Karaman,2019 Yılını Değerlendirdi: İyi Yoldayız

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN, 2019 yılını değerlendirme anlamında yaptığı yazılı açıklamada Üniversite olarak 2019 yılında akademik, sosyal, kültürel, sportif ve fiziki gelişim alanlar?

EĞİTİM 31.01.2020 13:20:25 36 0
Karaman,2019 Yılını Değerlendirdi: İyi Yoldayız

Karaman, yeni yılı yazılı bir basın açıklamasıyla kutladı. “İki günü birbirine eşit olan zarardadır…” ilkesinden hareketle, bir önceki günle bugün arasında anlamlı bir fark oluşturmaya gayret ettiklerini ve 2019 yılını 2018 yılına göre daha iyi bir noktada kapattıklarını belirten Karaman, “Allah’ın izni ile hedefimiz her geçen gün Üniversitemizin niteliğini artırarak 2020 yılını 2019’a kıyasla çok daha iyi bir noktada tamamlamak olacak” dedi. 2019 yılında RTEÜ’nin, akademik başarılarda, kendisi ile aynı dönemde kurulan üniversiteler içinde ilk üçte yer aldığını, açtıkları yeni bölüm ve programlarla eğitim kalitesinin daha da yükseldiğini, bilimsel ve sportif başarılarla şehrin göğsünü kabarttığını söyleyen Karaman, “başta Güneysu Adacami Mahallesinde yer alan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Güneysu Konakları olmak üzere birçok eserin açılışı, bütün birimlerimizle Türk Standartları Enstitüsü’nden ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi alınması, ihtisaslaşmaya dair projelerin ortaya çıkmaya başlaması, şehirle entegre işlerin yapılması, Rize özelinde yapılan çalışmaların nitelik ve nicelik bakımından artması, akademisyenlerimizin ve öğrencilerimizin çeşitli alanlardaki dereceleri… 2019 yılında RTEÜ, tüm bu alanlarda elde ettiği başarılarla ön plana çıkmış ve henüz 14 yaşında olmasına rağmen gösterdiği üst düzey performansla dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır. Özellikle her geçen yıl akademik performans ve başarımızın yükselmesi, 2000 yılından sonra kurulmuş olan 95 üniversite arasında 11. sırada ve ülkemizdeki vakıf ve devlet dahil tüm üniversiteler arasında da 57. sırada olmamız ile 2019 yılında bölüm ve programlarımızın tercih edilirlik oranı ile taban puanlarının yükselmesi bizlerin motivasyonunu arttırmış ve gayretlerimizin bir karşılığı olarak bizleri memnun etmiştir. Yaptığımız çalışmalar ve geldiğimiz durum da göstermektedir ki; Üniversite olarak iyi yoldayız” dedi. Başarının, üst yöneticinin tek başına elde ettiği bir değer olmadığını her fırsatta dile getirdiklerini belirten Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü, “Üniversite olarak biz, temizlik elemanından güvenlik görevlisine, memurundan Daire Başkanı ve Genel Sekreterine, Araştırma Görevlisinden Dekanına ve Rektörüne varıncaya kadar büyük bir aileyiz ve burada yapılan her güzel çalışma, her kademede çalışan mesai arkadaşlarımın sabrı, özverisi ve gayretlerinin bir yansımasıdır. Başarı hepimizindir. 2019 yılını huzurlu ve verimli şekilde geçirmemize destek olan, bunun için emek veren tüm çalışma arkadaşlarıma yürekten teşekkür ediyorum” dedi.

Rektör KARAMAN, imkânlar ölçüsünde Rize ve RTEÜ’ni geliştirme ve Cumhurbaşkanımıza yaraşır bir Üniversite haline getirme adına çalışmaların süreceğini belirttiği açıklamasını şu şekilde tamamladı: “İnşallah 2020 yılını da kapsayan yeni dönemimizde, enerjimizin büyük bir kısmını eğitim öğretim ile araştırma-geliştirmede kalitenin artmasını sağlayacak ve iç derinliğimizi arttıracak rafine işlere harcayacağız. Bölgesel kalkınma odaklı misyon farklılaşması ve ihtisaslaşma projesinde somut adımlar 

atacağız. Bölgemizin ve ilimizin en önemli ticari ürünü olan çay konusunda KAMAG 1007 projemiz çerçevesinde bölgeye ve ülkeye katma değeri olacak işler yapacağız. Bölüm ve programlarımızın akreditasyonu ve uluslararasılaşma anlamında bir önceki yıla göre büyük mesafe kat edeceğiz. Sonuç itibariyle, bugünden daha iyi bir noktada olmak adına ödevlerimizi büyük bir ciddiyet içerisinde yerine getireceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle 2020 yılının tüm ülkemize, şehrimize, Üniversitemize ve milletimize esenlik ve bereket getirmesini diliyoruz.”

- 2019 Yılında Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ)’nde Yaşanan Bazı Gelişmeler –

* Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın katılımlarıyla, içerisinde sosyal ve spor alanları ile 384 adet konutun da yer aldığı Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Güneysu Konakları, Tıp Fakültesi Klinik Simülasyon Eğitim Merkezi, Ardeşen Turizm Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Ali Hazar Karaahmetoğlu Camii’nin açılışı yapıldı.

* RTEÜ 2019-2020 Akademik Yılı Açılış Töreni TBMM Başkanı Sayın Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP’un katılımıyla gerçekleşti.

* RTEÜ, tüm birimlerinde TS EN ISO 9001: 2015 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi aldı. Bu başarı ile RTEÜ, Ülkemizdeki 207 Üniversite arasında bütün birimleriyle Kalite Yönetim Sistemi Belgesi alma başarısını gösteren 20 üniversiteden birisi oldu.

* RTEÜ, ODTÜ URAP verilerine göre, akademik performans ve başarı açısından dünyanın en iyi ilk 2 bin 500 üniversitesi arasına girme başarısı gösterdi. Sıralamada 2.113 sırada yer aldı.

* RTEÜ, URAP verilerine göre, akademik performans ve başarı açısından; 2000 yılından sonra kurulan 95 üniversite arasında 11. sırada, ülkemizdeki 207 üniversite arasında ise 57. sırada yer aldı.

* RTEÜ, 2018 yılında Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından en çok projesi onaylanan 28. Üniversite oldu. 2015-2018 yılları arasını kapsayan 3 yıllık ortalamada ise TÜBİTAK’tan en çok proje alan 30. Üniversite olma başarısını gösterdi.

* RTEÜ ile Türk-Alman Üniversitesi’nin ortak TEKNOKENT kurması ile ilgili karar Cumhurbaşkanımız tarafından onaylanarak Resmi Gazete’de yayımlandı. Teknokentin kurulumu konusunda protokol imzalanarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na gönderildi ve kurucu şirket kuruldu.

* Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Haydar KÜÇÜK ve Dr. Öğr. Üyesi Alİ Paşa HEKİMOĞLU’nun geliştirdikleri “İçten Yanmalı Motorlu Araçlarda Hararet Önleyici Sistem” Türk Patent Enstitüsü’nden patent aldı.

* Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri Doğan Başaran ile Büşra Karanfil’in geliştirdiği “Radar Senaryo Planlama Simülatörü” projesi TEKNOFEST’te Uzay ve Havacılık kategorisinde üçüncü oldu.

* Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Erdem Cüce, Bilim Kahramanları Derneği tarafından 2018 yılı bilim insanı ödülüne layık görüldü.

* RTEÜ Kütüphanesi’ndeki basılı kitap sayısı 150.000’e ulaştı.

* RTEÜ’nin Öğretim Üyesi sayısı 463’den 492’ye, Öğretim Elemanı sayısı ise 1085’ten 1175’e yükseldi.

* RTEÜ’inde 2019 yılında, 39 Öğretim Elemanı Dr. Öğretim Üyesi, 51 Öğretim Elemanı Doçent ve 21 Öğretim Elemanı da Profesör kadrosuna atandı.

* RTEÜ’nin, 2019 Yükseköğretim Kurumları Sınavı sonuçlarına göre, tercih edilirlik oranı ile taban puanları yükseldi. Üniversitemizin yerleşme oranı % 94’e çıktı.

* RTEÜ’ne 2019-2020 Akademik Yılında, YKS, DGS, özel yetenek sınavı, uluslararası öğrenciler ile lisans tamamlama ve lisansüstü öğrenciler dahil 5.111 yeni öğrenci kaydoldu.

* RTEÜ’nden 2018-2019 akademik yılında 3.402 öğrenci mezun oldu.

* RTEÜ; 7 Ön Lisans, 4 Lisans, 7 Yüksek Lisans ve 4 Doktora Programı olmak üzere toplamda 22 yeni program açtı.

* RTEÜ’nin prestij fakültelerinden biri olan Hukuk Fakültesi 2019-2020 akademik yılında ilk öğrencilerini aldı. Hukuk Fakültesi 80 öğrenci ile eğitime başladı.

* Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü, Ardeşen Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ile Eğitim Fakültesi Resim-İş Eğitimi Programı ilk öğrencilerini aldı.

