Çay İşletmeleri Genel Müdürlülüğü son bir kaç yıldır her alanda başlatılan önemli gelişim ve değişimler yaşamaktadır.
 Çaykur'un ülkemiz ve dünyanın onlarca ülkesinde, hem marka, hem de ürün yelpazesi çeşitliliği, bölgedeki yaş çay imalatının ve paketlemesinin yapıldığı fabrikalarda yenilenme ve değişik çalışmalarıyla da bu değişim büyüyor.
Yaş çay paralarının ürün satışlarının akabinde hemen ödenmelerinin yapılmasıyla, artık Karadeniz bölgesinde yaş çay tarımı yapan milyonlarca ailenin çayımızın geleceğine yönelik ümitli bakışlarını önemli oranda artırmıştır.
            Bizler toplum olarak maalesef başarıyı ödüllendirmeyi ve övmeyi çok da başaran bir millet değiliz. Olaylara ve gelişmeler daha çok sübjektif bakış açısından değerlendirmeler yapmakta, objektifliğimizi tam da ortaya koyamamaktayız.
Bunun nedenlerini yazmak çok zaman alır, konumuzu dağıtır. Bir kurumun ve o kuruluşun baş yönetimcisinin görevi süresince yapmış olduğu çalışmalarda ortaya koyduğu başarı ve eserlerin köşe yazarları veya haber muhabirleri tarafından kaleme alınarak tafsilatlı anlatılması, övgüye layık görülmesi başta bir kısım muhalif siyasetçiler, sendikalar vs. gibi kurum ve kuruluşlarca hep ideolojik ve kişisel sübjektiflikle değerlendirtmektedir.
Başarıları kamuoyu çoğunluğu tarafından kanıtlamış kurum, kuruluş ve kişilerin icraatlarını kalem aldığınızda sizleri çeşitli yaftalarla tanımlamaktadırlar. Bu konuda kısa bir hikâyecik yazmış olsam da, bu gibi tanımlamaları yapanlarla ne sözlü, ne de yazılı polemiğe girmemek en önemli adetlerimdendir. Çünkü benim düsturum, 'Niyet hayır, akıbet hayır.'dır
 
Sizlere kısa özet başlıklarla hatırlatacak olursam; Çaykur'un son bir kaç yıldır yakalamış olduğu yenilikçi, değişimci büyüme ve icraatlarla hayata geçirilen önemli projeler neticesinde, Çaykur maddi ve manevi alanda Türk ekonomisinin devleri arasında yerini sağlamlaştırmış oldu.
 Bu çalışmaları başlatan ve bu çalışmalardan geri adım atmayan, Çaykur YK Başkanı ve Genel Müdürü Sn. İmdat Sütlüoğlu'nun çalışkanlığı, yenilikçi, takipçi ve neticeci azmi ile başlayan hayat yolculuğunda, geçmişte devletteki teşvik yatırım uzmanlığı, çalışma müfettişliği, sendikal faaliyetleri, iş dünyasında ve özel sektörde en üst düzeyde yöneticilikleri, yerelde ve siyasetin en tepesinde bakanlık düzeyine kadar ulaşan siyasi kariyerleri sonucunda oluşan tecrübeleri, işe karar verme, işi takip etme ve işi bitirme cesaret ve uygulamaları kısa sayılacak zamanda bulunduğu görev ve konumlarda olumlu neticeler vermektedir.
 
            Kısa zamanda Rize'nin zor coğrafyasının her tarafına dağılmış olan ve neredeyse birçok ünitede teknolojik ömrünü tamamlamış olan yaş çay fabrikaları, Çaykur Genel Müdürü ve Çaykur YK. Başkanı Sn. İmdat Sütlüoğlu'nun aylardır fabrikalarda devam eden saha çalışmaları neticesinde, yardımcıları, daire başkanları, fabrikalardaki Müdürleri, mühendisleri vs. ilgili birimleriyle aylardır yapılan ortaklaşa çalışmalar neticesinde bir iki yıl içerisinde onlarca fabrikanın başta üretim kapasitesi, başka bir fabrikaya taşınarak birleştirilmesi, ömrünü tamamlamış onlarca makine ve teknolojilerinin yenilenmesi, yaş çay sezonu kampanyasına yetiştirilerek, hiç bir bölgede üreticiler mağdur edilmeden, bir iş kazasına meydan verilmeden, daha verimli, daha kaliteli hizmet verilmeye başlanmıştır.
 Bugün artık Çaykur'un birçok ilçesinde bulunan yaş çay fabrikaları yenilenerek kapasiteleri 200-300-400 bin ton çay imalatı yapar konuma gelmiştir. Bu fabrikalar yaş çay fabrikalarımızın ve çayımızın geleceği açısından kısa zamanda hayta geçirilmiş önemli yatırımlardır.
            Çaykur'un organik çay tarımında ortaya koymuş olduğu çalışmalar, çayımızın geleceğinin kurtuluşu bilinmelidir. Çünkü çayımızın tamamının organik olma kabiliyeti, Çaykur'un bu alanda geç kalmadan başlatmış olduğu çalışmalarla önemli mesafeler alınmıştır. Çaykur bölgemizdeki birçok alanı organik çay havzası haline getirmiş olup, buralarda yeni organik çay fabrikaları projeleri çalışmalarını başlatmıştır.
 Çaykur'un her geçen yıl çeşitlendirerek piyasalara sürmüş olduğu organik çay çeşitleri sadece ülkemizde değil, dünya fuarlarında ve onlarca dünya ülkesinde kabul görerek büyük bir beğeniyle tüketilmektedir.
Sayın Sütlüoğlu’nun talimatıyla, hem görsel görüntü olarak, hem de paketleme sanayi teknolojilerinde ömrünü tamamlamış olan İyidere deki Çaysan ismiyle bilinen fabrikayı bir yılı aşkın kısa bir zamanda yenileyerek, günümüzün teknolojilerine uygun paketleme imalatı yapacak konuma getirdi.
Yakın zamanda bu yeni çaysan ismi ile bilenen fabrika yeni yerinde, ağırlıklı olarak güneş ve deniz enerjisiyle üretime başlayacaktır.
 Bu farikanın bulunduğu yerde ise 60 bin metrekarelik kapalı alanda, Dünyanın en büyük paketleme çay fabrikası yanında, Rize ve ülke turizmine hizmet verecek olan 3 mini yeni çay fabrikasıyla çok yönlü ek tesisleriyle, çayımız ve Rize turizmine hizmet verecek sosyal, ticari, sanatsal çok sayıda ünitesiyle adeta ilimizin giriş noktasında şehrimizin ve çayımızın en güzel aynası olacaktır.
Projesi hazır ve bu dev tesis yakın tarihte ihale dilerek bir kaç yıl içerisinde hizmete açılacaktır.
            Sn. Sütlüoğlu, Şehrimizin doğu yakasında serbest bölge içerisinde Çaykur'a ait olan ve yıllardır sahilden şehrimizin görselliğini bozan, çevreyi sağlık açısından da tehdit eder duruma gelen onlarca boş hangarları kısa zamanda yenileyerek, Çaykur'un ve Rize'nin ekonomisine kazandırdı.
 Artık kuru çaylar fabrikalarda yanmayacak, rutubetli ve küflü ortamlarda depolanmayacak.
            Netice olarak, Organik tarımda ki yeni hamle ve yatımlarıyla, farklı fiyat uygulamalarıyla çayımızın değerini artıran, üreticilerimizin yıllardır yaş çay satmak için yaşadığı sıkıntıları randevulu sistemi hayata geçirterek çay satmada huzur ortamını sağlayan, üreticiye yönelik uygulamalarıyla özel sektörü bir nebze olsun hizaya getiren, sendikal olarak yıllardır devam kavgayı, çalışma barışına dönüştüren, bu yıl ilk defa alımına ve üretimine başlanan beyaz çayıyla, ruhsatsız çaylıkların ruhsata bağlanmasını, çay fabrikalarını Ortodoks kıvırma sistemiyle 100 bin tondan, 400 bin tona çıkarmasıyla genel kapasiteyi 6500 bin tondan, 7750 bin tonlara çıkarmasıyla, Çaykur'un artık Türkiye sınırlarını aşmış olan soğuk içecek çeşitleriyle bir dünya markası olma yolunda ilerleyen DİDİ' sı ile yeni kültür laboratuarlarıyla, güvenlikte, teknolojik hız yeniliklerinde ve sağlıkta fiber ve e-imza'ya geçen, binlerce pazarlama ağıyla, yeni onlarca meyve ve bitki çay çeşitleriyle, dünyanın değişik kıtalarında onlarca ülkeye yeni Çaykur bayilikleriyle, Sayın İmdat Sütlüoğlu, artık çayımızın geleceğine yön veren, sadece Çaykur YK. Başkanı ve Çaykur'un Genel Müdürü değil, yıllarca bulunduğu görevlerde başarıları tescillenmiş Türkiye'nin önemli bir CEO' dur.   

Çay-Çaykur ve Sütlüoğlu

Bayram Ali KAVALCI

17.05.2014 17:47:33

15