Yaşayan dillerden Lazca kabul edildi!

MEB TALİM TERBİYE KURULU MÜFREDET PROGRAMINA ALDI.

EĞİTİM 15.09.2013 09:35:35 17 1
Yaşayan dillerden Lazca kabul edildi!



MEB Talim ve Terbiye Kurulu ilköğretimdeki Yaşayan Diller ve Lehçeler Dersi için hazırlanan Lazca müfredatı kabul etti. Lazcanın en geç önümüzdeki yıl seçmeli ders olması bekleniyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim Terbiye Kurulu 28 Ağustos’taki toplantısında Laz Enstitüsü’nün girişimiyle kurulan komisyonun ilköğretimdeki Yaşayan Diller ve Lehçeler Dersi Lazca bölümü için hazırladığı Lazca ders müfredatını kabul etti.

Karar henüz resmi gazetede yer almadı ve MEB’in başlayacak eğitim-öğretim yılında yer alacak seçmeli ders listesinde yer alıp almayacağı belirsiz, ancak bu gelişme önümüzdeki yıl Lazcanın da seçmeli ders olarak görülmesine olanak sağladı. 
Beyza Kural’ın Bianet’te yer alan haberine göre, müfredatı hazırlayan komisyonda yer alan Boğaziçi Üniversitesi, yarı zamanlı öğretim Görevlisi İsmail Bucaklişi gelişmeyi “Lazca için çok önemli ve değerli bir fırsat” olarak yorumladı: “Lazca yok olma tehlikesi altında olan dillerden. Müfredatın kabulüyle birlikte devlet de artık Lazcayı resmi olarak tanımış oldu ki bu Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilk. Lazcanın yaşayabilmesi ve bundan sonra varlığını sürdürebilmesi için de çok önemli.”


“MATERYALLERİ HAZIRLAYACAĞIZ”

Bucaklişi, ilköğretim 5.6.7 ve 8. sınıflarında Lazcanın seçmeli ders olarak yer almasını sağlayacak süreci Bianet’e şöyle anlattı: “Laz Enstitüsü Yaşayan Diller ve Lehçeler Dersi Lazca bölümü için bu yıl Haziran ayı başlarında MEB Program Geliştirme Daire Başkanlığı’na başvurdu. Başkanlık, Enstitüye sözlü olarak yaptığı açıklamada Lazca seçmeli ders için müfredatı hazırlayabileceğini belirtti. İki yıldır Lazca seçmeli derslerin olduğu Boğaziçi Üniversitesi’nden altı akademisyenin danışmanlığında ben ve araştırma görevlileri Ömer Eren ile Ömer Faruk Demirok müfredatı hazırlayarak 26 Haziran’da MEB Talim ve Terbiye Kurulu’na gönderdik. Kurul, 28 Ağustos’ta benim de katıldığım toplantıda müfredatı kabul etti.”

Bucaklişi, bir yandan da velilerle görüşmeler ve bilgilendirme çalışmaları yapacaklarını dile getirerek, “Lazlar bu haberi sevinçle karşıladılar ve sürece kesinlikle sahip çıkacaklar. Hiçbir halk düşünülemez ki anadili okulda öğretilsin ve buna karşı çıksın”dedi.


Anahtar Kelimeler:
lazca gişguni
15.09.2013 23:59:35
bence devlet talep olan herşeye cevap veriyor bu saçmalık lazca seçmeli dersmiş bu tamamen saçmalık biz lazları bdpliler gibibi zannediyorlar biz hiçbirşey istemiyoruz devletimizden devletimiz baki olsun güçlü olsun yeter

1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı