RTEÜ 12.yaşında

RTEÜ'nin 12.yıldönümü dolaysıyla Rektör Karaman kuruluşundan bu yana Üniversitenin son durumunu anlattı

EĞİTİM 17.03.2018 19:10:40 14 0
RTEÜ 12.yaşında

Rektör Prof.Dr.Hüseyin Karaman 'RTE Üniversitesinin kuruluşunun 12. Yıldönümü dolayısıyla düzenlemiş olduğumuz törene hoş geldiniz diyor, hepinizi saygıyla, sevgiyle ve muhabbetle selamlıyorum' dedi

Karaman Sayın Valim,Sayın Milletvekillerim,Sayın Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterim,Sayın Belediye Başkanım,Sayın Vakıf Başkanım, Saygıdeğer Cumhurbaşkanımızın Mahdumu, Sayın Rektörlerim, Sayın Danıştay Üyelerim, Protokolün Değerli Üyeleri, Üniversitemizin Kıymetli Akademik ve İdari Personeli, Sevgili Öğrencilerim ve Basınımızın Güzide Temsilcileri

. Değerli Konuklar,

Sözlerime başlarken Silahlı Kuvvetlerimizin Suriye’nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde yürütmekte olduğu Zeytin Dalı Harekatı ile sınırlarımız içerisindeki terörle mücadelede şehit olan güvenlik güçlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine ve milletimize başsağlığı, gazilerimize de acil şifalar diliyorum.

Üniversitemizin kuruluşunun on ikinci yıl dönümü dolayısıyla düzenlemiş olduğumuz bu törende, 2017 yılında değişik fakülte ve yüksekokullarımızda görev yapan öğretim elemanlarımızdan Profesör, Doçent ve Dr. Öğretim Üyesi olmaya hak kazanmış öğretim üyelerimize akademik giysileri olan cübbelerini giydireceğiz. 2017 yılı içerisinde 10 öğretim üyemiz Profesör, 7 öğretim üyemiz Doçent ve 60 öğretim üyemiz de Dr. Öğretim Üyesi olmuştur. Ayrıca bu törende 2017 yılı içerisinde yapmış oldukları çalışmalar ile Yükseköğretim Kurulunun başlatmış olduğu Akademik Teşvik Uygulamasında 100 tam puan alan 22 öğretim elemanımıza başarı belgelerini takdim edeceğiz. Yine yapmış olduğu çalışma ile 2017 yılında patent almaya hak kazanmış olan öğretim elemanımıza da başarı belgesini vereceğiz.

2016 yılında kurulmuş ve bu gün on ikinci kuruluş yıldönümünü kutladığımız üniversitemiz geçen zaman içinde fiziki alt yapı, akademik kadro, eğitim öğretim kalitesi ile akademik başarı ve performans açısından çok önemli mesafeler kat etmiştir. Üniversitemiz her yıl bir önceki yıldakinden daha ileriye adım atmakta, kökleri daha derinlere inmekte, nicelik ve nitelik olarak gelişmektedir. Biraz sonra vereceğim bilgiler Üniversitemizin 2018 yılı başı itibariyle gelmiş olduğu noktayı çok net bir şekilde ortaya koyacaktır.

Bu gün itibariyle üniversitemiz; 13 Fakülte, 5 Yüksekokul, 6 Meslek Yüksekokulu ve 3 Enstitüye; 125 farklı diploma programına; 458 tanesi Öğretim Üyesi olmak üzere 1048 akademik personele; güvenlik ve temizlik elemanlarıyla birlikte 709 idari personele; 450’si uluslararası öğrenci ve 2065’i lisansüstü öğrencisi olmak üzere 20100 öğrenciye sahip büyük ve güçlü bir ailedir.

Sayın Valim, Kıymetli Misafirler

Ülke olarak biz, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın belirlemiş olduğu 2023 ve 2071 hedeflerine ulaşmak ve dünyanın on büyük ekonomisinden biri olma hedefini ancak ülkenin en nitelikli insan kaynağını bünyesinde barındıran Üniversiteler sayesinde gerçekleştirebiliriz. Dünya çapında rekabet edebilen bir üniversite olmak için; alanında uzman akademisyenlere, bilimsel araştırmalarda başarıya, kaliteli eğitime, nitelikli öğrenci düzeyine, araştırmacılar için çağın ihtiyaçlarına cevap verecek donanımda kütüphane ve laboratuvar ile eğitim öğretim binaları gibi özelliklere sahip olmak gerekmektedir.

Bu gerçeğin farkında olarak Üniversitemizi hem nicelik, hem de nitelik olarak geliştirme noktasında gece gündüz demeden çalışmaktayız. Bu anlamda 2017 yılı içerisinde Üniversitemize eğitim öğretim binası, lojman ve sosyal kampüs kazandırma noktasında siz değerli büyüklerimizin ve hayırseverlerin katkılarıyla çok önemli adımlar attık, atmaya da devam ediyoruz. Malumlarınız olduğu üzere bu akademik yılın hemen başında İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemiz, Hukuk Fakültemiz ve Adalet Meslek Yüksekokulumuzun birlikte kullanacakları 37.000 metrekare kapalı alana sahip olan binamızı tamamlayarak kullanmaya başladık.

Üniversite olarak turizm konusunda odaklandığımız Ardeşen’de 11.000 metrekare kapalı alana sahip Turizm Fakültemizin binasını tamamladık ve eğitim öğretime başladık.

Üniversitemizin hizmet sektöründeki fakültelerinden biri olan Diş Hekimliği Fakültemizin eğitim öğretim binası, hasta odaları ve polikliniklerle birlikte yaklaşık olarak 25.000 metrekare kapalı alana sahip olan binasının temelini attık ve inşaat çalışmaları büyük bir hızla devam etmektedir.

Üniversitemiz için iki önemli projeden biri olan hemen bu kampüsün önünde yapmayı planladığımız 134 dönümlük sahil dolgusunu ihale ettik ve inşaat çalışmaları devam etmektedir. İnşallah 7 ay sonra sahil dolgusu tamamlanmış olacaktır.

Sayın Cumhurbaşkanımız sayesinde bir hayırsever işadamı tarafından Tıp Fakültemize 3 milyon dolara Simülasyon Merkezi kurulmaktadır. Ülkemizdeki devlet üniversiteleri Tıp Fakülteleri arasında bu şekildeki donanımda sadece bizim Tıp Fakültemizde olan merkez, hem tıp eğitimi, hem de sağlık uygulamaları açısından hekimlerimiz ile öğrencilerimize önemli imkanlar sunacaktır. Simülasyon merkezi sayesinde Tıp Fakültemiz tercih edilme açısından büyük bir avantaj elde edecektir.

Üniversitemizin gelişmesi ve istediğimiz noktaya gelebilmesi için olmazsa olmazlardan biri olan içerisinde kapalı ve açık spor alanlarının, 480 adet lojmanın, cami, kreş ve market gibi sosyal donatıların yer aldığı 170 dönüm araziyi kapsayan sosyal kampüs projemiz büyük bir hızla devam etmektedir. Tamamen Üniversitemiz Geliştirme Vakfı tarafından yapılan bu proje tamamlandığında üniversitemize büyük bir artı değer katacaktır.

Çayeli ilçesindeki Eğitim Fakültemizin ek binası için proje çalışmalarımız devam etmektedir. İnşaallah yakın zamanda sizlerle birlikte onun da temelini atarak inşaatını başlatacağız.

Yine 2017 yılı içerisinde bir milyon on üç bin hastanın hizmet aldığı, sadece Rize’den değil, Artvin’den, Erzurum’dan ve Trabzon’dan, hatta Gürcistan’dan bile hasta alan Eğitim Araştırma Hastanemiz artık mevcut yükü taşımamaktadır. Sağlık Bakanlığının yeni açıkladığı istatistiklere göre Eğitim Araştırma Hastanemiz, 16 branşta Tükiyedeki tüm hastaneler arasında en fazla muayene sayısına sahip ilk yüz hastane arasında yer almaktadır. İlimizin gelecek elli yılına hitap edecek 800 yatak kapasiteli yeni hastane konusunda Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda Sayın Bakanımızın koordinasyonunda Milletvekillerimiz ve Valimiz ile birlikte Sağlık Bakanlığı nezdinde yoğun bir çalışma yapılmaktadır. Hastanenin proje çalışmaları devam etmektedir.

Üniversitemiz bünyesinde REBİS ismiyle bilgi yönetim sistemimizi tamamladık. Artık kullandığımız yazılımların tamamı üniversitemize aittir. Bütün programların birbirleriyle koordineli olduğu bu sistem sayesinde kurumsallaşma ve veri elde etme noktasında çok önemli kazanımlar elde etmiş durumdayız.

Üniversitemiz Geliştirme Vakfının destekleriyle İstanbulda Teknopark kurmak için yoğun bir çalışma içerisindeyiz.

Eğitim-öğretim ve araştırma-geliştirmenin yanında Üniversitelerin bir görevinin de bulunduğu toplumun sorunlarıyla ilgilenmek ve önünü açmak olduğunu düşünmekteyiz. Bundan dolayı bölgemizin temel ürünü olan çay konusunu birinci öncelikli araştırma alanı olarak belirledik. Çay ve organik gübre konusunda ÇAYKUR, Ticaret Borsası ve Ziraat Odası ile birlikte yoğun bir çalışma içindeyiz. Rize’nin tarihi ile halk edebiyatını kitaplaştırıyoruz. Ülkemizin en zengin su ürünleri müzesini Üniversitemizde kurduk. Rize mandalinasını tescil çalışmalarımız ile Rize ili çiçekli bitkiler polen atlasını hazırlama çalışmalarımız devam etmektedir.

Saygıdeğer Davetliler,

Bütün bunları yaparken tek bir derdimiz ve idealimiz vardı. Dünya beşten büyüktür diyen mazlumların ve mağdurların umudu Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ismini taşıyan Üniversitemizi gerek eğitim öğretim kalitesi, gerek araştırma geliştirme alt yapısı açısından yurt içinde ve yurt dışında isminden söz ettiren nitelikli bir Üniversite haline getirmektir. Bunu belli bir oranda başardığımızı düşünüyorum. Çünkü Ortadoğu Teknik Üniversitesinin yapmış olduğu değerlendirmeye göre üniversitemiz 2017 yılı itibariyle akademik başarı ve performans açısından; 2000 yılından sonra kurulmuş olan 77 Üniversite arasında 7. Sıraya; 102 Devlet Üniversitesi arasında 43. Sıraya ve Devlet ve Vakıf dahil tüm üniversiteler arasında da 50. Sıraya yükselmiş durumdadır. Ayrıca Üniversitemiz 2017 yılında akademik başarı ve performans açısından dünyadaki tüm üniversiteler arasında ilk 2000 üniversite arasına girmeyi başararak yüzde onluk dilimde yer almıştır.

Bu noktada şunu da ifade etmeliyim ki, bu güne kadar daha ziyade Üniversitemizin eğitim-öğretim ve araştırma-geliştirme altyapısını geliştirmeye ağırlık verdik. Birkaç eksik olmakla birlikte Cumhurbaşkanımızın, Vakfımızın ve siyasilerimizin destekleriyle altyapı ihtiyaçlarımızı büyük oranda tamamlamış durumdayız. Artık bundan sonra ağırlığı eğitim-öğretim ve araştırma-geliştirmenin kalitesi ile programların akreditasyonuna vereceğiz. Üniversite olarak 2017 yılında Yükseköğretim Kalite Kurulunun dış değerlendirmesinden geçtik. İSO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi ile Avrupa Mükemmellik Ödülü almak için çalışacağız.

Değerli Konuklar

Biliyoruz ki ne üniversitemizin nede ülkemizin boşa harcayacağı zamanı yoktur. Her atılan adım bir boşluğu doldurmalı her söz hayırsa söylenmelidir. Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz düsturuyla önce üniversitemiz, ülkemiz ve tüm dünyadaki gönül coğrafyamıza sunacak bir değer üretmek zorundayız. Mırıldandığımız şarkılarımız, okuduğumuz kitaplarımız, yediğimiz yemeklerimizden giydiğimiz kıyafetlerimize kadar kendi kültür ve medeniyet dünyamızın zenginliklerini yeniden hayatımızın bir parçası yapmak ve insanlık için son kale olduğumuzun bilincinde olmak durumundayız. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi olarak şanlı tarihimizden aldığımız güç ile bu koşuda sonunu kadar var olduğumuzu ifade etmeden geçemeyeceğim. Yeniden dirilişin ateşi yine bizim medeniyetimizin hiç sönmeyen ateşinin üzerindeki küllerin savrulmasıyla ortaya çıkacaktır.

Biz Hazreti Mevlana’nın işaret ettiği gibi temel sabitemiz kendi medeniyetimiz olmak kaydıyla dünyanın tüm değerlerini kendi medeniyet süzgecimizden geçirerek insanlığa sunmaya aday bir üniversiteyiz.

En büyük zenginliğimiz olarak gördüğümüz gençlerimizi geleceğe nitelikli bir şekilde yetiştirmek için elimizden gelen gayreti göstereceğimizi ifade etmek isterim. Bir daha eğitim ve öğretimin cazibesini kullanarak zihinleri devşiren fetö benzeri terör örgütlerine fırsat vermemeliyiz. Gençlerimizi bu millete ve bu devlete hizmet edecek bilgi ve donanımla yetiştirmek için, bir daha 15 Temmuzların yaşanmaması için üniversitelere büyük bir görev düşmektedir. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi olarak biz bu bilinçle milli ve manevi değerlerine bağlı, tarihi ve kültürüyle barışık, ülkesini seven, milletine hizmet aşkıyla dolu bir şekilde geçlerimizi medeniyetimizle yoğurmayı kendine hedef edinmiş bir üniversite olarak 41 ülkeyle de bu değerlerimizi paylaşmaktan gurur duyuyoruz.

Bu duygu ve düşüncelerle sözlerimi tamamlarken 2017 yılı içerisinde Doktor Öğretim Üyesi, Doçent ve Profesör olan Öğretim Üyelerimiz ile yapmış oldukları çalışmalar neticesinde Akademik Teşvikten 100 tam puan alan öğretim elemanlarımızı ve patent almaya hak kazanmış öğretim üyemizi tebrik ediyor;

Üniversitemizin kuruluşunda ve bu günlere gelmesinde büyük katkı ve destekleri olan başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’a; Meclis Başkanımız Sayın İsmail KAHRAMAN’a; İlimizin bakan ve milletvekillerine; her sıkıştığımızda yanımızda olan Üniversitemizden maddi ve manevi desteklerini esirgemeyen Üniversitemiz Geliştirme Vakfının Başkanı ve Üyeleri ile hayırseverlerimize; başta Sayın Valimiz ve Belediye Başkanımız olmak üzere ilimizdeki kurumların yöneticileri ile STK'lara ve biraz önce konuşmamda ifade ettiğim başarılarda asıl söz sahibi olan, gece gündüz demeden özverili olarak çalışan Üniversitemizin Akademik ve İdari Personeline; öğrencilerimize ve davetimize icabet ederek mutluluğumuzu paylaşan siz saygıdeğer konuklara ayrı ayrı teşekkür ediyor şükranlarımı sunuyorum'açıklamalarında bulundu..


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı