Pazarlı Bilim Uzmanının “URDUCA (Hintçe) ÖĞREN “Kitabı Yayımlandı

Pazarlı Bilim uzmanının “URDUCA (Hintçe) ÖĞREN “Kitabı Yayımlandı

EĞİTİM 6.04.2021 13:24:20 298 1
Pazarlı Bilim Uzmanının “URDUCA (Hintçe) ÖĞREN “Kitabı Yayımlandı

PAZAR-Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsünde Yüksek Lisans Eğitimini Yaptıktan sonra, Doğu dillerinden Urduca Gramer çevirisi yaparak tezini yatamamlayan, Yüksek Lisans tezini de Pakistan’ın meşhur şairlerinden Mirza Muhammed Rafi Sevda’nın hayatını kaleme alarak yayın hayatına ilk eseri ile merhaba diyen, Pazarlı Bilim Uzmanı Orhan Albaş, büyük emekler sarfederek yayıma sunduğu, “URDUCA(Hintçe) ÖĞREN” eseri ilgi odağı oldu.

Türkiye’de sadece Ankara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi’nde Urdu Dili ve Edebiyatı bölümleri ile Urduca eğitim verilmektedir.

Bu Kitap, bu dili öğrenmek isteyenlere bir kaynak olacağı gibi, üniversitede de bu bölümü okuyanlar da üniversitede dört yılda görecekleri gramer bilgisine bu kitapta erişim olanağını yakalayacaklardır ifadelerini kullanan Pazarlı Yazar Orhan Albaş, “Geçmiş yıllarda Urduca yardımcı kaynaklar bulmak imkânsızken son yıllarda bu dil üzerine çeşitli kaynaklar bulunabilmektedir. Gerek lisans, gerek yüksek lisans ve gerekse Pakistan İslamabad’da Urdu dili eğitiminde büyük emekleri olan başta ebediyete intikal eden hocalarıma Allahtan rahmet, hayatta olanlara da sağlıklı ömürler dilerim” dedi.

Blim Uzmanı ORHAN ALBAŞ'ın ÖZ GEÇMİŞİ

Lisan eğitimini Ankara Üniversitesi, Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi, Urdu Dili ve Edebiyatı bölümünden lisans eğitimini tamamladı. Lisan eğitimini döneminde Pakistan hükümeti bursuyla Pakistan’ın başkenti İslamabad’da İnstitute of Modern Languages dipartmanında dil eğitimini başarıyla tamamlayarak Diploma of Urdu elde etti. Ülkeye döndükten sonra lisans eğitimini başarıyla tamamladı. Ardından Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde yüksek lisans eğitimini tamamladı. Üniversite eğitimi döneminde İngilizce’nin yanı sıra Doğu Dillerinden Arapça, Farsça, Sanskritçe ve Osmanlıca eğitimini alma fırsatı buldu. Lisans döneminde Urduca Dilbilgisi çevirisi yaparak tezini tamamladı. Yüksek lisans döneminde Pakistan’ın meşhur şairi Mirza Muhammed Rafi Sauda’nın hayatını kaleme aldı.

Türkiye’de özellikle Hint filmlerine olan aşırı ilgiden bu dili öğrenmek isteyenlerin sayısı her geçen gün artış göstermektedir. Çeşitli sosyal medyada guruplar oluşturan kişiler hocamıza ulaşarak online kurs talep etmişler ve bu taleplerini geri çevirmeyerek onlara online kurs vermiştir. İlgilenen öğrencilere tekrar kurs vermeyi düşünmekte olup hazırladığı bu kitabın bu alanda bir eksikliği gidereceğine inanmaktadır.


Anahtar Kelimeler:
Roza
6.04.2021 23:40:43
Cok başarılı takdir ederim can hocam emeginize sağlık dilerim tum ilgilenen benim gibi hint hayranlarına faydali bir eser siddetle tavsiye ederim ❤

1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI