Bir yılı aşkındır, D. Karadeniz Bölgesinin değişik illerinde görev yapan yazılı ve görsel medya mensuplarından oluşan “Gönül Elçileri Projesi ” adı altında gerçekleşen geziler, İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığınca desteklenmekte, gidilen ilin valileri tarafından misafir edilmektedirler.

İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu beyin farklı bölge illerinin basın yoluyla toplumsal kaynaşma, dayanışma, kültürel, tarihsel ve sosyal etkinlikleri geliştirme, gezip, görme projesi kapsamında, Trabzon-Rize-Artvin-Gümüşhane illerinden oluşan 12 değerli gazeteci, araştırmacı, yazar arkadaşımla, Lale şehri Muş ve minareler şehri Bitlis illerine 30 yıllık muhabir ve köşe yazarı olarak Rize’mizi temsilen bendenizde katıldım.

Muş Valisi Sayın Aziz Yıldırım’ın konuğu olduk. Devlet adamlığının çok yakıştığı Muş Valimiz sn. Yıldırım’ı, Muş’un caddelerinde ki esnaf ve vatandaşlara sorduk. Sorduğumuz kişilerden aldığımız cevap şu oldu, “Vallahi de, billahi de, baba adamdır, güzel adamdır, iyi adamdır.” dediler.

Muş halkı oldukça asıl, geçmişini ve bugününü çok iyi bilip değerlendiren, çeşitli zorluklara karşı dayanıklı ve yardımlaşma duygusu yüksel bir şehir olarak dışarıdan gelen misafirlere oldukça misafirperver davranan kucaklayıcı, merhametli, milliyetçi, muhafazakâr bir yapıya sahip şehri olarak gördüm. Bundan da büyük mutluluk duydum.

30 Nisan 2018 Muş’un kurtuluşunun 101 yıl dönümüydü. Valilik alanında Atatürk heykelinin önünde, sn. Vali Aziz Yıldırım beyin misafiri olarak katıldık. Tören alanını dolduran her yaştan yüzlerce öğrenci ellerinde ki, Türk bayraklarını büyük bir coşkuyla dalgalandırdı, istiklal marşımızı hep birlikte gür bir sesle söyledik. Resmi törenlerin ardından, Muş folklor ekibinin gösterileri görülmeye değerdi.

Muş’un Korkut ilçesinde her yıl Nisan ayında düzenlen 4. Lale Festivaline katıldık. Hasköy ve Korkut’un ilçelerinin başarılı belediye başkanlarının misafiri olduk. Lale festivalinde “O Ses Türkiye birincisi” Muş’lu Dodan Özer’in oldukça gür ve bir o kadar da güzel sesinden, binlerce gencin meydanı doldurduğu alanda, hep birlikte Türkçe, Kürtçe şarkılar dinledik.

Muş, Bitlis ve bir kısım ilçelerinde yaptığımız gezilerde, ”Kardeş Şehirler ve Kardeşlik Köprüleri” projesi isimlerini de taşıyan gezilerin proje Koordinatörü arkadaşımız gazeteci, yazar Ahmet Külekçi beyin, Doğu ve Güney Doğu Anadolu şehirlerinde ki, Valiler, Belediye Başkanları, STK temsilcileri, kanaat önderleri, Vakıf ve Dernek yöneticileri tarafından ne çok tanındığı ve bu projeden candan destekleyenler taafından ne çok sevdiklerine şahit oldum.

Doğu illerin hemen her birinde olduğu gibi, Muş ve Bitlis’te çok sayıda, Trabzon, Rize illeri başta olmak üzere, Karadeniz Bölgesinin diğer birçok illerinden aileler ticaret için bu şehirlere yerleşmiş ve o şehrin önemli iş adamı olmuşlar. Bu Karadenizli aileler bu illerde karşılıklı akrabalıklar kurmuşlar. Muş’ta konakladığımız Hotel Diyar Paris otelinde bizlere hoş geldiniz için gelen ve bizleri köyünde misafir etmek isteyen orta yaşlı Çaykara’lı bir amcadan Muşa geliş öyküsünü dinlerken, yarı Karadeniz, yarı Muş aksanıyla ”Ula uşağım ben buradan artık dönemem, kızımı burada evlendirdim. Muş’un yerlisinden gelin yaptım. Çok sağlam akraba olduk. Onlarca güzel torunlarımız oldu. Muş’ta bizimdir, Trabzon Çaykara’da, Rize’de, Artvin’de, Gümüşhane’de ve bütün Türkiye bizimdir. Allah’ımız, bayrağımız, vatanımız birdir. 50 yıldır buradayım. Ailece çok mutluyumdur. “dedi. İşte bizim doğu ve güney doğu Anadolu şehirlerimizle olan kardeşlik köprüleri 50 yıl önce sağlam atılmış ve bundan böyle de bu köprüler daha güçlenecektir.

Buradan bir kez daha, misafiri olmaktan büyük onur duyduğumuz, Sayın Muş Valimiz Aziz Yıldırım beye ve çok uyumlu çalıştığına şahit olduğumuz, saygı, sevgi, dayanışma ve istişare çerçevesinde birlikte, Muş halkına ve şehrine verdikleri hizmetlerle Muş halkı tarafından çok sevilen, Sayın Vali Yıldırım’a, Muş Alpaslan Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Ahmet Polat hocamıza, Muş Belediye Başkanı Sayın Feyat Asya’ya, kıymetli Muş halkına, gezimiz boyunca bizlerle birlikte olan, kıymetli yönetici ve görevlilere çok teşekkürler ediyorum. Misafir gazeteci arkadaşlarımla birlikte bizi bağrına basan, 30 yıllık dostum Muş’un önemli iş adamlarından Kutbettin Meriç kardeşime teşekkür ederim.

Bu gezimizin, minareleriyle meşhur Bitlis ayağı hafta sonuna denk geldiğinden, Bitlis ilimizi meşhur seyir tepesinden seyrettik. Bitlis’in, Ahlat ve Tatvan ilçelerindeki tarihi Selçuklu Meydan Mezarlığı Ören yeri mezarları, kümbetleri, camilerini ziyaret ettik. Bitlis şehrinin kültür elçisi konumunda olan, yörenin tanınmış halk şairi Bedrettin Yasak abimiz, bizlere Bitlis seyir tepesinde geçmişten gelen hüzünleri, sevinçleri ve geldiğimiz şehirlerimize uyarladığı manileriyle büyük bir sürpriz yapmış oldu. Bizi memleketinde hiç yalnız bırakmayan, Muş’un ilk roman yazarlarından olan, yazar ve şair Şeref Işık’a, Muş'lu gönül insanı iş adamı Mehmet Şah Gümüştekin beylere ve Muş Diyar Paris oteli idarecilerine, görevli personeline bizlere gösterdikleri yakın misafirperverlikten dolayı şükran ve teşekkürlerimi sunuyorum.


BURASI MUŞ’TUR BU ŞEHRİ GÖRMEK HOŞTUR

Bayram Ali KAVALCI

3.05.2018 14:58:28

14