Dünden Bugüne Batı Trakya Müslümanları ve Sorunları

Dünden Bugüne Batı Trakya Müslümanları ve Sorunları

EĞİTİM 1.03.2019 14:40:22 25 0
Dünden Bugüne Batı Trakya Müslümanları ve Sorunları

RTEÜ Üniversitesi tarafından düzenlenen “Dünden Bugüne Batı Trakya Müslümanları ve Sorunları” konulu panel İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Panele konuşmacı olarak İskeçe Müftüsü Ahmet METE ve İskeçe Müftü Yardımcısı Ahmet HRALOĞLU katıldı.

Üniversitenin İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nebi GÜMÜŞ’ün moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde ilk olarak İskeçe Müftü Yardımcısı Ahmet HRALOĞLU konuşma yaptı.

HRALOĞLU, Batı Trakya’nın tarihi süreci ve Müslüman Türk azınlığın Batı Trakya’daki konumunu anlattı.

Batı Trakya’nın stratejik konumu ve verimli topraklarından dolayı yüzyıllar boyunca birçok kavime ev sahipliği yaptığını ifade eden HRALOĞLU, “En fazla savaşların yapıldığı ve bugüne kadar en fazla el değiştiren Batı Trakya’da 150 bin Müslüman Türk azınlık yaşamaktadır.” dedi.

Tarihi süreç içerisinde Türklerin azınlık konumuna düşerek Batı Trakya’da birçok sıkıntı çektiğinin altını çizen HRALOĞLU, sözleşme ve anlaşmalardan kaynaklanan haklarının geri verilmesini istediğini söyledi ve konuşmasını tamamladı.

İskeçe Müftüsü Ahmet METE ise konuşmasında, Batı Trakya’da müftülük kurumu, Türklerin Batı Trakya’da yaşadıkları kimlik sorunu, eğitim sorunu ve mütekabiliyet esasına göre azınlık Türklere verilmesi gereken haklardan bahsetti.

METE, 12 yıldır Batı Trakya’da hizmet verdiklerini belirterek, “ Biz haklarımızın verilmesi için çaba gösteriyoruz ancak mütekabiliyet esasına göre sahip olduğumuz haklarımızı Yunanistan bize vermiyor. Bugün Türkiye’de Rum vakıfları, hastaneleri, okulları var ancak Yunanistan bizim bu haklarımızı kullanmamıza izin vermiyor.” dedi.

Batı Trakya'da sorunların çok olduğuna ancak başlıca sorunun 'kimlik sorunu' olduğuna dikkat çeken METE, “Batı Trakya'da bizler Türk olarak kabul edilmiyoruz. Bizlere yıllardır böl, parçala, yut politikaları ile önce dilimizi sonra da dinimizi kaybettirmeye çalışıyorlar.” diye konuştu.

METE, eğitimin bir toplumu ayakta tutan omurga olduğunu ifade ederek, “Azınlık çocuklarını Yunan okullarına göndermek üzerine kurgulanan bir politika sürdürülüyor. Öğrencilere Yunan dili üzerinden Türkçe öğretiliyor. Türkiye’den eğitimcilerin gelip ders vermesi gerekirken Yunanistan buna müsaade etmiyor ve verilen eğitim yetersiz, seviyesiz hale geliyor.” dedi.

Türkün sıkıntısının her yerde büyük olduğunu belirten METE, “ Ancak ne olursa olsun Türk olmanın ve Osmanlı’nın onuru bize yeter de artar.” diyerek konuşmasını tamamladı.

Programın sonunda, günün anısına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali BİLGİN tarafından İskeçe Müftüsü Ahmet METE’ye, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet İshak DEMİR tarafından İskeçe Müftü Yardımcısı Ahmet HRALOĞLU’na Üniversitemiz şilti ve hediye takdim edildi.

Programa, İdare Mahkemesi Başkanı Ali Hamza ŞAHİN, İyidere Belediye Başkanı Ahmet METE, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Ali BİLGİN ile Prof. Dr. Ahmet İshak DEMİR, İl Müftüsü İsmail YALÇIN, dekanlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI