DASK Depreme Dayanıklı Tasarım Yarışması’nda RTEÜ Üniversitesi Takımı 5. Oldu

DASK Depreme Dayanıklı Tasarım Yarışması’nda RTEÜ Üniversitesi Takımı 5. Oldu

EĞİTİM 27.04.2019 14:49:52 31 0
DASK Depreme Dayanıklı Tasarım Yarışması’nda RTEÜ Üniversitesi Takımı 5. Oldu

Doğal Afet Sigortalar Kurumu tarafından 5.si düzenlenen ve inşaat mühendisliği lisans düzeyinde en kapsamlı yarışma niteliği taşıyan DASK Depreme Dayanıklı Tasarım Yarışması’nda Üniversite takımı Bahçe Kule Süit Otel projesi ile 5. oldu.

Basın Yayın Enformasyon Müdürlüğünden yapılan açıklamalarda “7-9 Nisan 2019 tarihlerinde İstanbul Cumhurbaşkanlığı Osmanlı Arşivlerinde gerçekleştirilen yarışmaya tüm üniversiteler davet edildi. Proje hazırlayan 84 üniversite arasından, ilk önce üniversitenin kendi içinde çıkardığı projeler arasından en iyi olanının yarışma kurulu tarafından belirlendiği organizasyonda 24 üniversite finale katılmaya hak kazandı. Üniversitenin Tomurcuk Ön Kuluçka Merkezi’nde hazırlanan projenin Danışmanlığını Dr. Öğr. Üyesi ALİ GÜRBÜZ yaptı. Projede görev alan öğrenciler Muhammet Taha NAZİOĞLU, Harun KEŞEN, Murat YALÇINKAYA, Hızır ERDOĞAN ve Ömer Faruk KARAÇAL’dan oluşan Üniversite takımı Bahçe Kule Süit Otel projesi ile yarışmada beşinciliği elde etti.

2003’ten beri ABD’de Deprem Mühendisliği Araştırma Enstitüsü’nün (EERI) Öğrenci Liderlik Konseyi (SLC) tarafından düzenlenen Sismik Tasarım Yarışması’nın (Seismic Design Competition) Türkiye versiyonu olan DASK Depreme Dayanıklı Tasarım Yarışmasının amacı, 20-30 katlar arasında otel binası tasarlamak, mimari ve statik projeleri hazırlamak, yapının dinamik analizini gerçekleştirmek, tasarlanan yapının taşıyıcı sistemini ölçekli şekilde balsa ağacından üretilen çıtalarla maket haline dönüştürmek, literatürde özellikleri bulunmayan (doğal malzeme olduğu için her parçası farklı özellik gösterir) balsa çıtalarının malzeme özelliklerini tespit etmek, taşıyıcı sistemi balsa ağacı olan maketin statik analizlerini yapmak, yapının deplasman ve ivme değerlerini bulmak( Yarışmanın 2.gününde deprem sarsma masasında yapılan analizlerle deney ölçümleri karşılaştırılıyor), cephe tasarımını belirlemek, yapının cephe tasarımını yapmak ve yapının 3 boyutlu modelini oluşturmak.

Yarışma kapsamındaki belirlenen kurallara göre tasarlanan ölçekli bina maketleri bir seri sarsma masası testlerine tâbi tutularak deprem performansları deneysel bir şekilde belirlendi.

Ekonomik ve estetik faktörlerin de önemli kriterler olarak belirlendiği yarışmada, yapının deprem performansının seviyesi (hissedilen sarsıntı seviyesinin ve yapısal hasarın azlığı); ekonomik puanlamada, maket binanın ağırlığı (malzeme miktarı) ve toplam kat alanı; estetik puanlamada ise yapı mimarisi ve pazarlama potansiyeli (poster ve sunum) gibi kriterler göz önünde bulunduruldu. Yapının arsa maliyeti, inşa maliyeti, olası depremlerde oluşacak hasarların maliyeti, yapının geliri vb. gelir gider durumları incelenerek, yapı ömrü boyunca en çok kâr eden yapılar sıralandı dedi.

“Üniversite olarak Öğretim Üyemizi ve öğrencilerimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz”.denildi.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI