henüz sadece yüzde 4 seviyesinde. Enerji Bakanımız, hemşerimiz Sn. Berat Albayrak’ın bakanlığında başlatmış olduğu enerji dolu çalışma temposuyla, Türkiye’nin alternatif enerji üretimlerinde ülkemizin her bölgesinde yeni enerji ufuklarının hayata geçirileceği görülmektedir. 

GELECEĞİN ENERJİSİ RÜZGÂR VE GÜNEŞ OLACAK!

Bayram Ali KAVALCI

4.11.2016 10:25:37

1