* Eğitim Fakültesi Ek Binası; Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi; Merkez Kampüs Camii ile sahil dolgusu yol geçişi ihale edilerek inşaat çalışmalarına başlandı.

* RTEÜ Tıp Fakültesi 55 farklı Tıp Fakültesinden öğrencilerin katıldığı “Obezitesiz Tıp” üst başlıklı “V. Ulusal Tıp Öğrenci Kongresi” düzenledi.

* RTEÜ Diş Hekimliği Fakültesi, 11-12 Ekim tarihleri arasında, farklı Diş Hekimliği Fakültelerinden yaklaşık 500 öğrencinin katılımıyla I. Ulusal Öğrenci Kongresi düzenledi.

* RTEÜ Kariyer ve Kişisel Gelişim Topluluğu tarafından 13-14 Mart 2019 tarihleri arasında “IV. Kaçkar Girişimcilik ve İnovasyon Zirvesi” düzenlendi.

* RTEÜ tarafından 2-4 Mayıs tarihleri arasında “I. Uluslararası Adalet Kongresi” gerçekleştirildi. Kongrede 87 yurt içinden ve 9 yurt dışından olmak üzere 96 bildiri sunuldu.

* RTEÜ Eğitim Fakültesi “21. Yüzyılda Öğretmen Eğitimi Politikaları: Kanıt, Araştırma ve Praksis” üst başlıklı “XII. Uluslararası Eğitim Araştırmaları Kongresi düzenledi.

* RTEÜ Su Ürünleri Fakültesi tarafından “Karadeniz Ekosisteminde Plastikler” konulu çalıştay gerçekleştirildi.

* RTEÜ Çay İhtisaslaşma Koordinatörlüğü, 17-18 Ekim tarihleri arasında, ülkemizde çay konusunda çalışma yapan tüm akademisyenler ile sektör temsilcilerinin katılımlarıyla Çay Çalıştayı düzenledi.

* RTEÜ İlahiyat Fakültesi “Metin Neşri Problemleri ve Çözüm Önerileri” konulu çalıştay düzenledi.

* TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan MANDAL, RTEÜ’nde öğretim elemanlarına; “Bilim, Teknoloji ve Yenilik Ekosisteminde Durum Değerlendirmesi ve TÜBİTAK Odaklı Yeni Süreçler” konulu, öğrencilere de “Kariyer Planlaması ve Başarı” konulu konferans verdi.

* RTEÜ ile Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nün birlikte yürüttüğü, ÇAYKUR'un da müşteri kurum olarak yer aldığı 'Çay Bitkisi Gen Havuzunun Oluşturulması ve Ticari Çay Çeşit Adaylarının Belirlenmesi” başlıklı TÜBİTAK KAMAG 1007 projesinin ilk altı aylık değerlendirme toplantısı yapıldı.

* Yükseköğretim Yürütme Kurulu Üyesi ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeliha KOÇAK TUFAN, Tıp Fakültesi’nde 2019-2020 Akademik Yılı Açılış Dersi verdi.

* RTEÜ tarafından hazırlanan ve Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından desteklenen ​“Charter​ ​of Common Refugee Strategies (CORES)” isimli proje​nin açılış toplantısı yapıldı.

* RTEÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali AKDOĞAN, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından Ordu Üniversitesi Rektörlüğüne atandı.

* RTEÜ ile Türkiye’nin yerli ve milli hava platformu ihtiyacını karşılamak için faaliyet gösteren Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ/TAI) arasında “Stajyer Mühendislik Programı” protokolü imzalandı.

* RTEÜ ile Milli Eğitim Müdürlüğü arasında, Rize ilindeki Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Proje İmam Hatip Liseleri ve Proje Meslek Liselerindeki eğitimin niteliğinin artırılması amacıyla “Eğitimde İş Birliği Protokolü” imzalandı.

* RTEÜ Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Faruk URSAVAŞ, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumuna (TÜBİTAK) Bilim İnsanı Destek Programı Başkanı (BİDEB) olarak atandı.

* RTEÜ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğrencisi İbrahim Tığcı, Avrupa U-23 Güreş Şampiyonası’nda 97 kiloda Avrupa üçüncüsü oldu.

* RTEÜ Erkek Hentbol Takımı Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından Nevşehir’de düzenlenen 2. Lig Üniversitelerarası Hentbol Şampiyonası’nda ikinci oldu.

* Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından Artvin’de düzenlenen müsabakalarda RTEÜ Bayan Voleybol Takımı grubunda birinci, Erkek Voleybol Takımı ise ikinci oldu.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI