Er-Vak (Erzurum Kalkınma Vakfı) Başkanı Eczacı, yazar Erdal Güzel beyefendi, birkaç yıl önce Erzurum’da tanıştığım ve görüştüğüm soy ismi gibi, güzel mi, güzel, bir gönül ve hizmet insanı.

Er-Vak Başkanı Ecz. yazar Güzel’in, Ankara Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesinden birlikte mezun olduğu ve halen ailece görüştüğü bir çok Rizeli eczacı arkadaşı var. Bu arkadaşlarıyla dostlukları devam ediyor. Bugün Rize ve Erzurum’da mesleklerini icra eden bu kadim dostların, Er-Vak Başkanı Erdal Güzel bey ve diğer eczacı ve doktor arkadaşlar ailece misafiri olarak Rize’ye, bazen de Rizeli arkadaşlar hemen her yıl Erzurum’a gidiyorlar. Velhasıl Üniversite arkadaşlıkları ve mesleki kariyerleriyle bugüne değin, samimi dostlukları, sevgi ve saygıları hiç azalmadan içerisinde devam ediyor.

Er-Vak Başkanı Eczacı Erdal Güzel beyin ve Doktor abisi Opr. Cengiz Güzel Bey ve eşi Dr. İclal Güzel hanımefendinin, Üniversiteden Rizeli eczacı ve doktor arkadaşları olan, Ecz. Ahmet Yazıcı bey, Ecz. Sevgi Ketenci hanımefendi, Dr. Recep Ali Avcı bey, Dr. Ahmet Küçük bey, Opr. Dr. Erdem Hürsoy bey, rahmetli Ecz. M.Selami Ketenci bey, geçenlerde vefat eden rahmetli Ecz. Bahri Biberoğlu bey gibi onlarca Rizeli eczacı arkadaşlarıyla kadim dostlukları devam ediyor.

Er-Vak Başkanı Erdal Güzel beyle ilgili bu ikinci köşe yazımı yazmama neden olan faktör, kısa adı ERVAK olan, Erzurum Kalkınma Vakfı Başkanı olarak, bir Selçuklu, bir Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyetinin tarihi şehri mübarek, her köşesi tarih kokan yüzlerce önemli eserlerle dolu, Doğu Anadolu bölgesinin başkenti diyebileceğimiz bir güzel şehrimiz.

Rize’nin en yakın sınır komşusu olan, benim de eğitim için 6 yılı aşkındır kaldığım gençliğimin en güzel yıllarının geçtiği, Erzurum’un geçmiş tarihini, sosyal ve ekonomik durumunu anlatan çok sayıda tarihi yayınların basımını gerçekleştiren Er-Vak Başkanı Erdal Güzel bey, bir kaç ay önce Erzurum gezimde kendisini ziyaretimde bu kıymetli eserleri bendenize hediye ettiler.

Başkan Erdal Güzel, eczacı olmasına rağmen memleketinin geçmiş tarihine, kültürüne, sanatına ve bugününe olan derin bağlılığı ve sevgisi nedeniyle, Erzurum’da yayın yapan onlarca gazetede, çok sayıda dergi ve kültür yayınlarının da yazılar yazmakta, televizyon kanallarında yıllardır, Er-Vak yayınları adı altında, Erzurum’la ilgili kalıcı kitap ve dergi yayınları hazırlatarak, Türkiye’nin ve Erzurum’un geleceğine kalıcı eserler kazandırmaktadır.

Erzurum, Rize’nin Karadeniz’e acılan en yakın kapısı konumundadır. Ovit tüneli hizmete girince bu mesafe çok daha yakınlaştıracaktır. Rizelilerin, Erzurumlulara, Erzurumluların ’da Rizelilere tarihsel özel bir sevgisi ve ilgisi vardır.

Eczacı, yazar Erdal Güzel Bey, Er-Vak Yayınları adı altında, “1877-1878 Osmanlı-Rus Harbinde Aziziye Tabyası Savaşları 93 Harbi”, “Erzurum Kalesi ve Savaşları (Yazarı Tümgeneral Vehbi Kocagüney)”,

“Erzurum İşgalden Kurtuluşa 99 Yıl” ve “Erzurum’un Ruslar tarafından işgalinin 100. yıl özel sayısı” eserlerini bendenize hediye ettiler.

Erzurum Vakfının, (Er-Vak) bu kıymetli tarihi ve kültürel eserleri, Erzurum şehrine kazandırması, diğer bir çok şehirlerin vakıflara güzel örnek teşkil etmektedir.

Bu vesileyle, üç ayda birçok kaliteli bir dergiyi uzun zamandır Rize Vakfı adı altında yayımlayan Rize Vakfımızın, Erzurum Vakfının illerine ve ülkemize kazandırdığı bu gibi kalıcı kıymetli yayınları, Rize’mize ve ülkemize kazandırmasını bekliyoruz.

Defaatle tebrikler, Güzel Erzurum’un, Güzel insanı, Eczacı, yazar Erdal GÜZEL beyefendi. (b.a.k.)


ERZURUM KALKINMA VAKFININ ÇOK ÖZEL VE ÇOK GÜZEL YAYINLARI

Bayram Ali KAVALCI

3.11.2017 15:52:22

11