Doğu Karadeniz'de Üniversitelerin öğrenci sıralamasındaki yerleri

2018-2019 Eğitim-Öğretim yılının başlaması ile birlikte üniversitelerde de eğitim-öğretim başladı

EĞİTİM 27.09.2018 12:55:22 102 0
Doğu Karadeniz

2018-2019 Eğitim-Öğretim yılının başlaması ile birlikte üniversitelerde de eğitim-öğretim başladı

Hayati Akbaş

ARTVİN-2018-2019 Eğitim-Öğretim yılının başlaması ile birlikte üniversitelerde de eğitim-öğretim başladı. Eğitim-öğretimin başlaması ile birlikte üniversite öğrencilerin barınma sorunları gündeme gelirken, ilimizde de Artvin Çoruh Üniversitesi’nde yeni bölümlerin açılması ve bu bölümlere öğrencilerin alınması ile birlikte barınma sorunu yaşandı. Artvin Valiliği’nin öncülüğünde başlatılan bir çalışma ile birlikte devlet misafirhanelerinde öğrencilere barınma imkanı tanınması ile birlikte soruna geçici bir çözüm bulunurken, yurt sorunu nedeniyle eleştirilen Artvin Çoruh Üniversitesi’nin öğrenci sayısı bakımından Türkiye’de 81 il içerisinde son onda yer alması yeni bölümlerin açılmasının doğru bir karar olduğunu gözler önüne serdi. Artvin ilinde bir tek üniversite bulunurken üniversitemizdeki öğrenci sayısının da on bininin altında olduğu biliniyor. Yeni bölümlerin açılması ve bu yıl bu bölümlere yeni öğrencilerin alınmasına rağmen halen 9 Bin 700 civarında üniversite öğrencisi Artvin’de üniversiteye kayıtlı olarak gözükürken, bu veriler ile ilimiz 81 il arasında son onda yer aldı. 2007 yılında üniversitelere kavuşan illerin bazılarından da geriye düşen ilimizin son onda yer alması yeni bölümlerin açılabilme şansı varken açılmasını haklı kılar bir durum oldu.

En Çok Üniversite Öğrencisi İstanbul’da Bulunuyor

Yüksek Öğretim Kurumu verilerine göre Türkiye’de en çok üniversite öğrencisi bulunan il ülkemizin en kalabalık ili olan İstanbul. İstanbul’da üniversite öğrenimi gören öğrenci sayısı 300 Binin üzerinde bulunurken, bu ili 250 bin civarında üniversite öğrencisi ile Ankara takip ediyor. 150 Bin civarındaki öğrenci sayısı ile İzmir 3’üncü sırada yer alan il olurken, dördüncü il ise 135 bin civarındaki öğrenci sayısı ile Konya ilimiz.

Doğu Karadeniz’de en çok öğrenci sayısına sahip il Trabzon

Karadeniz Bölgesi’nde en çok öğrenci sayısına sahip bulunan il Trabzon ili. İki devlet bir özel üniversitesi bulunan Trabzon’da öğrenci sayısı 55 bin civarında olurken, bu öğrenci sayısı ile Trabzon ile Türkiye’de 15’inci sırada yer alıyor. 30 bin öğrenci sayısı ile Giresun listede 40’ıncı sırada yer alırken, 20 bin öğrenci ile Ordu listede 50’inci sırada yer alabildi. 19 Bin öğrenci sayısı ile Rize ili 52’inci olurken, Bayburt ili ise 11 Bin öğrenci sayısı ile 70’inci sırada kendisine yer bulabildi. Gümüşhane ilinde 18 Bin üniversite eğitimi görürken bu ilimizin sıralamadaki yeri ise 56’ıncı oldu.

Artvin’de 9 Bin 700 Civarında Üniversite Öğrencisi Bulunuyor

Artvin ise tek üniversite bulunurken Artvin Çoruh Üniversitesi’nin öğrenci sayısı ise 9 Bin 700 civarında olduğu listede belirtiliyor. Aktif öğrenci sayısının 7 Bine yakın olduğu belirtilen ilimiz bu rakam ile birlikte listede kendisine ancak 72’inci sırada yer bulabildi. Artvin ili listede Kilis, Mardin, Bitlis, Muş, Iğdır, Tunceli, Ardahan, Şırnak ve Hakkari illerini geçebildi. 2007 yılında açılan Artvin Çoruh Üniversitesi’nin bu öğrenci rakamları ile listede oldukça gerilerde olmasının yanı sıra illerin Merkez ilçelerde eğitim gören öğrenci sıralamasında ise ilimiz son 4 il arasında yer alabildi.

Bu verilerde son günlerde yeni bölümler açarak öğrenci alımları yapan Artvin Çoruh Üniversitesi’nin eleştirilmesinin haksız olduğu gerçeğini ortaya çıkarıyor. Artvin Çoruh Üniversitesi’nin açıldığı 2007 yılında kurulan ve de bu yıldan sonra kurulan üniversitelerin öğrenci sayılarının ilimizdeki üniversiteden daha fazla nüfusa sahip olması ilimizin üniversitesine daha çok bölüm açılması gerçeğini gün yüzüne çıkarıyor. Artvin Çoruh Üniversitesi’nde yeni bölümler açma çalışmaları bir yandan sürerken, yeni yurtlar kurulması çalışmalarına da hız verilerek gelecekte rakamların 20 Binlere çıkması için hazırlıklar yapılıyor. Artvin Çoruh Üniversitesi’nin öğrenci sayısındaki artış ilin büyümesine ve gelişmesine de neden olurken, Artvin’in üniversite öğrenci sayısı bakımından biran evvel daha üst basamaklara ve rakamlara çıkması ümit ediliyor.


Anahtar Kelimeler:
1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı