Geçenlerde Dergâh Yayınları’ndan “Fındıklı Seyahatnamesi: Fındıklı’dan Viçe’ye Yolculuk” adlı sekizinci eserim yayımlandı. Bu eserin basımını sağlayan Prof. Dr. İsmail Kara hocamıza ve REVAK’a öncelikli olarak teşekkür ediyorum. Şimdi, bu eser hakkında hasbihal edelim.

2013 yılı Şubat ayında Fındıklı kaymakamı Enver Yılmaz beyefendinin Fındıklı ilçesinin tarihi ve kültürel dokusunu ortaya çıkarma ve bu potansiyelden azami derecede faydalanma fikrinin ortaya çıkmasıyla heyecanlı yolculuğa ilk adımı attık. Kaymakam beyin Fındıklı ile ilgili zihninde tasarladığı projeler için yöremizin tarihi ve kültürüne hakim olan araştırmacılara ihtiyaç duyulmuştu. Bu konu ile ilgili kaymakam beyin yakın çevresinden Kadir Çelik ve Güçlü Uzunalioğlu gibi dostlarımızın aracılığı sayesinde kendimizi konunun detaylarının konuşulduğu toplantıda bulduk. Kısa süre içerisinde kaymakam beyle ortak hedeflerde buluşmayı başardık. Kendisinin ilgili mercilere sunmak ve bu sayede fon temin etmek gibi ciddi turizm referanslı projeleri vardı. Bizden istediği ise Fındıklı’nın net bir şekilde kültür envanterinin çıkarılması ve tarihi değerlerin tam olarak yer ve güzergâhlarının tespit edilmesiydi. Elbette böyle bir çalışma için bütün köyleri karış karış gezmemiz gerekiyordu ve ciddi bir lojistik desteğe ihtiyacımız olacaktı. Kaymakam bey, koyduğu hedeflerden sapmadan her türlü desteği vereceğini taahhüt edince, çok zevkli bir serüvenin bizi beklediğini daha o an anladım.
İlk gezimize 13 Şubat 2013 günü başladık ve farklı tarihlerde olmak üzere toplam 10 günde Fındıklı’nın bütün köy ve mahallelerini araştırma amaçlı gezmiş olduk. Bu gezi sonucunda konak, serender, değirmen, cami, çeşme, mezar taşı ve muhtelif tarihi-kültürel eser olmak üzere bine yakın fotoğraf çekip belgeleme yaptık. Bunun dışında gittiğimiz her bölgede insanlarla muhatap olduğumuz için, çeşitli sosyolojik ve kültürel gözlemler yapma şansımız oldu.

Sonuç olarak 10 günlük gezimiz boyunca gördüğümüz bütün farklılıkları, insanları, insanlarla yaptığımız sohbetleri, kazanımlarımızı, tarihi eserleri ve onlara dair yaptığımız yorumları seyahatname tarzında kaleme aldım ve böylece sıra dışı bir çalışma olan  “Fındıklı Seyahatnamesi: Fındıklı’dan Viçe’ye Yolculuk” adlı kitap ortaya çıkmış oldu. Kitap, modern bir seyahatname çalışması olup, içeriği sadece bir ilçeyi kapsadığından en detay bilgilere ve gözlemlere rastlamak mümkün olacaktır. Bu anlamda yöremiz için de ilk olma özelliğini taşımaktadır.

Bu çalışmayı yaparken yanımda olup kahrımı çeken Özcan Baştopçu ve Kadir Çelik’e ne kadar teşekkür etsem azdır. Bu iki dostumun dışında gezilerime katılıp destek veren yada farklı hususlarda çeşitli katkılarda bulunan başta sevgili hocam İshak Güven Güvelioğlu olmak üzere Güçlü Uzunalioğlu, Ümit Şişman, Şaban Ali Akyıldız, Özger Güven, Naci Kara, Adil Çatan ve tüm Fındıklı muhtarlarına teşekkürü bir borç biliyorum.
Okuduğunuzda keyifli bir Fındıklı seyahati yapacağınızı umuyorum.
  

osman
18.05.2014 17:37:09
tebrikler murat bey

suat
18.05.2014 17:38:36
sizleri kutluyorum.abdullah abiyide her yönüyle pazarımızı tanıtmak için çalışıyor.murat kardeşim gibi ve diğerleri gibi yazarlara yer verip onların değerli görüşlerinden istifade etmemizi sağlıyor.sağolun var olun

Yusuf KAMBUR
18.05.2014 21:59:13
yöremizin güzelliklerini ortaya koyma çabanız takdire değer. tebrikler.

VEYSEL ATACAN
22.05.2014 16:00:46
eline sağlik emeğin için teşekurler. devamini dilerim kardeşim iyiki varsiniz.

Fındıklı’da 10 gün

Murat Ümit HİÇYILMAZ

Tarih: 18.05.2014 16:25 4