Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü, 2015 yılı yaş çay sezonu başta olmak üzere, 2015 yılında gerçekleştirmiş olduğu yurt içi ve yurt dışı tüm faaliyetlerinde yeni ekonomik rekorlar kırmayı başardı.
Çaykur artık, Türk ekonomisinin önemli bir markası ve Türk ekonomisine çok önemli katma değer katan dev bir sanayi kurtuluşu olarak, her yıl büyüdükçe, büyümektedir.
Binlerce çalışanıyla, milyonlarca üreticisiyle, geçmiş yılların aksine son birkaç yıldır, Çaykur YK Başkanı ve Genel Müdürü Sn. İmdat Sütlüoğlu’nun uygulamaya koymuş olduğu randevulu yaş çay satışı uygulamasıyla, geçmişte her yıl yaş çay satmakta yaşanan kargaşa ve huzursuzluğa son verilmiş olundu. Yine ikinci bir devrin niteliğinde sayılan, çay alım yeri otomasyon sistemi ile üreticilerle, ÇAYKUR arasında sağlam bir güvenirlik sistemi hayata geçirilmeye başlandı. Kademe, kademe devreye alınan sistemle alım yerlerinde suiistimallerin önüne geçilerek, üreticilerin adaletli, güvenli bir şekilde çay vermelerinin sağlanmasına başlandı. Eksperlerin alım yerinde olduğu saatler dahil takip edilerek, verimliliğin artırılmasının hedeflendiği bu sistem yaş çay alımı yapılan tüm bölgelerde hayata geçince üreticiler huzur ve refaha kavuşacaklardır. ÇAYKUR’da 2015 yılında başlatılan çok önemli bir başka yenilikte, ÇAY-AL sistemiyle, bütün fabrikaları ve çay alım yerlerinin kontrolüne başlanmış olundu. Tüm fabrikalarda gelen yaş çayları anında görüyor, eshafına uygun olabilmesi için yakın çekimlerde tahlillerini yaparak ve fotoğraflayarak belgeleniyor. Bu yepyeni yüzde, yüz teknoloji ile bütünleşmiş sistemlerin yenilenmesi ve devreye girmesiyle, hem yaş çayda, hem de kuru çay üretimlerinde kalitenin önemli oranda yükselmesine etkiler sağlamaktadır.
Gelelim, ÇAYKUR’un bu yılkı yeni rekorlarına. ÇAYKUR bu yıl 2014 yılı yaş çay rakamından 53 bin 233 ton daha fazla bir yaş çay yaprağı satın alarak, Çaykur tarihinde ilk defa en yüksek seviyede yaş çay alımını gerçekleştirmiş oldu. Geçmiş yılların yaş çay alımında bu yıl en büyük rekorunu kıran ÇAYKUR, 681 bin 643 ton yaş çaydan, 130 bin 500 ton kuru çay elde ederek, kuru çay imalatında da bütün yılların en yüksek rakamını elde etmiş oldu.
Her yıl üreticilerin lehine yaşanan bu yeni uygulama ve değişimlerde, günlük 6 bin ton olan yaş çay işleme kapasitesi de bu yıl ilk kez, Çaykur tarihinde rekor bir rakam olan 8 bin tona çıkmış oldu. Yine Çaykur geçmiş tarihinin aksine, üreticilerde satın almış olduğu, yaş çay bedellerini bir sonraki gelen ayın akabinde bir anda binlerce üreticinin hesaplarına aktarıyor. Burada ÇAYKUR’un piyasaya sunmuş olduğu yeni ürünlerini ve artık şöhreti sınırlarımızı aşmış, dünyanın birçok ülkesinde başta gençlerin tüketmiş olduğu didi ürünlerindeki rekor ve başarıları başka bir yazımda değerlendirmek istiyorum. Küresel bir marka olma yolunda her yıl hedeflerini yakalayan ve bu hedeflere yeni rekorlar katan, bu başarıların mimarı, Çaykur YK Başkanı ve Genel Müdürü Sn. İmdat Sütlüoğlu’nun gelecek sezon, teşekkülü ve üreticilerinin lehine gelişecek olan yeni başarılı proje çalışmalarına şimdi den hazır olalım.
 

ÇAYKUR HER YIL YENİ BİR REKOR KIRIYOR

Bayram Ali KAVALCI

14.12.2015 12:40:02

24