Elektrik kesintilerine kızdı kendi elektriğini üretti

Hesap makinelerinin üzerindeki küçük güneş enerjisi panelinden ilham alan Faruk Sarı, evine güneş enerjisi panelinden elektrik üreten bir sistem kurdu.

BİLİM-TEK 24.11.2013 19:58:58 121 1
Elektrik kesintilerine kızdı kendi elektriğini üretti


Van merkez Yalım Erez Mahallesi'nde ikamet eden Faruk Sarı, elektriklerin sık sık kesilmesine sinirlenerek evinin çatısına kurduğu güneş paneli sistemi ile kendi elektriğini üretmeye başladığını söyledi. Sistemi, hesap makinesindeki panelden ilham alarak hayata geçirdiğini aktaran Sarı, 'Kesilen elektriklerden dolayı eve küçük bir jeneratör aldım. Biliyorsunuz dünyanın en pahalı benzini Türkiye'de. Jeneratöre benzin yetiştiremiyorduk. Bunun altından kalkmak için daha önce kafamda tasarladığım güneş enerjisini faaliyete sokmayı düşündüm. Güneş panelini internette yaptığım araştırma sonucu aldım. Bu sistemi kendi tasarım ve kendi fikrimle yaptım ve verimini de aldım.' dedi.

2 KURU BATARYA İLE ÇALIŞIYOR

Evin çatısına kurduğu enerji panelinin 9 amperlik 2 kuru batarya ile çalıştığını aktaran Sarı, şöyle devam etti: 'Bunların jel bataryaları var; daha iyi ve verimlidir. Onlar pahalı olduğu için şu an kuru batarya ile devam ediyorum. Bunların yanında elektriği 209'dan 220'ye çeviren bir inverter ve ana kart var. Güneş panelinden gelen elektriği akülere verir ve aküler dolduktan sonra geri dönüş yapmaz. Otomatikman devreyi kapatır. Bu sistemle 26 vatlık 20 tane ampul yakıyor. Bunların yanı sıra güneş enerjisi ile dolan akülerimiz televizyonu yaklaşık 4 saat çalıştırır.'

300 TL'YE MAL OLDU

Kurduğu sistemi 300 TL'ye mal ettiğini dile getiren Sarı, sistemi geliştirerek, 100 ya da 200 amperlik akü alacağını ifade etti. Kurduğu panelin 45'e 45 çapında olduğunu belirten Sarı, 'Buna 145 vatlık bir panel alırsak bunun da ebatı 160'a 80 santim büyüklüğündedir. Bu da bütün evin elektrik ihtiyacını karşılar. Sadece elektrikli ısıtıcılar hariç. Geri kalan çamaşır makinesi, buzdolabı, televizyon ve diğer aksamlar çalışır. Bunun da maliyeti yaklaşık 5 bin ile 6 bin lira arasındadır.' diye konuştu.

LİMON VE PATATESTEN ELEKTRİK

Patates ve limondan elektrik üretilebileceğini ifade eden Sarı, şunları söyledi: 'Bu gördüğünüz limon, meyvelerin içerinde C vitamini olan bir meyvedir ama bunun içerisindeki asit elektriği dahi üretebiliyor. Bir demir ile bir bakır kabloyu limona yerleştirdiğimiz zaman led lamba ile elektrik alabiliriz. Şu an elimdeki limondan 1.5 voltluk enerji var. Bir de sürekli sofralarımızda kullandığımız patatesler var. Şu an elimde gördüğünüz patateste 4 voltluk elektrik var. Patatesin üzerine bir tarafına bakır, bir tarafına da metal yerleştirdikten sonra led lamba ile elektrik alabiliriz.' 
sentez haber 

Anahtar Kelimeler:
İsmayılov Melik
19.12.2016 15:46:41
Güzel bir şey neden bu güneş paneline kütləvi sürətə istehsal edib satmirsiniz bence kütləvi sürətə istehsal edib kasıb təbəqənin ala biləcəyi fiyata təklif etsəniz məncə milyardlarla pul qazanarsiz.

1

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

2

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

3

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI

4

Z kuşağını anlamanın önemi!

5

Tarım Fuarındaki Yerini Aldı